Лъчи есенно слънце, чист въздух и тишина, нарушавана само от шумоленето на листа – златното време на вилата е към своя край. Тези топли дни са ценни не само за почивка, но и за важни дела, които ще осигурят на вашия парцел успешна зима и лесен старт през пролетта. Да пропуснете нещо сега, означава да си създадете ненужни проблеми по-късно.
И така, какво точно трябва да се направи, преди да настъпят студените месеци.
Събиране и съхранение
Изкопайте среднозрелите и къснозрелите картофи, отстранете среднозрелото зеле, както и пролетния чесън и летния лук, ако надземната част вече е започнала да пожълтява. След прибиране на реколтата изсушете луковиците в добре проветриво помещение или под навес.
Къснозреещото зеле, морковите, цвеклото, репичките и коренът от целина все още трябва да се оставят в лехите – тези зеленчуци се берат преди слана.
Препоръчително е цвеклото и морковите, засети преди зимата, първо да се извадят от лехите, преди есенните дъждове. Раннозреещите сортове моркови и цвекло, засети през първата половина на май, също са готови за прибиране.
Ако отглеждате домати, чушки, патладжани на открито, не забравяйте да оберете оформените плодове преди настъпването на студеното време. Доматите и чушките могат да узреят на закрито. А ако се очаква есента да е топла, тогава можете да изградите временно убежище над лехите и да покриете насажденията със спанбонд или фолио, когато температурата падне.
Няма нужда да бързате с прибирането на реколтата от оранжерии. Но веднага щом нощните температури паднат под 10°C, е необходимо да затворите вратите и вентилационните отвори през нощта, за да удължите вегетационния период на топлолюбивите растения.
Не забравяйте да берете узрели домати, тъй като в студените нощи в оранжерията ще се образува конденз и плодовете ще започнат да се напукват.
Обърнете внимание на овощните дървета: съберете реколтата и
не забравяйте да премахнете
падналите плодове
Ако слагате развалени ябълки и круши в компостер, не забравяйте да ги покриете с други растителни остатъци, за да не се разпространят причинителите на гниене на плодовете по мястото. Когато компостирате падналите плодове, поръсете ги с пепел, доломит или фосфатно брашно, за да неутрализирате органичните киселини, съдържащи се в плодовете.
Подсушете добре събраните зеленчуци и плодове. Сортирайте ги: някои ще бъдат използвани за незабавна консумация или преработка (конфитюри, туршии, сушене, замразяване), други ще се съхраняват в мазето за зимата.
Съберете и отстранете всички остатъци и гнили плодове от празните лехи. Поставете здравите растителни остатъци в компост и полейте с препарат. Изгорете или отстранете листата и стъблата, засегнати от болести и вредители! Това ще намали вероятността от разпространение на болести.
Засяване на зелено торене
Освободените лехи не трябва да остават празни. Затова, докато времето е топло, посейте зелено торене (горчица, рапица, фацелия, лупин, овес, ръж, фий и др.). Те растат бързо, потискат растежа на плевелите, подобряват здравето на почвата и нейната структура.
Но когато избирате култури за зелено торене, спазвайте правилата за сеитбообращение. Например, не сейте горчица, маслодайна репичка или рапица в лехите, където е растяло или ще расте зеле. Това ще привлече кръстоцветната бълха и ще увеличи риска.
Фацелия, елда, лен, ръж, овес, ечемик, пшеница са универсални зелени торове, които могат да се засяват след всякакви култури. Полезно е също така да се смесват зелени торове: например овес с фий, ечемик с грах, фацелия с горчица, лупина.
Когато зеленият тор порасне, той трябва да се окоси, без да се чака узряването на семената, и да се вкопае в земята на малка дълбочина или да се остави като мулч за зимата.
Подготовка на растенията за зимата
Когато нощните температури паднат, поливайте обилно дърветата, храстите (особено младите и вечнозелените) и многогодишните цветя. Това ще им осигури запас от влага за успешно зимуване.
По това време можете да подрежете и малините. Отрежете всички двугодишни издънки, които са дали плодове (те са кафяви и сухи) до корен. Оставете едногодишните зелени издънки - те ще дадат реколта през следващата година. Премахнете старите (над 5 години), болните, счупените и лежащите на земята клони на касис и цариградско грозде. Разредете храстите за по-добра вентилация.
Извършете санитарна резитба на овощни дървета: отстранете сухи, болни и повредени клони. По-добре е основната формираща резитба да оставите за късна есен или ранна пролет.
След прибиране на реколтата дърветата и храстите се изтощават. Приложете фосфорно-калиеви торове (например суперфосфат и калиев сулфат). Това ще помогне на растенията да преживеят по-добре зимата. Азотните торове трябва да се изключат в края на сезона: те ще провокират растежа на летораслите, които ще замръзнат през зимата.
Подгответе материали за покриване на рози, клематиси, рододендрони, млади иглолистни дървета и грозде. Твърде рано е да ги покривате, но е препоръчително да подготвите необходимия материал предварително! За покриване изчакайте стабилни отрицателни температури (–5-7°C през деня) и замръзване на горния слой почва. Можете предварително да монтирате рамки, да подготвите смърчови клони или да закупите покривен материал.
Мулчирайте стволовите кръгове на дървета, храсти, многогодишни растения (особено тези, засадени тази година) с компост, изгнил оборски тор, торф или просто градинска почва. Това ще предпази корените от резки температурни промени.
Защита от болести и вредители
Не бива да отлагате мерките за борба с болестите и вредителите. След прибиране на реколтата третирайте ягодоплодните храсти с инсектициди.
Ако храстите са болни, извършете 2-3 третирания с биофунгицид. В случай на силно увреждане от петна, брашнеста мана, напръскайте насажденията с 1% бордолезов разтвор или системен препарат на базата на пропиконазол.
За да предпазите дървета, ягодоплодни храсти и декоративни растения от почвени вредители (къртици, телени червеи, ларви на маймуни, совачки), добавете към почвата биопрепарати на базата на ентомопатогенни гъби метаризиум и боверия.
Воден разтвор на биопрепарати се добавя към дупките при засаждане на грудки и разсад. Корените на растенията могат да се потопят в земна каша с добавяне на препарата. Освен това, насажденията могат да се третират по време на разрохкване на почвата и окопяване на растенията.
Не забравяйте, че е препоръчително да добавяте ентомопатогенни гъби към почвата при топло време, когато дневната температура достигне 20°C. Ако се очаква застудяване, тогава вместо биологични препарати за борба с почвените вредители, можете да използвате инсектициди на основата на диазинон.
Когато всички плодове са отстранени от дърветата и листата започнат да падат, извършете ерадикационна обработка на градината: напръскайте дърветата с 2-5% воден разтвор на железен сулфат (20-50 г/1 л вода); за дезинфекция на рани и пукнатини използвайте 10% разтвор (100 г/1 л вода).
Засаждане на растения
Ягодите (градински ягоди), засадени през септември, ще имат време да се вкоренят и ще дадат реколта на следващата година.
Ако планирате да посетите вилата си след застудяването, посейте рукола, китайско зеле, копър, магданоз, босилек, спанак или кресон. Тези култури все още ще имат време да ви зарадват със зеленина.
Можете също да засадите грах, въпреки че е малко вероятно грахът да има време да узрее, но можете да ядете пресните кълнове.
Ябълкови дървета, круши, сливи, сливи и череши, засадени през есента, се вкореняват добре.
Септември е подходящо време и за засаждане на многогодишни растения. Това са много луковични растения: лалета, нарциси, лилии, фритиларии, зюмбюли, минзухари. Също така е подходящо време за засаждане, разделяне и пресаждане на божури, хости, лилейници, флоксове, астилби, делфиниуми и за засяване на двугодишни растения като виоли, маргаритки и турски карамфили.
Подготовка за новия сезон
Докато времето е слънчево, съберете и пригответе семената на билките: копър, кимион, кориандър. Те ще ви бъдат необходими при мариноване на зеленчуци, а смлени могат да се добавят към супи, месни и рибни ястия. Освен това, през пролетта няма да се налага да купувате семена от тези растения, когато дойде време за сеитба.
Когато берете домати, чушки и патладжани, изберете най-големите и красиви плодове от здрави растения за семена (ако отглеждате сортове, а не хибриди). Оставете плодовете да узреят у дома. И ако чушките и доматите могат да лежат една или две седмици, тогава е препоръчително патладжаните да се съхраняват поне месец.
В края на лятото или началото на есента узряват семената на много цветя: агератум, астра, невен, виола, календула, космос, циния и други едногодишни растения. За да получите семена, изберете добре развити растения и съберете изсушени кошнички. Изсушете ги на стайна температура, след което ги поставете в етикетирани хартиени торбички или кутии. Съхранявайте семената на цветята на тъмно и сухо място.
В края на сезона, подредете оборудването си. Измийте, подсушете и приберете лейките, маркучите и саксиите. Наострете и смажете металните части на инструментите, за да предотвратите ръжда.
Поставете стръв или капани за гризачи в къщата, мазето, бараката, близо до купищата компост. Огледайте основите на къщата и стопанските постройки за дупки и ги запечатайте.






Коментари