Сезонът на британските къпини е в разгара си, а производителите се стремят да повишат популярността на тази култура като част от по-широката категория на ягодите. British Berry Growers, която представлява 95% от производителите на меки плодове в Обединеното кралство, заяви, че къпините често се пренебрегват, защото се асоциират с живите плетове.

„Когато кажете „къпини", много хора все още си представят кисели плодове от живите плетове и бодливи храсти, но къпините по рафтовете на британските супермаркети предлагат съвсем различно преживяване. Да, те са по-големи, но истинската разлика е в постоянството на вкуса – сладки, сочни и чудесно сочни, седмица след седмица. Благодарение на години на иновации в сортовете и грижите на производителите, това са къпини, които можете да хапвате директно от кошничката," казва Исла Хаслам, маркетинг мениджър в Driscoll's.

„Къпините са естествено сладки и добър източник на витамин С, който поддържа имунната функция и помага за поддържането на здрава кожа. Те съдържат и антиоксиданти като антоцианини, които им придават наситено лилав цвят. Нови изследвания показват, че антоцианините могат да подпомагат функцията на кръвоносните съдове и когнитивното здраве, включително паметта. Къпините са богати и на диетични фибри, които подпомагат здравословното храносмилане и функцията на червата", казва Диетоложката Рианон Ламбърт. „Тези качества правят къпините универсална добавка към закуската, независимо дали са разбъркани в кисело мляко, смесени в смути или се консумират директно от кошничката. Като нация, си заслужава да признаем къпините не само като съставка за печене, но и като плод, богат на хранителни вещества, който лесно може да се включи в ежедневните хранения и закуски."

Пазарните данни показват, че категорията набира скорост. Според Kantar, в 12-те седмици от края на април до средата на юли, продажбите на британски къпини са се увеличили с 11%. В четирите седмици до средата на юли, обемите са нараснали с още 22%.

„До края на юли британски производители на къпини са доставили почти 1500 тона къпини на големите търговци на дребно в Обединеното кралство, което е увеличение с 25% в сравнение с миналата година. Този растеж се подкрепя от разработването на нови сортове, отгледани с цел подобряване на вкуса, увеличаване на размера и удължаване на срока на годност", казва Ник Марстън, председател на British Berry Growers.