През лятото голяма част от зеленчуковите култури - домати, пипер, краставиците, тиквички и други, се нападат от брашнеста мана. Много чувствителни на болестта са културите от семейство Тиквови - краставици, тикви, тиквички, дини, пъпеши.
Брашнестата мана по краставиците е сред най-важните болести, която нанася сериозни загуби по късното производство.
Болестта засяга всички вегетативни части на растенията, като най-силно поразява листата и листните дръжки. По-уязвими на брашнеста мана са растенията в по-напредналите фази от развитието си, при които е нарушен водния баланс (намален тургур на листата).
Признаците на болестта са типични - петна по двете страни на листата. Отначало горната листна повърхност се покрива с бяла плесен. Поразените листни петури имат вид на посипани с брашно. Впоследствие листата изсъхват.
Контрол
Важна агротехническа мярка за ограничаване разпространението и развитието на брашнестата мана по краставиците и другите зеленчукови култури е унищожаването на растителните остатъци, прилагане на добра агротехника, поддържане на подходящ поливен режим през вегетацията.
При констатиране на първите признаци на болестта по краставиците те трябва да се третират със системни фунгициди с подходящ карантинен срок.
Следващото пръскане се провежда след 10-12 дни. За да се предотврати появата на резистентност на патогена към прилаганите фунгициди, е задължително редуването на препарати с различни активни вещества. През вегетацията на краставиците употребата на един препарат повече от три пъти не е желателна.
Коментари