Всеки млад стопанин трябва да знае:

  • При овцете бременността продължава 5 месеца, а агненето винаги се случва през зимата.
  • След това 4 месеца е бозаене, а през май стрижба и на паша, където на зелен фураж теглото на животните достига необходимата граница.

Важно!

  • Чифтосването се извършва от средата на август до края на септември;
  • А до февруари има ново агнене.
  • През първите 2 месеца на овцете се дава редовна храна, а през следващите 3 месеца от бременността принципът на хранене е същият като при кравите.

За предпочитане е суха храна (сено, зърно).

Агнетата се раждат с тегло 3–5 кг, теглото на овцете-майки е около 60 кг, т.е. всичко е 10 пъти по-малко от това на кравата. Следователно всички стандарти за хранене се намаляват 10 пъти в сравнение с крава и те получават диета за овце.

Опитните овцевъди съветват

Вълната около вимето трябва да се подстриже преди агненето, в противен случай новородените трудно ще сучат мляко.

По правило овцата трябва да бъде вързана и повита, в противен случай е трудно да се освободи вимето от вълната

През втората половина

на бременността

нуждата от храна се увеличава с 30–40%, тъй като през този период се наблюдава интензивен растеж на плода. Ако през първата половина на бременността плодът съставлява само 10% от теглото на агнето при раждане, то през последната третина на бременността се формират 3/4 от теглото му.

Освен това нивото на хранене на овцете през сухостойния период оказва значително влияние както върху продуктивността на самите овце, така и върху бъдещата продуктивност на агнетата.

Не можете да съкращавате или удължавате

сухостойния период на животните по желание!
Ако по време на сухия период на животните се предоставят висококачествени грижи и правилна диета, тогава могат да се избегнат усложнения след раждането и да се постигне здравословно допълнение към домашната ферма.