Ново рандомизирано контролирано проучване, проведено от изследователи от Университета в Барселона, показва, че ежедневната консумация на орехи може да подобри качеството на съня и да намали сънливостта през деня при здрави млади възрастни. Проучването е публикувано в Food & Function.
В него са участвали 76 участници на възраст 20–28 години (85% жени), които са консумирали 40 грама орехи дневно с вечерята в продължение на осем седмици, в кръстосан дизайн с контролна фаза. Изследователите са измервали биомаркери в урината, свързани с мелатонина, параметри на качеството на съня, като латентност, събуждания и ефективност, както и самооценена сънливост през деня.
Резултатите са показали, че консумацията на орехи повишава ключовия биомаркер на мелатонина, като значително увеличава вечерните проби урина след четири седмици в сравнение с контролния период. Средно участниците заспиват с 1,3 минути по-бързо, отчитат по-добри общи резултати за качеството на съня и изпитват по-малко сънливост през деня. Не са наблюдавани обаче значителни промени в циркадните променливи.
„Това е първото рандомизирано контролирано проучване, което показва, че ежедневната консумация на орехи значително подобрява обективното качество на съня и увеличава нивата на мелатонин през вечерните часове след интервенционния период", каза д-р Мария Изкиердо-Пулидо, водещ изследовател. Тя отбелязва, че недостатъчният сън остава глобален проблем за здравето, с въздействия, вариращи от хронични заболявания до когнитивни и икономически ефекти.
Изследователите подчертат хранителния профил на орехите като възможно обяснение. Орехите съдържат триптофан (84,6 мг), прекурсор на мелатонина, както и растителен мелатонин (118 нг), магнезий (45 мг) и витамини B5 и B6 (по 0,2 мг).
„Въпреки че наблюдаваните ефекти в това проучване се проявиха след консумация на орехи на вечеря, ние вярваме, че ежедневният прием, а не моментът на приема, е довел до ползите за съня," казва д-р Мария Фернанда Зерон-Ругерио, съруководител на проучването.
Авторите предупредиха, че проучването има ограничения, включително неизмерен прием на триптофан и мелатонин с храната, което ограничава по-широкото приложение на резултатите. Необходими са допълнителни проучвания, за да се потвърдят резултатите при различни популации, включително при лица с нарушения на съня.
Тези първоначални резултати допълват съществуващите доказателства за ролята на диетата и храните, богати на хранителни вещества, за влиянието върху здравето на съня.
Коментари