Характерният признак при липсата му е, че листата избледняват, тъй като растенията страдат от хлороза

За елемента

Значението на магнезия като хранителен елемент за растенията в голяма степен се определя от участието му в изграждането на хлорофила. При липса на магнезий по листата се забелязва типична хлороза - те са пъстри вследствие на избледняването между жилките. При много силен недостиг на магнезий върху жълтата листна петура се забелязват само малко на брой зелени петна.

Културните растения имат различна нужда от магнезий:

  • На доматите обикновено са необходими 6-8 кг, на краставиците - 5-6 кг/дка MgO, на картофите - 2-3 кг/дка.
  • Фасулът, лукът, репичките и други имат по-малка потребност от магнезий. С реколтата те извличат от почвата до 1-1,5 кг MgO от декар.
  • От овощните дървета най-чувствителни към недостиг на магнезий са ябълка, череша и цитрусовите видове.

Внимание! Липсата или недостигът на магнезий предизвиква магнезиева хлороза, магнезиева некроза и магнезиева цианоза.

Решение: Недостигът на магнезий може да се преодолее успешно с комплексни листни торове, съдържащи елемента. Листното торене е най-бързият начин за отстраняване на дефицити.

При домати

В периферията на старите листа се появява хлороза. Пожълтяването постепенно обхваща растенията от основата до върха. Младите листа се накъдрят, стават трошливи и изсъхват.

Източник на вредата могат да са леки, песъчливи, бедни почви, както и такива с високо ниво на амониев азот, при ниско рН (< 5.0) и др.

  • При разсада - младите растения се поливат през 7 дни с листен тор, съдържащ магнезий.
  • По време на вегетацията се прави листно третиране във фаза начало на цъфтеж на всяка китка. Тогава растенията имат завишена необходимост от балансирани хранителни елементи за оформяне на цветовете и оплождането. Впоследствие може да се направят още две последователни пръскания през 20-25 дни.

При краставици

При по-старите листа се появява петнисто пожълтяване, което постепенно обхваща цялата петура. Младите листа се накъдрят, стават грапави, крехки, чупливи и изсъхват.

Източник на вредата са леки, песъчливи, бедни почви, както и прекомерно внасяне на азотни торове.

Приложение:

  • При разсада - младите растения се поливат с подходящ листен тор.
  • Подхранването по време на вегетация започва от началото на цъфтежа и при първия завръз, а след това се правят още две последователни пръскания през 20-25 дни.

При картофи

Листата придобиват бледозелен до жълтеникав оттенък. По-късно тъканта между жилките потъмнява и прегаря. Понякога растенията изсъхват.
Източник на вредата са недостатъчно количество магнезий на леки почви, където елементът се измива при дъжд.

Приложение: Във фаза оформяне на листната маса се препоръчва внасяне на листен тор. Така се осигуряват необходимите макро- и микроелементи за оформяне на вегетативните органи. Следват още две подхранвания във фаза цъфтеж и след цъфтеж.

При овощни видове

При недостиг на магнезий през летните месеци по листата на овошките се появяват хлоротични петна, които са разположени симетрично спрямо главния нерв. Скоро след появата им петната некротират (обикновено до два дена). Тези признаци се проявяват първоначално по старите листа, които окапват преждевременно.

Източник на вредата са леки, песъчливи и бедни почви.

Приложение: Необходимият магнезий може да се осигури чрез използване на листните торове с повишено съдържание на магнезий: във фаза след цъфтеж и по-късно още две подхранвания през 20-30 дни.

Картофи
Картофи
Домати
Домати
Малини
Малини
Праскови
Праскови