По-прохладно е и подходящо за биопроизводство

С екстремните климатични условия, които съпътстват земеделското производство в последните години, се забелязва тенденция на връщане на малините към полу- и планинските райони, където лятото е по-прохладно, а температурите са по-ниски. Там почти не се стига до слънчеви пригори по плодовете, които в равнините райони са много сериозен проблем през последните лета. Вследствие на повредата плодовете минават в по-ниско качество, т.е. като технологична малина, а производителите губят от това, тъй като по принцип това са първокласни плодове.

Друга основателна причина полу- и планинските райони отново да станат предпочитани е и възможността за развитие на биологично производство там. Не само малините, но и останалите ягодоплодни култури - ягоди, къпини, боровинки и други, са много подходящи за такова отглеждане. От една страна те изискват основно ръчен труд, което е една и от причините за високата им себестойност. От друга - в съвременните технологии насажденията се подменят на 3-4 години, тъй като се нападат от много опасни вредители, които не само трудно, но и е скъпо да се контролират. Затова се предпочита да се засаждат нови растения, вместо насажденията да се пръскат многократно.

Колкото до това каква ще е реколтата от малини тази година, все още е много рано да се каже. Беритбите тепърва са започнали. И при дребноплодните видове, както и при останалите овощни култури, има последици от силните мразове, които имаше в началото на пролетта. По-сериозни са пораженията при летните сортове, които вече се берат.

При есенните обаче най-вероятно на отделни места в страната ще има редуциране на добива от високите температури, които затрудняват опрашването и оплождането. Възможни са проблеми и със силното слънцегреене. Затова и в много стопанства производителите вземат мерки, като в най-топлите часове на деня покриват насажденията, за да защитят плод