Какво представляват и къде се използват

Каперсите не са плодове, а неразтворили се пъпки на бодливия храст каперсник (Capparis spinosa). Смята се, че родината им е Средиземноморието или Централна Азия. Има теория, според която думата „каперс" произлиза от гръцкото наименование на остров Кипър (Кипрос), където тези растения ги има в изобилие. Тези малки зелени пъпчици могат да добавят изтънчен щрих към всяко ястие. Каперсите са популярна съставка в средиземноморската кухня, добавяйки пикантен вкус и аромат при готвенето. Какво знаем за тях, освен яркия им вкус?

Научете историята, ползите и кулинарните тайни на загадъчния продукт, а също така как да избирате, да съхранявате и готвите.

Откъде идват, какви ползи носят и как да ги използваме в готвенето?

От античността до „модерното"

Вече казахме, че това са цветните пъпки на растението каперс. Тези нежни, зелени пъпки се берат на ръка и се мариноват в оцет или сол, за да се запази и подсили уникалният им вкус. Каперсите са известни от древни времена и остават популярни благодарение на леко пикантния си вкус.

Ползи

Каперсите съдържат антиоксиданти и витамини, особено витамин К, който поддържа здрави костите и е изключително полезен за доброто състояние на кръвта. Те са нискокалорични и помагат за подобряване на храносмилането, заради високото си съдържание на фибри. Освен това, каперсите имат противовъзпалителни свойства, помагайки за укрепване на имунната система.

Как да избираме и съхраняваме 

При избора на каперси се препоръчва да се даде предимство на по-малките пъпки - те имат по-деликатен вкус. Уверете се, че бурканите са плътно затворени и течността вътре е бистра.

След отваряне, каперсите трябва да се съхраняват в затворен буркан в хладилник. Ако са осолени, преди употреба, те трябва да се изплакнат, за да се отстрани излишната сол.

Кой НЕ трябва да яде каперси?

Хората с алергии към цветя и растения от семейство Каперсови трябва да бъдат внимателни. Също така, поради високото съдържание на сол, каперсите не се препоръчват при хипертония или бъбречни заболявания.

Как да приготвяме изкусителни ястия

с уникалния продукт

Със своя солен и тръпчив вкус те намират приложение в кулинарията при приготвянето на голям брой сосове, като най-известният сред тях е сос "Тартар" - подходяща гарнитура за риба и месо. В тази рецепта каперсите са в контраст с леко сладкия вкус на доматите.

Ето с какво се съчетават най-добре каперсите: 

  • зехтин и краве масло;
  • майонеза;
  • агнешко и телешко месо;
  • пиле;
  • морски дарове;
  • солена и пушена риба;
  • кисели краставички;
  • лук;
  • макарони;
  • маслини;
  • домати, сладки чушки;
  • целина;
  • моцарела, фета и друго сирене;
  • яйца;
  • естрагон, магданоз, копър.

Салата „Нисоаз" 

Продукти: 200 г варени картофи, 150 г зелен фасул, 2 яйца, 150 г риба тон в собствен сок, краставица, малка глава червен лук, няколко чери домата, 2 суп. лъж. каперси, зехтин, лимонов сок, сол, черен пипер за дресинг.

Приготвяне: Нарежете картофите, боба и сварените яйца. Смесете ги с рибата тон, нарязания лук и разполовените домати. Нарежете краставицата на тънки резени и добавете каперсите, след което овкусете с олио, лимонов сок, сол и черен пипер.

Сос „Салса Верде" 

Продукти: ½ връзка магданоз, 1/2 връзка босилек, 2 суп. лъж. каперси, зелена люта чушка, 3 скилидки чесън, сок от 1 лимон, 100 мл зехтин, сол, черен пипер, 3-4 филета аншоа.

Приготвяне: Накълцайте ситно магданоза, босилека, каперсите, лютата чушка, пасирайте чесъна, нарежете аншоата и смесете всичко, като добавите лимонов сок, сол, черен пипер и зехтин.
Може да пасирате всичко в блендер, вместо да режете ситно.

Солен кекс с маслини, краставички и сирене 

Продукти: 150 г сирене, 3 кисели краставички, 2 чаени чаши брашно, 3 яйца, 1 ч. чаша кисело мляко, 1 суп. лъж. каперси, 1:2 ч. лъж. сол, 1/2 ч. лъж. бакпулвер, 12-15 зелени маслини с чушка, ¼ ч. лъж. чубрица, 50 мл олио, 150 г шунка.

Приготвяне: В купа чукнете и разбийте яйцата и добавете киселото мляко при тях. Разбъркайте, добавете брашното, пресято с бакпулвера. Отново разбъркайте.

Овкусете с чубрица и сол. Добавете шунката, нарязана на ситно, нарязаните кисели краставички, натрошеното сирене, олиото, каперсите и маслините. Разбъркайте старателно.

Сипете сместа във форма за кекс и печете до готовност на 180 градуса. Може да проверите готовността със суха клечка.


Оставете соления кекс с маслини, краставички и сирене да изстине и нарежете.

Пиле Пиката 

Продукти: 2 пилешки гърди, брашно за поръсване на месото, 50 г масло, 2 суп. лъж. зехтин, 100 мл бяло вино, 2 суп. лъж. каперси, сока от един лимон, магданоз за декорация.

Подготовка: Разбийте пилешките гърди и ги оваляйте в брашно. Пържете в смес от двата вида масло до златистокафяво. Добавете виното, каперсите и лимоновия сок и оставете на котлона да къкри 5-7 минути.
Сервирайте поръсено с магданоз.

Спагети с каперси и аншоа 

Продукти: 200 г спагети, 100 г аншоа, 3 суп. лъж. каперси, 3 скилидки чесън, 50 мл зехтин, сок от половин лимон, пресен копър и магданоз за гарниране.

Приготвяне: Сварете спагетите до готовност. Запържете нарязания чесън в олио, добавете аншоа и каперси. Смесете със сварени спагети и поръсете с лимонов сок. Сервирайте с копър и магданоз.