12 вкусни и бюджетни рецепти

Лесно и много бързо за приготвяне ястие са тиквички със сирене на фурна. Комбинацията е печеливша, така че дори не е необходимо да се допълва с нищо. Но все пак ви предлагаме различни рецепти, от които да избирате. Те включват предястия, гарнитури и дори пълноценни основни ястия!

1. Резени тиквички със сирене на фурна 

Преди сервиране ги поръсете с малко наситнен копър.

Ще ви трябват: 1 кг тиквички, 200 г заквасена сметана, 100 г твърдо сирене, 2 скилидки чесън, подправки.

Приготвяне: Нарежете тиквичките на кръгчета и ги наредете в тава за печене. Смесете заквасената сметана, наситнения чесън, подправките и настъргания кашкавал и с получената смес залейте тиквичките. Запечете за 20-25 минути във фурната на 180 градуса.

2. С домати и кашкавал 

Вкусът е особено добър с отлежало сирене, например пармезан.

Ще ви трябват: 2 тиквички, 3-4 домата, 150 г твърдо сирене, 4 суп. лъж. сметана, 1 връзка свежи зелени подправки, 1/2 глава чесън, подправки.

Приготвяне: Нарежете тиквичките на филийки и ги наредете в тава, а отгоре добавете резенчета домат. Смесете сметаната, настърганото сирене, нарязания чесън и подправки. Сипете кашкавалената смес върху тиквичките и печете 20 минути във фурната на 180 градуса.

3. Със сметана и твърдо сирене 

Подходяща зеленчукова гарнитура за месо, птици или риба.

Продукти: 3 тиквички, 1-2 домата, 1 чаена чаша сметана, 1 връзка магданоз, 100 г твърдо сирене, сол, подправки.

Приготвяне: Тиквичката се нарязва на филийки и се запържва леко от двете страни. Поставете ги в огнеупорен съд и отгоре добавете нарязани домати и магданоз. Зеленчуците се заливат със сметаната, смесена с подправките и отгоре се поръсват с настърган кашкавал. Пече се 15-20 минути във фурната на 180 градуса.

4. Запеканка 

Перфектно разнообразява обичайното ви всекидневно меню.

Продукти: 400 г тиквички, 1 глава лук, 2 яйца, 100 г твърдо сирене, 1,5 суп. лъж. брашно, 2 скилидки чесън, 1/2 връзка билки, сол, подправки.

Приготвяне: Тиквичките се настъргват на едро ренде и леко се изстисква излишния сок. По същия начин настъргваме кашкавала, лука нарязваме на ситно, а чесъна и свежите подправки наситняваме. Смесете всички съставки от рецептата и прехвърлете сместа в термоустойчива форма. Ако е необходимо добавете още малко брашно. Печете запеканката около половин час във фурната на 180-200 градуса.

5. Пълнени тиквички 

Всяко мляно месо е подходящо, от диетично пуешко до свинско.

Ще ви трябват: 1 кг тиквички, 300-400 г кайма, 1 глава лук, 1 морков, 100 г твърдо сирене, 1 връзка свежи подправки, подправки.

Приготвяне: Нарежете тиквичките на средно дебели филийки и отстранете сърцевината. Лукът, морковите и зелените подправки се нарязват на ситно, смесват се с каймата и се подправят. С получената плънка се пълнят тиквените пръстени, поставят се в термоустойчива форма и се заливат с малко вода, така че да стига приблизително до средата на зеленчуците. Печете 40-45 минути във фурната на 180 градуса. Десет минути преди края на готвенето поръсете тиквичките с настърган кашкавал.

6. Ладии с извара 

Ароматна плънка от сирене, която също е доста засищаща.

Продукти: 3 тиквички, 300 г извара, 150 г твърдо сирене, 2 яйца, 1 връзка билки, подправки.

Приготвяне: Разрежете тиквичките по дължина и внимателно отстранете пулпата. Смесете изварата, настърганото сирене, нарязаните билки, яйцата и подправките. С тази плънка се пълнят тиквичките, като отгоре може да се поръси и малко кашкавал. Запечете за 25-30 минути във фурната на 180 градуса.

7. С пиле и кашкавал 

Интересен вариант за нискокалорична протеинова запеканка за почитателите на диетичното хранене.

Продукти: 1 тиквичка, 200 г пилешко филе, 1/2 глава лук, 1 яйце, 50 г твърдо сирене, 1 ч.л. заквасена сметана, подправки, билки, чесън.

Приготвяне: Настържете тиквичките и ги изцедете от излишния сок. Прекарайте пилешкото филе и лука през месомелачка. Смесете всички продукти, заедно с яйцето, добавете подправки, чесън и билки на вкус. Прехвърлете получената смес във форма за печене, намажете отгоре със сметана и поръсете с настърган кашкавал.

Пече се 30-40 минути на 190 градуса, при необходимост се покрива с фолио.

8. Мъфини със сирене 

Бърза закуска за здравословен старт на деня.

Продукти: 2 тиквички, 4 яйца, 150 мл прясно мляко, 100-150 г твърдо сирене, 300 г брашно, 4 суп. лъж. грис, 15 г бакпулвер, сол, подправки.

Приготвяне: Тиквичките и сиренето се настъргват на едро ренде. Добавете яйцата, млякото, солта и подправките, а след това и сухите съставки. Разбъркайте сместа, разпределете я във формите и изпечете мъфините за 15-20 минути на 180 градуса.

9. С картофи и кашкавал 

Тази рецепта ще ви помогне, когато имате нужда от по-богата и засищаща гарнитура.

Продукти: 2 тиквички, 3 картофа, 200 мл сметана, 100 г твърдо сирене, подправки.

Приготвяне: Нарежете тиквичките и картофите на тънки филийки, така че картофите да са по-тънки от тиквичките. Подправете зеленчуците на вкус и наредете в тавата, като редувате слоевете. Смесете сметаната и настъргания кашкавал, залейте зеленчуците и запечете за 40-45 минути на 200 градуса.

10. Пръчици от тиквички със сирене 

Времето за печене може да варира в зависимост от дебелината на пръчиците.

Продукти: 2 тиквички, 100 г твърдо сирене, 1 суп. лъж. зехтин, 2 стръка зелени подправки, 2 скилидки чесън, сол, смлян черен пипер, ароматни билки.

Приготвяне: Смесете зехтина, наситнения чесън, свежите подправки и останалите подправки с ароматните билки. Нарежете тиквичките на кубчета и ги мариновайте в тази смес за 10 минути. След това ги прехвърлете в тава, поръсете с настърган кашкавал и запечете за 10-15 минути на 200 градуса.

11. С ориз и кашкавал 

Дългозърнестият ориз е най-подходящ за тази рецепта.

Продукти: 1 тиквичка, 80 г ориз, 1 глава лук, 3 яйца, 100 г твърдо сирене, подправки.

Приготвяне: Сварете ориза до полуготовност, нарежете и запържете лука до златисто. Тиквичката се настъргва на едро ренде и се изцежда. Сиренето също се настъргва, около една трета се отделя, а останалото се смесва с тиквичките, ориза, лука, яйцата и подправките. Прехвърлете сместа във форма, поръсете с останалия кашкавал и печете 30-35 минути на 180 градуса.

12. Хрупкави тиквички със сирене на фурна 

Поднесете готовата закуска със сос от кисело мляко или заквасена сметана и билки.

Необходими са ви: 3 тиквички, 2 яйца, 70 г брашно, 150 г моцарела, 100 г твърдо сирене, 1 чаша галета, сол, червен пипер, смлян черен пипер, риган.

Приготвяне: Нарежете тиквичките на тънки дълги филийки, посолете ги, оставете за 15 минути и подсушете със салфетки. Смесете галетата, настъргания кашкавал и всички подправки. Разбийте яйцата с бъркалка и нарежете моцарелата на филийки.

Сложете моцарелата между два резена тиквички и оваляйте в брашно. След това потопете в яйцето, поръсете с панировка и направете същото с останалите тиквички. Наредете всичко в тава и поставете във фурната за 25-30 минути на 180 градуса.