Стигнахме и до четвъртия месец от годината – април. През този период хоби лозарите трябва да знаят, че по принцип съществува все още теоретична опасност от измръзване на някои лози в някои много неблагоприятни райони, макар че с климатичните изменения, на които сме свидетели, тази възможност става почти минимална.

Все пак е редно да се знае от любителите, че набъбналите пъпки на лозата се повреждат при нощни или сутрешни температури от порядъка на минус 2,5 до минус 4 градуса, а другите зелени части получават увреждания при минус 1 до минус 3 градуса.

Закъснелите, поради неблагоприятните метеорологични условия или по други причини, земеделски практики, като торене, обработка на почвата и окопаване, засаждане на нови лозя, трябва да приключат в началото на месеца.

Резитбите в лозята е редно

да са извършени досега

или да са на финала си през първите дни на този месец, ако са се проточили досега.

Стопаните трябва да продължат с почти всички мероприятия, които са започнати от март и се отнасят до ремонта на подпорните конструкции, привързване на стъблата, кордоните и плодните пръчки на растенията.

Не трябва да се забравя и правилото, че по-ранното засаждане на лозите през пролетта определено дава по-добри резултати и процентът на прихващане в тези случаи е по-висок.

Винаги е за препоръчване за ново лозе да се използва само сертифициран посадъчен материал, което сме казвали многократно. На лозичките се съкращават стъпалните корени на 6-8 см (при засаждане в ямки), а всички корени, които са се развили от горните възли, се отстраняват.

Какво очакват от нас лозите през този месец

Ако се получи информация за падането на евентуални слани от специалистите по прогноза на времето, лозите трябва да се опазят с всички познати лозарски методи, сред които са задимяване, поливане и друга защита.

Всеки иска да получи и тази година добър добив от лозето. За да се случи това дори и при суха година, е необходимо да се предвиди как през летните месеци ще се осъществява напояване, което е важно особено в критичните фази от развитието на лозите.

Тези, които искат да създават младо лозе и имат възможност да избират, е добре за него да се спрат на хълмистите райони с лек наклон с южно, югозападно или югоизточно изложение.

  • При избора на сортовете за новото лозе стопаните трябва да се съобразят с това какви са изискванията им за надморската височина.
  • Да се помни, че късните сортове като Алиготе, Памид, Ризлинг, Шевка, Димят, Гъмза, Ркацители, Червен мискет и други не могат да узреят при надморска височина над 400 м.
  • Средноранните сортове като Болгар, Шардоне, Хамбургски мискет пък не могат да узреят при надморска височина над 500 м.
  • Все още е възможно да се попълват празните места в лозето с нови лозички или чрез полагането на отводи от съседните лози.

Според агрометеоролозите в близките дни могат да се очакват както извънредно високи за сезона температури, така и кратковременни резки и светкавични застудявания и ниски сутрешни температури.

Кога се прави първото пръскане

В календара за опазване на лозовите насаждения първото пръскане се появява като необходимост някъде през месец май, но то вече би могло да стане и по-рано – през април, като се имат предвид климатичните изменения и непостоянното време.

Подобни изненади могат да дойдат от рязко затопляне на времето, защото с повишаване на температурите спорите на гъбите, които зимуват в почвата, се активизират и в комбинация с влажността, която е характерна за пролетното време, започват по-бързо да се развиват и да нападат младите растения. Тоест и по-рано могат да започнат активни заразявания.

Всеки лозар и всеки собственик на асма в двора знае, че маната е сред най-опасните икономически болести, които поразяват реколтата и нанасят може би едни от най-големите щети.

Маната атакува на първо място листата, като по тях се появяват жълто-кафяви петна, които трябва да се уловят навреме.

Трябва всеки лозар да следи за най-благоприятните условия за заразявания, а именно: влажност по-висока от 70%, продължителни валежи и температура над 10-13 оС.

Може ли да се дадат приблизителни срокове за обгрижване на лозята по месеци?

Правилно е за качествено предпазване на лозето чрез профилактика и растителна защита да се създаде календар, който изглежда приблизително така:

Март месец в календара е периодът, който е най-подходящ за резитба и за почвена обработка. Тогава могат да се използват и течни торове за подхранване;

Календарът предвижда за април, в средата или в края му, както и в началото на следващия месец май, да се извърши първата обработка с растителнозащитни препарати срещу плевели и различни видове паразити.

В този етап подхранването може да бъде както листно, така и кореново, чрез внасяне на торове.

При установяване на нападения от гъсеници и пеперуди, може да се предвиди третиране, което обикновено е двукратно и се прави през 10-12 дни, като е добре да се сменят препаратите.

Следващата засилена активност в календара се очаква в края на месец май или през юни, когато е и първата лятна зелена резитба. Това ще е началото и на превенцията срещу брашнеста мана и гниене.

Тогава може да се наложи да се пръска и с инсектицид, и с фунгицид, както може да се направи и третиране и с бордолезов разтвор 1%.

Юли е месецът, който винаги се отбелязва в лозарския календар като рисков – става дума за опасност от гъбни и вирусни инфекции.

Брашнестата мана през този летен период достига своя пик, което почти винаги налага прилагане на фунгицид със съдържание на сяра.

Календарът за август също е доста активен и налага пръскане срещу мана, сиво гниене, гроздови молци, както и борба срещу осите, които нападат активно зреещите в различна степен лози.

По време на цъфтежа

Третиранията трябва да бъдат прецъфтежни или следцъфтежни. По време на самия цъфтеж пръскане не се препоръчва, въпреки че брашнестата мана например именно тогава атакува най-силно.
През същото това време започват активното си и неблагоприятно действие и акарите, и молците.

След градушка или дъжд

Периодът, който е съпътстван от усилен растеж и в който става нарастването на плодовете, при лозата съвпада с повишаване на влажността.

В комбинация с високите температури влагата става доста опасна през лятото. В такива периоди често се развиват болестите мана и сиво гниене, които бързо атакуват зелените части. Затова възниква необходимостта от пръскане с препарати за защита и опазване на гроздето след градушка и дъжд.

През септември след гроздобера, и в месец октомври до ноември лозята трябва вече да се подготвят за зимния период чрез торене и пръскане.

Тогава може да се използва и бордолезов разтвор 2% като добре се опръска листната маса. Може да се използва и някакъв вид течен тор за засилване на устойчивостта през студените месеци.

През април е важно довършването на мартенските мероприятия като резитби и обработки на почвата и потягане на конструкциите и привързване на летораслите
През април е важно довършването на мартенските мероприятия като резитби и обработки на почвата и потягане на конструкциите и привързване на летораслите