Зелевите сарми се приготвят по различни начини, с различен пълнеж, завиват се не само в зелеви листа, но и в лозови листа, листа от цвекло или маруля.
Трудно е да се каже към коя кухня принадлежи това ястие. От създаването на рецептата тя е претърпяла много промени. Зелеви сарми се ядат в цяла Източна Европа и в азиатските страни, може да ги откриете и в балканската кухня. И всяка домакиня има своя собствена „тайна" в приготвянето им. Единствените неща, които остават непроменени, са съставките - пълнежът от месо и зърнени храни и листата, в които трябва да се увие пълнежът.
За пълнеж можете да използвате всяка кайма: свинска, телешка, пилешка или смес. Друг компонент на пълнежа са зърнени култури, предимно ориз, но може да се приготвят и с булгур или елда. Останалите продукти за плънката - лук, моркови, домати, гъби и др., се добавят по желание.
За да може плънката лесно да се завие в листата, те трябва да бъдат предварително приготвени. Можете да ги бланширате за кратко във вряща вода, за да станат меки и еластични. Друг вариант е листата да се увият във фолио и да се сложат в предварително загрята фурна за 6-8 минути.
1. Класически
За да приготвите класически зелеви сарми, вземете 1 кг бяло зеле, 1 кг кайма, 150 г варен ориз, 1 глава лук, 1 морков, 4 суп. лъж. доматено пюре, черен пипер и сол на вкус.
Приготвяне: Отделете 15-20 листа от главата на зелето, отрежете дебелите жили и ги пуснете в тенджера с вряща вода за 3-5 минути. Смесете каймата с нарязаните моркови и лук, добавете сварения ориз, подправете с черен пипер, сол и разбъркайте добре. Върху всеки зелев лист се слагат около 2 суп. лъж. от готовата плънка и завийте листата, оформяйки сармите. На дъното на тенджерата, в която ще се задушават, се слагат няколко зелеви листа, а отгоре се нареждат сармите.
Доматеното пюре се разрежда с вода и се добавя в тенджерата. Задушете на слаб огън за 30-40 минути до готовност. Сервирайте зелевите рула горещи, поръсени с нарязани билки и кисело мляко.
2. Мързеливи
Мързеливите сарми са бърз и лесен вариант за обяд през седмицата.
За приготвянето им са необходими 500 г кайма, 1/2 глава лук, 400 г домати, 1/2 глава зеле, 1 чаша варен ориз, 1 ч. лъж. сух чесън, 1/4 ч. лъж. сушена мащерка, 1/4 ч. лъж. смлян пипер, 1/2 ч. лъж. сол, 1,5 чаши вода, 1 чаша настъргано твърдо сирене (по желание), пресен магданоз, олио, сол и черен пипер на вкус.
Приготвяне: В голям тиган запържете каймата и лука в растително масло. Добавете чесъна, мащерката, солта и черния пипер. Разбъркайте. Добавете нарязаните на кубчета домати, ориза и водата. Оставете да заври, след което добавете зелето, покрийте и оставете да къкри 10 мин. Посолете и поръсете с черен пипер на вкус. Отгоре се поръсва настърган кашкавал (по желание), покрива се с капак за 1-2 мин. да се разтопи. Свалете от котлона, поръсете с нарязан пресен магданоз и сервирайте.
3. В мултикукър
В мултикукъра сармите се получават по-крехки и много сочни.
За приготвянето им ще ви трябват: 1 глава зеле, 1/2 чаша ориз, 1 суп. лъж. масло, 1 глава лук, 1 скилидка чесън, 500 г кайма, 1 яйце, 1 ч. лъж. сушен розмарин, 400 г домати, 2 суп. лъж. захар, 2 суп. лъж. лимонов сок, сол и черен пипер.
Приготвяне: Попарете зелевите листа малко в подсолена вода. Разтопете маслото в тиган и запържете лука до омекване, добавете чесъна и запържете още 1 минута. Смесете готовия лук със сварения ориз, добавете каймата, яйцето, розмарина, сол и черен пипер и всичко се разбърква добре. Завийте плънката в листата и поставете сармите с „шевовете" надолу в мултикукъра. В отделна купа се смесват ситно нарязаните домати, захарта и лимоновият сок и с получената смес се заливат сармичките. Оставете да къкри около 2 часа.
4. На фурна
По същество това са същите класически зелеви сарми, но не са задушени, а изпечени.
Продукти: 1 глава зеле, 450 г кайма, 1 чаша варен ориз, 1 глава лук, 1 морков, 4 скилидки чесън, 2 чаши бульон (или вода), 3 суп. лъж. доматено пюре, олио, черен пипер, сол и пресен магданоз (по желание).
Приготвяне: Загрейте фурната на 180 градуса. Запържете наситнения лук и настърганите моркови в олиото и добавете към каймата. Прибавете ориза, магданоз, черен пипер, сол и всичко се разбърква добре. Поставете от плънката в бланшираните листа и завийте всяко. Наредете сармите в тава за печене. В тенджера смесете пилешкия бульон (или вода) с наситнения чесън и доматеното пюре, оставете да заври, посолете и поръсете с черен пипер, а с готовия сос залейте сармичките. Пече се 45-50 минути Сервирайте с кисело мляко.
5. В микровълновата
В модерна микровълнова фурна можете да готвите всичко, дори сарми.
За да ги направите, ще ви трябва 1 глава зеле, 400 г кайма, 1 чаша ориз, 1 глава лук, 1 морков, растително масло, доматено пюре, сол и черен пипер.
Приготвяне: Отделете големи листа от зелето, поставете ги в термоустойчива форма, залейте ги с вряла вода и ги поставете в микровълновата фурна на максимална мощност за 3-4 минути. Ако е необходимо, отрежете дебелите жилки от листата. В тиган се загрява олиото и се запържват наситненият лук и настърганите моркови, добавя се каймата и се готви до омекване. Отделно сварете ориза в подсолена вода, охладете го и смесете с каймата. Завийте плънката в зелевите листа и ги наредете във формата. Смесете доматеното пюре с бульона, в който са бланширани сармите, посолете и поръсете с черен пипер, с този сос залейте сармичките. Гответе на висока температура за 7-9 минути, след което ги обърнете от другата страна и гответе още 7-9 минути.
6. С прясно зеле
Младото зеле придава на сармичките по-изразен вкус. А готовите пълнени рулца от младо зеле изглеждат ярки и красиви.
За приготвяне вземете: 1 кг кайма, 200 г ориз, 1 морков, 2 домата, 1 глава лук, 2 скилидки чесън, 1 суп. лъж. доматено пюре, 1 суп. лъж. сладък червен пипер, смлян черен пипер, сол и растително масло.
Приготвяне: Сварете ориза в подсолена вода и го изплакнете със студена вода. Смесете ориза с каймата, сол, черен пипер, разбъркайте. Сварете зелевите листа за около 20 минути. Лукът и чесънът се наситняват, морковите се настъргват на едро ренде, доматите се обелват и нарязват на кубчета. Запържете всички зеленчуци (с изключение на зелевите листа) в тиган, добавете доматеното пюре и разбъркайте. В сварените листа се поставят и завиват плънката от кайма и ориз. На дъното на дълбока тенджера се слагат ред зелеви сарми, след това ред запържени зеленчуци. Повторете слоевете, ако е необходимо, като подправяте всеки със сол и черен пипер на вкус.
Залейте с гореща вода приблизително до средата на страните, покрийте с капак и оставете да къкри на слаб огън около 20-40 минути. Поднесете готовите зелеви сарми с кисело мляко и пресен копър.
7. В лозови листа
Вариант на обичайните сарми са тези в лозови листа, пълнени с кайма и ориз, някъде се наричат долма (или толма).
През летния сезон не е трудно да се намерят лозови листа, всичко останало са обичайните съставки за сарми: лозови листа (за предпочитане млади), 400 г кайма, 100 г ориз, 2 глави лук, 3 скилидки чесън, 1/2 ч. лъж. червен пипер, 1/2 ч. лъж. сушен кориандър, сол на вкус.
Приготвяне: Лозовите листа се измиват, отрязват се дръжките и се слагат в тенджера с вряща подсолена вода, варят се 5 минути, след което веднага се прехвърлят в студена вода. Сварете ориза до полуготовност. Смесете каймата, ориза, нарязаните билки, лука, чесъна, солта, черния пипер и кориандъра. Поставете листата с гладката страна надолу. Поставете около една супена лъжица кайма в основата на листа и завийте. Поставете няколко лозови листа на дъното на тиган с дебело дъно (за предпочитане чугунен), върху тях плътно наредете сармите, притиснете отгоре с чиния с тежест, налейте подсолена вода, така че леко да покрива сармите. Покрийте с капак и оставете долмата да къкри на слаб огън за 40 минути. Сервирайте с кисело мляко и чеснов сос.
8. С цвекло
Друг необичаен вариант е да завиете сармите в листа от цвекло. Повярвайте, това ястие е не по-малко вкусно от класическите зелеви рула.
Вземете 3 връзки цвекло, 400 г мляно месо, 70 г ориз, 1 глава лук, 1 морков, 1 суп. лъж. доматено пюре, 1 домат, билки, сол и смлян черен пипер на вкус.
Приготвяне: Измийте листата, отрежете стъблата, а самите листа поставете в купа и ги залейте с гореща вода, оставете за 5 минути. Изсипете водата и подсушете листата. Към каймата добавете нарязан лук, измит суров ориз и ситно настърган морков. Подправете със сол и черен пипер, добавете нарязани пресни зелени подправки и разбъркайте всичко добре. В края на всяко листо поставете по една лъжица от плънката и внимателно завийте. Нарязаните на кубчета домати се запържват в дълбок тиган, добавят се доматеното пюре, сол, черен пипер и се налива гореща вода. Наредете сармичките в соса, долейте вода, колкото да ги покрие напълно. Сложете капак и оставете да къкри 40 мин. Свалете от котлона, покрийте тигана с кърпа и оставете сармичките да се задушават още 30 мин.
9. В листа от зелена салата
Нежните сарми в листа от маруля няма да оставят никого безразличен.
За приготвянето им са ви необходими: 1 средно голяма зелена салата, 300 г кайма, 50-100 г ориз, 1-2 глави лук, 1-2 моркова, 50 г доматено пюре, слънчогледово олио, сол, черен пипер, любими подправки на вкус 1-2 дафинови листа.
Приготвяне: Сварете ориза до полуготовност. Смесете каймата с наситнен лук, ситно настърган морков, ориза, сол, черен пипер и други подправки. Измийте листата от салатата, подсушете ги и в тях завийте плънката.
За соса запържете лука и морковите в слънчогледово масло, добавете доматено пюре, сол, черен пипер и вода, изчакайте да заври и прибавете към сармичките, наредени в дълбок тиган. Задушете до готовност.
10. В листа от ревен
За рецептата са ви необходими: 1 чаша ориз, 500 гр. кайма, 3 моркови, 2 глави лук, листа от ревен, билки, сол и черен пипер на вкус.
Приготвяне: Сварете ориза до готовност и го изплакнете със студена вода. Смесете с каймата, подправете със сол и черен пипер на вкус. Бланширайте листата от ревен с гореща вода, подсушете ги и в тях завийте плънката.
Запържете нарязания на кубчета лук и едро настъргания морков в растително масло. Сложете сармите в тенджера, отгоре сложете лука и морковите и ги залейте с вода. Оставете да къкри на тих огън 30 минути.
11. В листа от манголд
Ако обичате гастрономически експерименти, не забравяйте да опитате да направите сарми от манголд.
За целта вземете 400-450 мляно месо, листа манголд, 200 г ориз, 1-2 суп. лъж. доматено пюре, сол и черен пипер.
Приготвяне: Потопете листата във вряща подсолена вода буквално за 1 минута и веднага ги поставете в ледена вода, след което подсушете добре. За да приготвите плънката, сварете ориза в подсолена вода до полуготовност и го смесете с каймата. Разбъркайте старателно, добавете сол и черен пипер на вкус. Поставете готовата плънка върху листата и завийте. Намажете дъното на тава с масло и наредете сармите. Заливат се с вода с разредено доматено пюре, посоляват се леко и се задушават на среден огън до омекване.










Коментари