Според статистиката най-популярните зеленчуци за консервиране са доматите и краставиците. Днес ще ви покажем, че отлични зимни консерви могат да се приготвят и от други зеленчуци, например тиквичките...

Като цяло, консервирането на този зеленчук е удоволствие. Благодарение на доста неутралния си вкус, тиквичките се съчетават добре с много продукти, така зимните ястия на основата на тиквички могат да бъдат както солени, така и пикантни, или сладки. Ниската им цена, както и изобилието на тиквички през сезона правят тези зеленчуци почти идеална съставка за „консервиране", да не говорим за ежедневни ястия за всеки вкус.

И така, ето няколко доказани рецепти, в допълнение към добре познатия хайвер от тиквички.

Лесни мариновани тиквички за зимата

Ще ви трябват (за трилитрови буркани): 1,7 кг тиквички, връзка пресен копър (с чадърчета), 6 скилидки чесън, 6 суп. лъж. 9%-ен оцет, дафинов лист, черенпипер и бахар, карамфил, 4 суп. лъж. захар, 1,5 суп. лъж. сол.

Приготвяне: Измийте младите тиквички, подсушете ги и нарежете на дебели шайби.

На дъното на всеки буркан поставете две скилидки чесън, няколко дафинови листа, карамфил и зърна черен пипер. Покрийте подправките с копър, а след това плътно наредете нарязаните тиквички. Отгоре сложете още едно стръкче копър и залейте с гореща вода догоре, покрийте бурканите с капак и оставете за 10-15 минути.

След това прехвърлете водата от бурканите, в тенджера, за да приготвите маринатата, и отново залейте тиквичките в бурканите с гореща вода.

Пригответе маринатата: добавете сол и захар към водата в тенджерата и оставете да заври. Свалете от котлона. Междувременно отцедете „втората" вода от тиквичките, налейте по 2 супени лъжици оцет във всеки буркан и след това добавете горещата марината отгоре.

Затворете плътно бурканите с капаци, обърнете ги с дъното нагоре и оставете да се охладят напълно, преди да ги съхраните на хладно място.

Лечо

Ще ви трябват: 2 тиквички, 1/2 кг домати, 350 г чушка, 2 глави лук, 10 г сол, подправки.

Приготвяне: Измийте и подсушете зеленчуците.

Настържете подготвените тиквички на едро ренде. Нарежете доматите на кубчета, а - чушката на лентички. Нарежете лука.

Поставете всички зеленчуци в емайлиран тиган, добавете сол, подходящи подправки и оставете да къкри под капака за 10 минути. Прехвърлете горещата зеленчукова смес в подготвените буркани, стерилизирайте за 25-30 минути. Обърнете и охладете.

Бързи хрупкави тиквички за зимата

Ще ви трябват: 1,5 кг тиквички, 4 скилидки чесън, 4 стръка магданоз, 3 суп. лъж. захар, 3 суп. лъж. сол, 80-100 мл 9%-ен оцет, зърна черен пипер, дафинов лист.

Приготвяне: Измийте тиквичките, обелете ги, нарежете ги на кръгчета с дебелина 1 см и ги залейте с вода. Оставете да се накиснат за 1-2 часа, след което отцедете водата.

Поставете стръкче магданоз, няколко зърна черен пипер, дафинови листа и скилидки чесън на дъното на буркани. След това поставете дебел слой кръгчета тиквички и залейте с гореща вода. Оставете да престои 20-30 минути. Без да изваждате тиквичките от буркана, изсипете марината в тенджера и оставете да заври, като добавите захар и сол. Сипете оцет във врящата вода и изключете котлона.

Залейте отново тиквичките в бурканите с горещата марината и затворете с метални капаци. Обърнете бурканите с дъното нагоре, докато се охладят напълно. Съхранявайте на хладно място.

Предястие "езикът на свекървата" с чушки

Ще ви трябват: 1,5 кг тиквички, 2 чушки, 1 люта чушка, 2 скилидки чесън, 250 мл доматено пюре, 2 суп. лъж. захар, 1 суп. лъж. сол, 50 мл 9%-ов оцет, 1/2 ч. ч. растително масло, 1/2 ч. ч. вода.

Приготвяне: Измийте тиквичките, обелете ги и ги нарежете надлъжни филии - "езици". Измийте лютата чушка, подсушете я и нарежете на малки кръгчета, като отстраните дръжката и семките. Измийте сладката чушка, подсушете я и смелете в блендер или месомелачка. Обелете и нарежете чесъна на ситно.

Сложете пасираната чушка и доматеното пюре, с малко вода, на огъня, изчакайте да заври, добавете растително масло, сол, захар и „езиците" от тиквички. Варете на слаб огън около половин час, като разбърквате от време на време. След това добавете чесън, оцет и кръгчета люта чушка, оставете на огъня за още 3-5 минути.

Разсипете пикантната зеленчукова разядка в сухи буркани, затворете плътно с капачките. Оставете да се охлади на стайна температура, съхранявайте на хладно място.

Тиквички за зимата "Като гъби"

Ще ви трябват: 1,5 кг тиквички, 1-2 моркова, 4-6 скилидки чесън, по половин връзка магданоз и копър, 3 суп. лъж. захар, 1 суп. лъж. сол, 1 ч. лъж. смлян черен пипер, 50 мл растително масло, 50 мл 9%-ов оцет.

Приготвяне: Обелете тиквичките (ако са млади, не е необходимо да белите), отстранете семките и ги нарежете на малки кубчета. Нарежете морковите на тънки кръгчета, накълцайте зелените подправки и сложете всичко в голяма купа.

Отделно смесете захарта, солта, черния пипер, олиото и оцета, залейте зеленчуците с тази марината, разбъркайте добре, покрийте купата с капак и оставете за 3 часа на стайна температура.

След това сместа се разпределя в подготвени половинлитрови буркани, стерилизират се за 15 минути.

Пикантни тиквички с моркови

Ще ви трябват: 1 кг тиквички, 300 г моркови, 1 голяма чушка, 5-6 скилидки чесън, 2 суп. лъж. захар, 1 суп. лъж. сол, 50 мл 9%-ен оцет, 100 мл растително масло, на вкус - смлян лют червен пипер, черен пипер, кориандър, майорана, босилек, сминдух или готова подправка.

Приготвяне: Измийте тиквичките, обелете ги и почистете от семките, настържете месестата част на ренде на тесни лентички. Измийте сладката чушка, подсушете я и нарежете на тесни лентички. Обелете морковите, измийте ги и също ги настържете на ренде. Обелете и нарежете чесъна на ситно.

Добавете сол, захар и избрани подправки към зеленчуковата смес. Разбъркайте всичко, сипете оцет, след това - горещо растително масло и оставете сместа да се запари на стайна температура за 1-2 часа.

Готовите тиквички се нареждат в чисти, сухи буркани, поставят се в съд с вода и се стерилизират за 10-20 минути. Извадете бурканите от водата, затворете ги със стерилизирани капаци и ги обърнете с дъното нагоре, докато изстинат напълно. Съхранявайте на хладно място.

Зимна салата с патладжан и домати

Ще ви трябват: 1 кг тиквички, 1 кг патладжан, 1 кг домати, 0,5 кг чушка, 2 глави лук, връзка босилек, 1 люта чушка, 3-5 скилидки чесън, 100 г захар, 50 г сол, 50 мл ябълков оцет, растително масло за пържене.

Приготвяне: Измийте зеленчуците, подсушете ги и обелете, ако е необходимо. Нарежете на кубчета, а лютата чушка и чесъна - накълцайте. Измийте босилека, подсушете и го нарежете.

Сложете тиквичките, доматите, патладжаните и чушките в тиган със загрято олио и оставете да къкри, като бъркате от време на време, за около 20 минути. Добавете босилека, лютата чушка и чесъна, солта и захарта, разбъркайте и оставете за още 10 минути.

Накрая добавете ябълковия оцет, оставете още 5 минути, разсипете в буркани и затворете за съхранение.

Захаросани тиквички

Ще ви трябват: 500 г тиквички, 250 г захар, 1 лимон, 2,5-3 суп. лъж. мед.

Приготвяне: Измийте и обелете тиквичките. Нарежете ги на лентички или на малки парченца. Сложете ги в тенджера, поръсете със захар и оставете за една нощ, за да пуснат сока си.

Внимателно изсипете сока от тиквичките в друга тенджера и я поставете на слаб огън. Изплакнете и подсушете лимона. Смелете в блендер и добавете в тенджерата със сока от тиквичките. Оставете да заври и добавете меда, разбъркайте и гответе, докато се разтвори напълно.

Прецедете получения сироп и сложете парчетата тиквички в него. Варете на слаб огън, докато сиропът се изпари. Прехвърлете резените в гевгир или цедка.

Постелете тава с хартия за печене и разпределете тиквичките. Поставете тавата във фурната и сушете на най-ниската температура с отворена врата за 2-3 часа. Охладете и поставете готовите захаросани тиквички в съд за съхранение. Съхранявайте на сухо място!

Сладко с портокал и лимон

Ще ви трябват: 1 кг тиквички, 900 г захар, 2 портокала, 1 лимон.

Приготвяне: Измийте и подсушете зеленчуците и плодовете.

Нарежете цитрусите, заедно с кората, на малки парченца, отстранете семките. Нарежете тиквичките на „шайби" (ако зеленчуците са големи, шайбите могат да се нарежат на няколко парчета, а твърдите семки да се отстранят). Сложете тиквичките, портокалите и лимоните в тенджера и ги покрийте със захар – оставете за около 10 часа. Поставете тенджерата на слаб огън, изчакайте сместа да заври и гответе 4-5 минути, като отстранявате пяната от повърхността.

Повторете още два пъти варенето и охлаждането. Веднага след третото варене разсипете сладкото в буркани и затворете капаците.

Обърнете бурканите, увийте ги в кърпа и оставете, да се охладят напълно.

Десерт "Като ананаси"

Ще ви трябват: 1 кг тиквички, 350 мл сок от ананас, 125 г захар, 2/3 ч.л. лимонена киселина, щипка ванилия.

Приготвяне: Обелете тиквичките, почистете ги от семки и ги нарежете на кубчета или кръгчета.

За сиропа смесете сока от ананас, захарта, лимонената киселина и ванилията, поставете на слаб огън и варете, като бъркате, докато захарта се разтвори.

Сложете парчетата тиквички в сиропа и варете 15 минути след като заври, като бъркате непрекъснато.

Готовият десерт се слага в стерилизирани буркани, залива се със сироп и се затваря.