Истинската домакиня винаги има свои собствени рецепти за сладко. Като правило всяка от тях се „редактира" през годините, а за основа се взема „фирмената" семейна рецепта. Но понякога може да се отклоните от правилата в името на експеримент, който може да се окаже успешен. Или не чак толкова...

Правилата за „перфектно сладко" традиционно включват няколко стандартни точки - подготовка на плодовете, съотношението на плодове, вода и захар, време и алгоритъм за готвене. Нека разгледаме по-отблизо всеки от тези етапи. А „бонусът" на края ще бъде универсална, но същевременно оригинална рецепта, с помощта на която можете да приготвите плодов конфитюр.

Да подготвим плодовете за готвене

Независимо от плодовете, от които ще правите сладко, те трябва да бъдат внимателно прегледани, ако са едри, и сортирани, ако са дребни горски плодове. Наранените плодове и такива с признаци на разваляне не са подходящи за приготвяне на сладка и конфитюри. Ако има някакви повредени или потъмнели участъци по плодовете, те трябва да бъдат отрязани, като се захванат 2-3 см здрава тъкан. По-добре е обаче да не рискувате и да изхвърлите тези екземпляри.

След като плодовете са сортирани, те трябва да се измият, дори и да изглеждат абсолютно чисти. Експертите съветват меките плодове (например малини или ягоди) да се мият на малки порции, в гевгир, като се поставят под слаба струя вода, поне за пет минути. Плътните плодове могат да се мият под чешмата, само със студена вода. След това големите твърди екземпляри могат да се подсушат с кърпа, а малките и меки се оставят в гевгира за 15 минути, така че течността да се отцеди напълно.

Сладкото трябва да се готви в емайлиран съд или съд от неръждаема стомана. И трябва да се постави в предварително стерилизирани и все още горещи буркани.

Колко захар и вода да добавите към сладкото

Идеалното съотношение на плодове и захар е 1:1. В този случай дори не е нужно да стерилизирате сладкото - просто го затворете с пластмасови капаци и го поставете на сухо и умерено хладно място. Ако искате конфитюрът ви да е по-малко сладък, можете да намалите количеството захар. Тогава готовият продукт ще трябва да се стерилизира,. Защото захарта действа не само като подсладител, но и като консервант. Тоест, ако намалите количеството захар, продуктът рискува да се развали по време на съхранение, освен ако съдът, в който се съхранява не е 100% херметически затворен.

Трябва да добавите и вода към сладкото, ако искате то да е по-течно, а също и ако плодовете пускат малко сок.

За да предотвратите преваряването и загарянето на сладкото, след като заври, варете на ниска степен на котлона и периодично разбърквайте сместа, а също така от време на време разклащайте съда.

Универсална рецепта

Ще ви трябват: 10 чаши плодове, 10 чаши захар.

Приготвяне: Сортирайте и измийте плодовете. Подсушете ги с кухненска хартия. Ако е необходимо, нарежете на малки парченца. Оставете плодовете да изсъхнат, като ги подредите върху кърпа на един слой. Отмерете точно една чаша плодове и ги сложете в емайлирана купа. Гответе на слаб огън. Докато бъркате, оставете сместа да заври и след това добавете следващата чаша плодове. Увеличете малко котлона. Повторете процедурата, докато всички плодове, приготвени за сладко, са в купата.

Веднага щом сместа заври отново, отмерете захарта със същата чаша и я изсипете към плодовете. Разбъркайте добре и оставете да заври. След това добавете втората чаша захар, разбъркайте и отново оставете да заври. Повторете действието, докато количеството захар съответства на количеството плодове.

След последното кипене на масата, оставете за още пет минути на котлона, след което изключете огъня и разсипете сладкото в предварително стерилизирани, сухи и все още горещи буркани. Затворете готовото сладко или го оставете за няколко часа в буркани, покрити с капаци, да се охлади, след което затворете с пластмасови капаци и преместете на хладно място.

Плодовете и захарта трябва да се измерват с една и съща чаша. За много твърди плодове и горски плодове можете да добавите 1-2 супени лъжици вода, когато сипвате всяка чаша в тенджерата. Ако по време на варенето се образува пяна, отстранете я. Ако искате сладкото да е по-гъсто, не го затваряйте веднага след като го сложите в бурканите, а го оставете за известно време. Важно е бурканите да се покрият с капаци, за да не мухляса сладкото по време на съхранение.

Разбира се, можете да направите сладко и по други начини. Например, можете да поръсите плодовата основа със захар и да я оставите за една нощ, за да пусне сока. Тогава не е необходимо да добавяте вода по време на варенето, но експертите смятат, че този метод е подходящ за приготвяне на сладко от меки плодове (като малини) с еднократно кипване или за петминутно варене. В този случай сокът няма да има време да изври напълно.

Друг популярен метод е да се приготви сиропът предварително, след което плодовете се заливат с него и се вари, докато са готови, на няколко етапа. Всеки път се оставя сладкото да се охлади напълно. Това се прави, за да не се смачкат плодовете или парчетата плодове, а да останат цели.

Ако не разполагате с няколко свободни часа, за да приготвите сладко по класическата технология, тогава ще свърши работа един много прост метод. Подготвените плодове се поставят в тенджера и се добавя вода - по половин чаша за всеки килограм. Сместа се разбърква внимателно и се поставя на среден огън. Оставете да заври, намалете котлона и след това постепенно добавете и разтворете захарта, като бъркате. Такова просто сладко се готви, докато плодовете са готови, веднага се отстранява от котлона и се разпределя в предварително стерилизирани сухи буркани. След това, в зависимост от количеството добавена захар, те се затварят с метални или пластмасови капаци и се прибират за съхранение.

Понякога се случва, въпреки всички усилия да се спазва технологията, продуктът да се окаже не толкова вкусен, колкото сме планирали.

Кога трябва да изхвърлим сладкото?

Когато разглеждате сладката в избата, първо обърнете внимание на цвета и външния вид на съдържанието на бурканите. Ако конфитюрът изглежда твърде тъмен или, напротив, е станал много лек, бълбука и по него има „острови" от мухъл, тогава, разбира се, не можете да го ядете. Но ако просто се е сгъстил или кристализирал и вкусът остава същият, тогава такъв продукт може да се превари и да се върне в буркана. Ще трябва обаче скоро да го изядете или използвате за приготвянето на различни печива, за да не кристализира отново или, още по-лошо, да се развали.

Има няколко начина за „запазване" на захаросано сладко и всеки от тях, по един или друг начин, е свързан с неговото затопляне. Можете да прехвърлите сладкото от буркана в подходящ съд и, след като добавите малко вода, да го сложите на огъня. Или можете да добавите една или две лъжици вода директно в буркана и да загреете сладкото на водна баня или в микровълнова фурна, като изберете подходящия режим.

Напомняме, че след многократна термична обработка, сладкото не може да се съхранява твърде дълго, без да загуби качество. И след охлаждане е по-добре да оставите буркана за временно съхранение в хладилник, за да го консумирате по-скоро.