9 начина да поправите ситуацията

Пресолили сте ястието си - няма проблем! Има доказани и ефективни начини да поправите ситуацията. Можете да добавите нещо, да го разредите или допълните - прочетете повече за начините за подобряване на вкуса на пресолено ястие.

Пресоленото ястие не само не е много вкусно, но и доста вредно, особено за хора, които имат проблеми със здравето или са решили да се грижат сериозно за него. Все пек е жалко да изхвърлите храната. За да „поправите" ястие, провалено от много сол, следвайте нашите прости съвети.

1. Разредете ястието с вода

Можете да спасите пресолено ястие, като добавите чиста вода към него. Първо, налейте 2-4 супени лъжици вода в съда, оставете да заври и опитайте. Ако е необходимо, добавете още малко вода, сварете и опитайте отново. Този метод е подходящ за подобряване на вкуса на сосове и подправки за основни ястия. Но не бива да спасявате пресолена супа по този начин - тя ще стане мътна и ще загуби вкуса си от водата.

2. Изплакнете с вода

Пресолените зеленчуци, зърнени храни и тестени изделия могат да се изплакнат под течаща вода или да се залеят с вода, да изчакате да заври и да се оставят да престоят няколко минути, докато водата абсорбира излишната сол от храната.

3. Добавете нещо кисело

Пресолено месно или рибно ястие, както и твърде солен сос, може да се спаси чрез добавяне на киселинен продукт - лимонена киселина, оцет или горчица. Внимавайте обаче - добавяйте киселина капка по капка, за да не развалите ястието, което вече е развалено от солта.

4. Добавете нещо сладко

Захарта, медът и сладките зеленчуци като морковите ще помогнат за премахването на излишната сол от сосовете или супите. Подобно на киселите храни, сладките също трябва да се добавят в малки количества.

5. Добавете нещо мазно или кремообразно

Течна сметана, заквасена сметана, кокосово мляко или авокадо ще балансират перфектно пресоления вкус на гулаш, супа или сос, правейки го по-мек. В зависимост от ястието, добавете лъжица заквасена сметана или резен узряло авокадо на вкус. Пресоленото месо или риба може да се залее със сос от заквасена сметана, да се остави да заври и да се задуши за известно време.

6. Добавете абсорбиращ продукт

Някои продукти имат полезни абсорбиращи свойства, т.е. те са способни да абсорбират излишната сол. Такива продукти са картофите, нишестените зърнени храни, тестените изделия, пресните зелени подправки. Към пресолена супа можете да добавите няколко нарязани картофа или да изсипете 100-150 г ориз - тези съставки ще абсорбират излишната сол. Ако не искате да разваляте ястието с ненужни продукти, можете да добавите картофите цели, за да е лесно да ги извадите по-късно, а зърнените храни да поставите в супата в платнена торбичка.

7. Разредете ястието със зеленчуци или зърнени храни

Към пресолена кайма можете да добавите настъргани сурови картофи, лук, тиквички, моркови или варен ориз. Можете да добавите сурови зеленчуци към месни или рибни ястия и да ги задушите – ще получите както основно ястие, така и зеленчукова гарнитура.

8. „Рециклирайте" пресолените храни

По този начин можете да направите вкусен, засищащ пълнеж за пай от пресолено месо или риба, като добавите допълнителни съставки (зеленчуци, зърнени храни). Пресолените зеленчуци могат да се преработят на пюре, като се добави пюре от зеленчуци, сварени без сол.

9. Сервирайте с обикновена или пенлива гарнитура.

Ако сте пресолили основното ястие и това вече не може да се коригира, сервирайте с безсолна гарнитура – ориз или зърнена каша, картофено пюре или зеленчуци, задушени без сол. Когато се яде всичко заедно, вкусът ще бъде по-хармоничен. Ако няма време за приготвяне на гарнитура, сервирайте пенливо вино или шампанско към пресоленото ястие – мехурчетата, съдържащи се в него, ще неутрализират излишната соленост още на езика, а няколко чаши ще ви позволят да забравите за неуспешното ястие.