Фирма „Амитица", предлага иновативни и ефективни решения, с които земеделците опазват и растенията, и природата

 

Още със създаването си фирма „Амитица" дава индикации, че има по-различна визия, за това как трябва да изглежда земеделието. Практиките, които специалистите разработват, са базирани на използване на иновативни продукти. В повечето случаи те са не само с биологична насоченост, но и изключително щадящи останалите видове от агробиозенозата, а също така околната среда, почвата и водите.

Безспорно може да кажем, че технологиите са изпреварили времето. Техните разработки са много преди идеята за Зелената сделка, която Европа наскоро въведе. Техните практики са за производители, които са достигнали идеята за „по-хармонично" земеделие и са убедени, че това е пътят, по който трябва да се върви, за да се произвежда чиста и качествена храна.

Ежегодно „Амитица" добавя нови продукти в портфолиото си. Така от една страна разширява набора от земеделски култури, а от друга - защитата им от болести и неприятели. Иновациите не свършват само с продуктите за растителна защита. Фирмата предлага и такива, които

се прилагат с цел да се намалят вредните

влияния на абиотичните фактори на средата

– студ, суша и т.н.

Иновативните продукти, които „Амитица" предлага, не останаха незабелязани и от организаторите на специализираното изложение АГРА, което ежегодно се провежда в Пловдив. Фирмата получи 5 награди за 7 от продуктите си.

Много сме благодарим на комисията, която разглеждаше иновациите на АГРА, каза Здравка Смиленова, управител на „Амитица". Бяхме оценени отново за продуктите, които предлагаме, както и за усилията, които сме положили, за да ги внедрим в практиката. Всичките 7 продукта са изключително иновативни, като някои са за първа година на пазара, а други се използват от 2-3 сезона. Те са много различни от традиционните, които земеделците са свикнали да прилагат за опазване на културите, които отглеждат.

В състава им има много интересни извлеци, например от бактерии, от сладък портокал и т.н.

Едно от предложенията ни е за суша – това е препарат, който идва от пустинята. Всичките ни продукти се прилагат с много ниска доза, освен това са лесни за приложение, щадят пчелите и въобще околната среда, като в същото време имат висока ефективност.

Част от предложенията в листата на „Амитица" са без аналог на българския пазар. Те покриват контрола върху много опасни болести и неприятели по културните растения. А ето и накратко характеристиките на някои от тях:

Лимоцид – използва се срещу инсекти, акари и брашнеста мана. Активното му вещество е портокалово масло. Има контактен механизъм на действие. Продуктът причинява изсушаване на кожицата на насекомите с меко тяло, както и клетъчните стени на въздушните форми на гъбичните заболявания.

Лимоцид е разрешен за употреба срещу трипси, белокрилки, акари, ларви на лозова цикада, ларви на крушова листна бълха, а също и срещу брашнеста мана по лозя, ябълка, круша, ягоди, малини, пъпеши, домати, краставици, тиквички, моркови, маруля, магданоз

Жулиета – фунгицид, който е на база живи дрожди. Препоръчва се

за превантивна защита срещу сиво гниене

при лозя, ягодоплодни видове, патладжан, пипер, бамя, както срещу кафяво гниене по праскова, кайсия, нектарина, слива.

Продуктът действа превантивно, чрез пространствена колонизация и хранителна конкуренция. Скоростта на развитие на дрождите предотвратява появата на болестни инфекции и предпазва потенциалните входове от навлизане на зарази през чувствителните части на растението.

Курацио – фунгицид за контрол на гъбни патогени, които причиняват основно болести но овощните видове – брашнеста мана и ступясване. Продуктът включва варовик и самородна сяра. Алкалната реакция на продукта причинява хидролиза на липидите в клетките на гъбните патогени, като по този начин улеснява проникването на активния компонент калциев полисулфид през клетъчната стена. След като проникне в клетките, активното вещество възпрепятства нормалния метаболизъм и пречи на цикъла на лимонената киселина.

за ефекта допринася и сярата, която е

много ефективен фунгицид

Курацио е разрешен за употреба срещу струпясване по ябълки и круши; ранно кафяво гниене по кайсии, праскови, сливи, череши; брашнеста мана, ескориоза, антракноза и черно гниене по десертни и винени сортове грозде.

Ксуриан – 100% натурален биостимулатор, който оказва влияние върху ризосферата. Действието на продукта се изразява в това, че бактерията освобождава хормони на растежа в близост до кореновия апарат и по този начин стимулира развитието на кореновата система. С освобождаването на други метаболити в ризосферата, тя подобрява разтворимостта на хранителни вещества и взаимодействието между почвата и растението, като се отделя калций и калий.

Продуктът може да се прилага при всички култури – преди или след сеитба/засаждане.

Един от изключително иновативните продукти, включен в листата на „Амитица", е Скудо Терм – срещу слани и високи температури. Той изпълнява защитна функция спрямо температурните промени. Това става чрез образуването по повърхността на растенията на фина мембрана, която е без цвят и мирис, но еластична и гъвката. Чрез нея се намалява загубата на вода от изпарения, освен това растенията са защитени от внезапни температурни промени, както и от комбинираното въздействие на вятъра и температурата. Вследствие на защитата

се намаляват изгарянията, причинени от слана,

висока температура и дехидратация,

причинена от вятър и/или пряка слънчева светлина.

Скудо Терм може да се прилага при зеленчуци, овощни видове – костилкови, семкови, ягоди, малини, а също така грозде, както и полски култури, цветя, декоративни видове и много други. Препоръката е да се прилага самостоятелно, поне 48 часа преди очакваните неблагоприятни условия.

Продуктът се разтваря във вода и с разтвора се третира надземната част на растенията. Пръскането трябва да се извършва равномерно, за да се осигури добро покритие върху културата, което гарантира по-ефективното му действие. Последействието му е 20 дни.

Продуктовата ни листа включва голямо разнообразие от инсектициди, акарициди, фунгициди и други препарати, които са предназначени и за конвенционално, и за биологично производство, допълва Здравка Смиленова. Едно от големите им предимства е, че те нямат карантинни срокове. А това е добре както за производителите, съответно консуматорите, така като цяло щадящо за пчелите и за околната среда. Предимствата им са безспорни. Например с продукта ни Ксуриан

земеделските производители може да

намалят с 50% NPK торовете, които използват

Ксуриан съдържа бактерия, която много бързо се развива и е изключително агресивна. Внасяме само 50 мл/дка и само в рамките на 3-4, до 5 дни, това количество се е увеличило многократно, като достига такова, което е равно на 5 литра концентрат. Това е буквално фабрика за производство. Искам да подчертая, че ние не предлагаме просто продукти, ние ги комбинираме в технологии, които правят земеделското производство не само по-ефективно, но и по-устойчиво и по-щадящо. Чрез тях изразяваме нашето виждане в каква посока трябва да се развива съвременното и бъдещото земеделие, обяснява Смиленова.

Фирма „Амитица" получи 5 награди за 7 от продуктите си
Фирма „Амитица" получи 5 награди за 7 от продуктите си
Щандът на фирма „Амитица" на АГРА 2024
Снимки: Ваня Велинска
Щандът на фирма „Амитица" на АГРА 2024 Снимки: Ваня Велинска