Нарича се още скеп, но е по-скоро за декор

Първата стъпка е да си набавите слама. На снимката са няколко снопове тритикале. То е богато на силициев диоксид, което го прави по-здрав и по-гъвкав материал.

Плявата трябва да се почисти в гребен, който може да бъде конструиран от дървена палка с дължина 30 см.

Насочващите отвори се пробиват на разстояние 5 мм един от друг в права линия в дървената пръчка и в тях се вграждат пирони с острото нагоре. След това този гребен може да бъде прикрепен към повърхност с G-скоби, за да го държи на място.

Вземете сноп слама, достатъчно малък, за да се побере лесно в юмрука ви.

Поставете върху гребена все едно разчесвате, като разхлабите хватката си, така че стръковете да падат между пироните. Стегнете снопа и го издърпайте от гребена. Това трябва да изчисти повечето плява.

След като сте сресали достатъчно снопи, вие трябва да има достатъчно чиста слама, за да започне да връзвате снопове заедно.

Измерете и отрежете канап с дължина от 5 пъти обиколката на ръцете. Съберете достатъчно голям сноп, така че средният ви пръст и палецът ви да се напрягат, когато хванете снопа с ръка. Завържете възел на осмица на около 20 см от основата.

Възелът може да бъде вързан така: прекарайте канапа зад снопа (оставете дълга част, с която да връзвате следващите снопи, без да режете канапа). Пресечете отпред. Прекарайте отново същия край, който държите, втори път зад снопа и когато го прекарвате отпред, го подпъхнете под горната бримка. Издърпайте краищата, за да стегнете, но не докрай в този момент.

Възелът трябва да изглежда като единичен възел с примка, пресичаща горната част. Това може да е доста объркващо... има и други описания онлайн и тези неща ще станат по-ясни с практика!

Вече имате първия си сноп.

Съберете друг сноп със същия размер и го поставете под канапа от първия пакет. Прекарайте работния край около гърба на новия сноп и надолу през примката на 1-ия сноп.

Когато изтегляте дължината, уверете се, че работният край е над примката, която току-що направихте.

Този възел се повтаря с всеки следващ сноп, който добавяте. Уверете се, че възлите са успоредни до краищата на сноповете от 20 см.

Възлите се затягат, докато продължавате по сламената постелка, която правите. Всеки път, когато добавяте пакет, затегнете трите възела преди това. Пресичането на канапа между сноповете трябва да е стегната като струна на китара и началният край на сламената постелка трябва да започне да се извива поради напрежението.

Добавете снопове, докато постелката стане приблизително 165 см дълга. На последния сноп завържете допълнителен възел, за да запазите напрежението.

Хванете едната страна и обърнете цялата постелка.

С остра ножица отрежете най-горния слой слама около една трета от края. Това позволява конусът да бъде издърпан по-здраво.

След това вземете двата края на постелката и ги доближете, за да ги свържете.

Краищата на канапите им се нанизват около гърба на отсрещните снопове, захванете ги през бримките около сноповете и издърпайте стегнато.

Закрепете краищата заедно с двоен възел.

Накиснете изобретението с главата надолу за 1-2 минути във вода само с горния край. Това ще размекнете сламата и ще я направи по-лесна за събиране.

Поставете кошера изправен върху обърната кофа. Завържете три възела с три парчета връв с дължина на ръката малко по-надолу от върха на конуса. Възлите трябва да са на не повече от 3 см един от друг.

С помощта на две тежести затегнете трите възела малко по малко гарантирайки, че нито един не е много по-стегнат от другия.

Идеята е да се създаде прегъване на сламата, за да се предотврати възлите да се отделят отгоре. Следователно възлите трябва да се опънат много здраво!

Последната стъпка е да завържете още един ред възли на 20 см надолу от горните. Този ред се прави точно по същия начин като първия.

Завържете възли между сноповете в съответствие със завършващия възел на долния ред. Под конуса се поставя обърната нагоре саксия, за да не капе дъжд вътре.

Какво представлява?

Скеповете са по същество обърнати сламени кошници, под които пчелите оформят своята естествено извита пита с мед. Преди викторианската ера пчелите са били държани в такива сламени кули. Пчелите са били култивирани от средната класа не за мед, а за наука. Най-известният от тези любители пчелари е Чарлз Дарвин, който организирал децата си в армия от лабораторни асистенти, за да проследят траекториите на техните пчели. Предполага се, че отглеждането на пчели е помогнало на Дарвин да формулира своите теории за еволюцията.

Но да се върнем на скеповете - те се използват от около 2000 години. Първоначално са направени от ракита, измазана с кал и тор, но от Средновековието насам се правят от слама в Северна и Западна Европа (в Средиземноморието по това време на мода да били кошерите от кал). В най-простата си форма има един вход в долната част. Няма предвидена вътрешна структура за пчелите и колонията трябва да произвежда своя собствена пчелна пита, която е прикрепена към вътрешността на скепа.

Недостатъци: пчеларите не могат да инспектират питата за болести и вредители и отстраняването на меда не е лесно - често води до унищожаване на цялата колония. За да получат мед, пчеларите или изгонвали пчелите от скепа, или чрез използването на долно разширение, наречено еке, или горно разширение, наречено капачка, се опитвали да създадат пита само с мед в нея. Доста често пчелите просто са били убивани, понякога с помощта на осветена сяра, за да може пчелната пита да бъде отстранена. Скепът също може да се изстиска в менгеме, за да се извади медът.

По-късните дизайни включват по-малка плетена кошница (капачка) отгоре върху малка дупка в основния скеп. Тази капачка позволява събирането на малко мед с по-малко унищожаване на пило и пчели.

Човек, който изработва такива плетени кошери, се е наричал „скепер", фамилия, която все още съществува в западните страни. Прилики на скепове могат да бъдат намерени в картини, дърворезби и стари ръкописи.

В края на 18-ти век се появяват по-сложни скепове, които имат дървени капаци с дупки в тях, върху които се поставят стъклени буркани. 

Вариант с пръстени от буре
Вариант с пръстени от буре