Пестицидите, използвани за обработка на селскостопански култури, в някои държави се класифицират според опасността им за пчелите и други медоносни насекоми в 4 класа. Предпазните мерки на собствениците на пчелини при обработка на полета с пестициди от клас на опасност за пчелите трябва да бъдат значително по-високи.

В някои държави пестицидите получават държавна регистрация:

Първи клас на опасност

- пестициди, силно опасни за пчели. Затова трябва да се спазват следните екологични разпоредби:

  • третирайте растенията рано сутрин или късно вечер;
  • при температури на въздуха под 15;
  • при скорост на вятъра до 1–2 м/с;
  • гранично-защитна зона за пчели – не по-малко от 4–5 км;
  • ограничението на времето за полет на пчелите е 96–120 часа.

Втори клас на опасност

- средно опасни за пчелите пестициди.

Трябва да се спазват следните екологични разпоредби:

  • извършвайте обработка на растенията сутрин или вечер;
  • при температури на въздуха под 15;
  • при скорост на вятъра до 2–3 м/с;
  • гранично-защитна зона за пчели – не по-малко от 3–4 км;
  • ограничение на полета на пчелите – 48–72 часа.

Трети клас на опасност

- ниско опасни за пчелите пестициди. Трябва да се спазват следните екологични разпоредби:

  • извършвайте обработка на растенията сутрин или вечер;
  • при температури на въздуха под 15;
  • при скорост на вятъра до 4-5 м/с;
  • гранично-защитна зона за пчели - не по-малко от 3-4 км;
  • ограничение на полета за пчели - 24-48 часа.

Четвърти клас на опасност

- пестициди, практически опасни за пчелите. Трябва да се спазват следните екологични разпоредби:

  • извършване на обработка на растенията;
  • при скорост на вятъра до 5–6 м/с;
  • гранично-защитна зона за пчели – не по-малко от 1–2 км;
  • ограничението за време на полет за пчелите е от 06:00 до 12:00 часа.

Във всички случаи употребата на пестициди изисква спазване на основните разпоредби:

предварителното уведомяване на пчеларите

от обществени и индивидуални пчелини (чрез печатни медии, радио) за естеството на планирания за употреба продукт за растителна защита, времето и зоните на неговото приложение е задължително - 4-5 дни предварително.

Климатичните промени също изострят

проблемите с пчеларството в Европа

Списанието Science Direct публикува резултатите от мащабно проучване за въздействието на изменението на климата върху пчеларството в Европа. Проучването, проведено от екип от учени от университети в Белгия, Дания и Португалия от края на 2021 г. до януари 2022 г., е анкетирало над 40 учени, държавни служители, политици, представители на селскостопански асоциации, асоциации на пчелари и други „заинтересовани страни", както и 844 пчелари от 18 европейски държави.

В проучването се отбелязва, че

изменението на климата причинява

пространствени и времеви промени

в жизнените цикли на опрашващите насекоми и цъфтящите растения.

Суши, урагани, проливни дъждове и други екстремни събития водят до намаляване на наличността и производството на цветен прашец и нектар и влияят негативно върху хранителните свойства на цветния прашец.

В условията на глобално затопляне

пчелните колонии излизат от зимен

сън по-рано или го изоставят напълно

Меките зими увеличават активността на най-разпространения враг на пчелите в света, акара Varroa destructor, и улесняват разпространението на:

  • азиатския стършел;
  • малкия кошерен бръмбар;
  • големия восъчен молец;
  • други вредители и патогени по пчелите.

По-дългите миграции на пчеларите с пчелите им в условия на изчерпване на местните медоносни земи също могат да допринесат за разпространението на патогени и болести по пчелите.

Според учените и участниците в проучването, прякото и косвеното въздействие на изменението на климата върху пчеларството в Европа е предимно отрицателно. Пчеларството в Средиземноморския регион и в „горските зони" се оказа особено уязвимо към екстремни температури и суши. Оказва се, че пчеларите в Южна Европа са 10 пъти по-склонни да бъдат категоризирани като „силно засегнати от изменението на климата", отколкото пчеларите в Северна Европа. В същото време във Великобритания, Швеция и други скандинавски страни покачващите се температури удължават пчеларския сезон.

В контекста на изменението на климата,

пчеларството може да стане

по-сложно и трудоемко,

изисквайки допълнителни умения и усилия от пчеларите. Пчелните колонии ще трябва да бъдат наблюдавани през цялата година, проверявани по-често, особено за:

  • достатъчност на хранителните запаси;
  • появата на нови вредители;
  • нашествия от болести.

В обозримо бъдеще можем да очакваме намаляване на производството на мед и увеличаване на мащаба на смъртността на пчелите в някои региони на Европа.

Затова се разработват

протеинови добавки за пчели

от синьозелени водорасли

Загубата на естествени местообитания, намаляването на разнообразието от цъфтящи растения, отглеждането на една култура върху голяма площ (монокултура) и други фактори значително ограничиха достъпа на медоносните пчели до

естествената им протеинова

храна - цветния прашец

Недостигът на тази балансирана храна се счита за една от причините за отслабването и смъртта на пчелните семейства в страните с развито земеделие.

Добрата новина е от Службата за селскостопански изследвания към Министерството на земеделието на САЩ (ARS), където стигат до заключението, че синьозелените водорасли (Arthrospira platensis) могат да се използват като

протеинова добавка за пчелите

Това заключение се основава на факта, че водораслите от семейство Arthrospira, наричани още спирулина и микроводорасли, са богати на витамини, минерали, аминокиселини и други вещества, необходими за нормалното развитие на пчелната колония,

и са близки по хранителни

свойства до цветния прашец

Спирулината съдържа и пребиотици, които подпомагат растежа на полезните чревни бактерии. Смята се, че създаването на добавки на базата на спирулина значително ще разшири списъка с изкуствени храни за пчели, които са особено търсени по време на дълги миграции. В момента този списък включва главно храни, приготвени от:

  • пшеница;
  • соя;
  • леща;
  • млечен протеин;
  • мая.

Спирулина се произвежда в промишлен мащаб в много страни по света от десетилетия и се използва като самостоятелен продукт или хранителна добавка, както и като фуражна добавка в рибовъдството и птицевъдството. Спирулината се произвежда с помощта на плитки басейни със загрята вода, слънчева светлина и минерални смеси.

В лабораторията в Батън Руж, Луизиана, се провеждат полеви проучвания, използващи спирулина за хранене на пчели. Изследователите смятат, че може да са необходими нови щамове микроводорасли с предварително определени свойства, които най-добре ще отговорят на „хранителните предпочитания" на пчелите.

В условията на глобално затопляне пчелните колонии излизат от зимен сън по-рано или го изоставят напълно.
В условията на глобално затопляне пчелните колонии излизат от зимен сън по-рано или го изоставят напълно.
Меките зими увеличават активността на най-разпространения враг на пчелите в света - акара Varroa destructor, и улесняват разпространението на азиатския стършел; малкия кошерен бръмбар; големия восъчен молец и други вредители и патогени по пчелите.
Меките зими увеличават активността на най-разпространения враг на пчелите в света - акара Varroa destructor, и улесняват разпространението на азиатския стършел; малкия кошерен бръмбар; големия восъчен молец и други вредители и патогени по пчелите.