Как да очистя лош вкус при ракията - като я опитваме у дома, забелязваме леко кисела жилка, на какво може да се дължи, пита Красимира Костова от Ихтиман.

Отговор:

В случай, че забелязвате леко неприятен вкус при домашната ракия в домашни условия можете да я обработите с разтвор на калиев перманганат – 1-2 грама на литър. Той трябва да се разтвори в преварена вода. Приготвеният разтвор се внася в ракията, разбърква се интензивно и се оставя да престои 12 часа за пълно избистряне.

След това ракията трябва да се филтрира през платно и да се дестилира. Преди дестилация е добре ракията да се разреди с вода до 40 алкохолни градуса.

Ако забелязвате кисела жилка при опитването на ракията, трябва да знаете, че това се получава най-често вследствие на дестилацията на започнали да вкисват джибри и плодови каши. В такъв случай киселината трябва да се неутрализира – това се прави с чист концентриран амоняк, който се прибавя на малки порции при постоянно разбъркване.

Трябва да се добавя много бавно и много по малко, защото не може да се определи точната доза. Освен това е редно да се внимава да не се стигне до пълно неутрализиране на киселините, защото тогава ще се получи обратното - ракията ще стане блудкава.

При неприятен аромат - активен въглен  За кисела жилка на помощ идва чист амоняк

За кисела жилка на помощ идва чист амоняк

Ако при дегустацията на ракията сте установили и това, че се е появил неприятен аромат, то тогава може да направите обработка с активен въглен. Дозата е от 1 до 3 грама за литър ракия.

Поставя се в кофа вода с обем 10-12 литра и се залива с 5-6 литра ракия. Размесва се много добре и се внася на малки порции в ракията при постоянно разбъркване. Бърка се още десетина минути след това.

През следващите 5 дни ракията трябва да се разбърква по 2-3 пъти на ден - в продължение на 5-6 минути. След това се оставя в покой за още две денонощия.

На финала бистрата ракия се декантира, като се внимава да не преминат частици от въглена.

Прецежда се през 2-3 пласта тензух или марля и се слага в чист съд за отлежаване.



Още трикове

За подобряване на вкуса в обработена от дефекти бистра ракия може да се прибави настойка от стафиди. Понеже тя съдържа захар при прибавянето трябва да се държи сметка и за степента на подслаждането. Прехвърля се в подходящ съд за хомогенизиране. След 2 седмици се налива в бутилки.
Ако при напитката се усеща вкус на загоряло, тогава се налага да се внесат или ароматна настойка или билков екстракт.

Билковият екстракт се приготвя по следния начин: отмерват се в равни количества /по 5 или 10 г/ от следните билки в сухо състояние: жълт и червен кантарион, мащерка, мента, босилек и зърна от карамфил /по избор/.

Нарязват се на ситно и заедно със зърната от карамфил се поставят в стъклен буркан с вместимост 2-3 литра и плътно затварящ се винтов капак.

Използването на всички билки не е задължително, но ефектът ще е по-малък. Те се заливат с 2 литра ракия.
Бурканът се затваря с капака и се държи в помещение с температура 20-22 градуса без излагане на пряка слънчева светлина.

Настойването продължава месец, през 2-3 дни бурканът се разклаща за размесване. В края на срока ракията се отделя.

Добре е билките да се пресоват и получената от пресовката ракия да се прибави към отделената. Така приготвеният билков екстракт се прецежда през два пласта тензух и се налива в бутилки. От него на малки порции се внася в ракията.



Активен въглен може да елиминира лошия мирис на домашната ракия
Активен въглен може да елиминира лошия мирис на домашната ракия
И билки могат да се използват при лош вкус и мирис на загоряло
И билки могат да се използват при лош вкус и мирис на загоряло