С предложенията на Екофол и при пролетници, и при есенници са запознаха земеделски производители от района на Пловдив по време на открития ден на фирмата в Катуница

Ваня ВЕЛИНСКА

Традиционен открит ден проведоха фирмите Екофол и Кортева Агрисайънсис в землището на с. Катуница, Пловдивско, на полетата на Трендафил Илчев. Разговаряме с Линчо Енджов, мениджър Югозападна България в Екофол за продуктите на компанията, приложени при пролетниците, както и За есенната кампания.

- Г-н Енджов, разяснете какви продукти използвахте на опитните парцели при слънчогледа и при царевицата?

- При слънчогледа приложихме един нов продукт, който е от групата на биостимулаторите. Казва се Амино Експерт Суприм. Той е комплексен биостимулатор, продукт, който е насочен към маслодайните култури заради високото съдържание на елементите сяра и бор. Освен това в продукта се съдържат и фитохормони.

Тази година използвахме Амино Експерт Суприм и в полета с рапица, като отчетохме много добри резултати – продукцията беше с много добро качество.

При царевица внесохме Амино Експерт Импулс. Продуктът е познат на земеделските производители и вече се наложи в практиката. Амино Експерт Импулс също е комплексен биостимулатор. В състава му има добавен и хеласол цинк, за да се подсили съдържанието на елемента в нужната фаза, а именно 4-6-и лист на културата.

На опитното поле в Катуница внесохме само тези листните торове. Тази година почвени торове не сме прилагали.

- Разкажете накратко и за предложенията на Екофол за есенната кампания. Кои са продуктите, които са подходящи за приложение при пшеница и рапица?

- При почвените продукти и тази година предлагаме т. нар. торове по технология. Това са няколко модификации NP (азотно-фосфорни) торове, при които защитаваме фосфора с инхибитор, за да не се блокира в почвата. Тези продукти гарантират по-добро усвояване на фосфора от растенията при кисели почви, а и не само.

Относно азотните торове по технология, от няколко години вече успешно наложихме серията Дурасол Дуал Макс. Това е

азотен тор със защита на азота - защита е

и на уреазата, и на нитрификацията

При този продукт нямаме загуби на азот за растенията, също така елементът е наличен за посевите в рамките на 60-70 дни. И като говорим за това ще ви покажа една снимка, на която това се вижда много добре. Това е поле с царевица, като едната част е торена с Дуал Макс, а другата - е контрола. Контролата също е торена, но със стандартен азотен тор. Царевицата, третирана с Дуал Макс, изглежда с по-добре развит хабитус и е в свежо състояние. Растенията от контролата не са чак в толкова добро състояние, като се има предвид и високите температури през този период. Преди малко споменах, че една от защитите е на нитрификацията. Това условие много важи за района на Южна България, където царевицата се отглежда на поливни площи. Това ви гарантира, че азотът ще е по-дълго време наличен за растенията и няма да се отмие с поливката.

- Има ли продукти на Екофол, които са подходящи за листно приложение през есента!

- Да, разбира се. Да дадем малко информация и за тях. От няколко години се наложи един растежен биостимулатор, който е подходящ за третирането на семената. Това е Амино Експерт Старт. Продуктът е един от най-комплексните в тази гама, както и вече доказан в практиката.

Много важно за Амино Експерт Старт е,

че съдържа и прелепител,

който много добре спомага за разпределението на фунгицида върху семето.

В тази връзка искам да обърна внимание на земеделските производители за нещо много важно относно растежните стимулатори, които се предлагат на пазара. Има продукти с много кисела реакция - рH 2-3. Ако прилагате такива продукти, това автоматично понижава в пъти кълняемата енергия на семената. За това обръщам внимание да се гледа какво се ползва.

Амино Експерт Протект е другият продукт от гамата на биостимулаторите за есенно приложение при рапица и пшеница. Той подпомага растенията да развият добра коренова система, а при пшеницата стимулира братенето. При рапицата пък подпомага развитието на розетката и кореновата шийка. Така растенията натрупват повече хранителни асимилати и презимуват успешно. Напролет възобновяват вегетацията си и продължават развитието си по-бързо и без стрес, спрямо тези посеви, които не са третирани с Амино Експерт Протект.

- Продуктите поскъпнаха, земеделците трябва да прецизират разходите си. Освен това приложението на почвените торовете, както и на листните, а също и на биостимулаторите изискват познания. Важно е да се внесат навреме, за да си свършат работата и да се постигне ефикасност. Какви препоръки ще дадете, за да няма пари, образно казано, хвърлени на вятъра?

- Така е, скъпите суровини изисква земеделието да става все по-прецизно. Затова и Екофол се насочи към

разработване на торове с постепенно

освобождаване, както и за защита на

елементите в тях,

за които стана въпрос. Климатичните условия също са непредсказуеми, още повече, че в България те са много различни, понякога на едно поле виждаме сериозни разлики. Често дъждовете са локални, тук вали, а в съседното землище не. Наистина влагането на торове – както почвени, така и листни трябва да става много внимателно.

Съветвам земеделските производители да се обръщат към нашите регионални представители, те ги познават, работят с тях от години. Нека заедно отидат на полетата, добре да преценят състоянието им, за да могат да вземат най-правилното решение. Смея да твърдя, че нашите консултанти са специалисти с много богат практически опит, който им позволява да направят правилна преценка на състоянието и на полето, и на посевите, както и какъв продукт е подходящ да се използва за дадената култура и в определена фаза от развитието й.