Козите са сред най-непретенциозните животни. Те често се отглеждат в райони, където за другите животни се смята за нерентабилно. Съществуват 2 вида на отглеждане на кози: пасищно и боксово пасищно в различни варианти. Ако животните са предимно на свободни пасища до зимата, делът на фуражите от естествени зони е около 90 процента, докато при комбинираното отглеждане делът на сочните и зелените фуражи не надвишава 60 процента.

Добрата новина за стопаните е, че млякото, изварата, заквасената сметана и сирената, приготвени от лятното мляко, са особено вкусни!

Най-добрите места за паша на козите е сухата земя

с нискорастяща гъста растителност. Разбира се, има и дерета, и блатисти влажни терени, които са нежелани за разходки, защото:

• козите могат да „хванат" копитно гниене или

• чернодробна фасциола (вид паразит - плоски червеи) в храчките си.

Освен това, воднистата храна влияе неблагоприятно на храносмилателния тракт на животните, така че пашата в роса и в дъждовно време също не се препоръчва. Особено опасно е да храните подопечните си със сурова люцерна и детелина на гладно – така се провокира подуване на търбуха - тимпания, причинявайки задушаване и сърдечна недостатъчност.

Внимание! Високите температури са опасни за козите

За да се избегне горещото време от 11:00 до 16:00 часа е по-добре да са на сянка. Те трябва да пасат около 6 часа на ден. Това време е най-добре да се раздели на сутрешни и вечерни периоди: от 6:00 до 9:00 часа и от 17:00 до 20:00 часа, докато росата изчезне или се появи.

Трябва се спазват и часовете за водопой. Обикновено козите се поят два пъти на ден - преди сутрешна и вечерна паша.

Но сега количеството се увеличава

до четири пъти поради горещото време

Дойните кози не могат без повече вода. Например, суроватка се разрежда с вода и се добавя малко брашно. В същото време обаче е важно да се помни, че животните не трябва да се поят, когато почиват, лежат или когато дъвчат - смилат храна.

За да получите до 8 литра мляко на ден от една коза, трябва да я храните обилно. На пасището през деня една коза изяжда около 7 кг трева.

Но ако заради високите температури животното не пасе,

ще трябва сами да косите тревата - козите я ядат с голямо удоволствие. За добри млечни добиви обаче само това не е достатъчно. Диетата на животното трябва да се разшири с добавки от зърнени и бобови растения в натрошен вид.

Дневната норма за една възрастна коза е 500 г

Не забравяйте за зеленчуците - зеле, йерусалимски артишок, моркови и цвекло. Козите обичат да дъвчат зелени клонки от бреза, върба, клен, ясен и офика. Нарежете ги с дебелина не повече от 1,5 см, козите ще харесат и стъблата на коприва, царевица и други зеленчукови връхчета. Когато използвате такава сочна зелена маса, не забравяйте да добавите тебешир на прах (1 г на 1 кг върхове), за да намалите киселинността на фуража.

Така за един месец козата може да даде

повече мляко, отколкото тежи самата тя

Доброто хранене е попълнило загубите, подобрило е метаболизма, храносмилането и функционирането на кръвоносната и ендокринната системи. Костите и ставите на козите ще са здрави, продуктивното дълголетие ще се увеличи, а качеството на млякото, месото и кожата ще се подобри.

Не е трудно да се разпознае високопродуктивна коза:

• главата на „доячката" е малка, лека, грациозна;

• скелетът е добре оформен - животното има прав гръб, широк гръден кош и прави силни крака;

• вимето е малко, сферично или крушовидно, с добре развити зърна.

Забележка: Голямото виме не е признак за порода с висока млечност. Ако не спадне след доене, това просто означава, че в него има много мастна тъкан.

Понякога стопаните попадат на капризни кози, които при доене стискат вимето и не дават мляко. В този случай опитните домакини съветват да се направи нежен масаж на вимето. Използва се специален крем за доене с антисептични билкови екстракти и подхранващи масла. След това козата трябва да се остави за няколко минути, можете да направите с козата из обора няколко кръга, но бавно. Това успокоява животното и доенето протича гладко. Внимание! По-често галете и хвалете козата си - така ще постигнете взаимно разбирателство.

Козата е печелившо животно в домакинството

Тя изисква много по-малко сено, трева и грижи от кравата. А за стопанина си козата остава източника на основните продукти:

• мляко;

• извара;

• заквасена сметана;

• месо.

Освен това, козите пухени кожи са много красиви: от тях се изработват естествени вълнени килими, одеяла, пелерини, дрехи. За да може козята „ферма" винаги да работи стабилно и да снабдява къщата с достатъчно храна,

важното е да се поддържа здравето на животните

Съветите как да получите „реки от мляко" от коза, използвайки сурови нарязани картофи, са подходящи, но невинаги работят. А причината е дисбалансът на домашно приготвяните диети.

Особено трудно е в

периоди, когато козите се нуждаят

от повишено хранене -

например по време на бременност. През цялата година, за получаване на високи млечни добиви и поддържане на здравето на козите, е удобно да се използват готови балансирани комплекси, които съдържат пълен набор от витамини, макро- и микроелементи. Сред тях са фуражните добавки, предназначени за млади козлета, започващи от 4-месечна възраст. Те включва: витаминен комплекс от макро- и микроелементи; витаминно-билково брашно; протеинов концентрат от царевично зърно и екструдирана (пореста) пшеница, който е лесно смилаем и сол за близане.

Козите трябва да се третират с превантивни средства против паразити и редовно да се чистят копитата.
Козите трябва да се третират с превантивни средства против паразити и редовно да се чистят копитата.
За да се следи здравето на мъжкия, трябва редовно да го преглежда ветеринарен лекар
За да се следи здравето на мъжкия, трябва редовно да го преглежда ветеринарен лекар
На всяка коза трябва да се разресва вълната – приблизително веднъж на 2 месеца, като е по-добре да се подстригва козината около вимето, за да се подобри хигиената.
На всяка коза трябва да се разресва вълната – приблизително веднъж на 2 месеца, като е по-добре да се подстригва козината около вимето, за да се подобри хигиената.