Козите са сред най-непретенциозните животни. Те често се отглеждат в райони, където за другите животни се смята за нерентабилно. Съществуват 2 вида на отглеждане на кози: пасищно и боксово пасищно в различни варианти. Ако животните са предимно на свободни пасища до зимата, делът на фуражите от естествени зони е около 90 процента, докато при комбинираното отглеждане делът на сочните и зелените фуражи не надвишава 60 процента.
Добрата новина за стопаните е, че млякото, изварата, заквасената сметана и сирената, приготвени от лятното мляко, са особено вкусни!
Най-добрите места за паша на козите е сухата земя
с нискорастяща гъста растителност. Разбира се, има и дерета, и блатисти влажни терени, които са нежелани за разходки, защото:
• козите могат да „хванат" копитно гниене или
• чернодробна фасциола (вид паразит - плоски червеи) в храчките си.
Освен това, воднистата храна влияе неблагоприятно на храносмилателния тракт на животните, така че пашата в роса и в дъждовно време също не се препоръчва. Особено опасно е да храните подопечните си със сурова люцерна и детелина на гладно – така се провокира подуване на търбуха - тимпания, причинявайки задушаване и сърдечна недостатъчност.
Внимание! Високите температури са опасни за козите
За да се избегне горещото време от 11:00 до 16:00 часа е по-добре да са на сянка. Те трябва да пасат около 6 часа на ден. Това време е най-добре да се раздели на сутрешни и вечерни периоди: от 6:00 до 9:00 часа и от 17:00 до 20:00 часа, докато росата изчезне или се появи.
Трябва се спазват и часовете за водопой. Обикновено козите се поят два пъти на ден - преди сутрешна и вечерна паша.
Но сега количеството се увеличава
до четири пъти поради горещото време
Дойните кози не могат без повече вода. Например, суроватка се разрежда с вода и се добавя малко брашно. В същото време обаче е важно да се помни, че животните не трябва да се поят, когато почиват, лежат или когато дъвчат - смилат храна.
За да получите до 8 литра мляко на ден от една коза, трябва да я храните обилно. На пасището през деня една коза изяжда около 7 кг трева.
Но ако заради високите температури животното не пасе,
ще трябва сами да косите тревата - козите я ядат с голямо удоволствие. За добри млечни добиви обаче само това не е достатъчно. Диетата на животното трябва да се разшири с добавки от зърнени и бобови растения в натрошен вид.
Дневната норма за една възрастна коза е 500 г
Не забравяйте за зеленчуците - зеле, йерусалимски артишок, моркови и цвекло. Козите обичат да дъвчат зелени клонки от бреза, върба, клен, ясен и офика. Нарежете ги с дебелина не повече от 1,5 см, козите ще харесат и стъблата на коприва, царевица и други зеленчукови връхчета. Когато използвате такава сочна зелена маса, не забравяйте да добавите тебешир на прах (1 г на 1 кг върхове), за да намалите киселинността на фуража.
Така за един месец козата може да даде
повече мляко, отколкото тежи самата тя
Доброто хранене е попълнило загубите, подобрило е метаболизма, храносмилането и функционирането на кръвоносната и ендокринната системи. Костите и ставите на козите ще са здрави, продуктивното дълголетие ще се увеличи, а качеството на млякото, месото и кожата ще се подобри.
Не е трудно да се разпознае високопродуктивна коза:
• главата на „доячката" е малка, лека, грациозна;
• скелетът е добре оформен - животното има прав гръб, широк гръден кош и прави силни крака;
• вимето е малко, сферично или крушовидно, с добре развити зърна.
Забележка: Голямото виме не е признак за порода с висока млечност. Ако не спадне след доене, това просто означава, че в него има много мастна тъкан.
Понякога стопаните попадат на капризни кози, които при доене стискат вимето и не дават мляко. В този случай опитните домакини съветват да се направи нежен масаж на вимето. Използва се специален крем за доене с антисептични билкови екстракти и подхранващи масла. След това козата трябва да се остави за няколко минути, можете да направите с козата из обора няколко кръга, но бавно. Това успокоява животното и доенето протича гладко. Внимание! По-често галете и хвалете козата си - така ще постигнете взаимно разбирателство.
Козата е печелившо животно в домакинството
Тя изисква много по-малко сено, трева и грижи от кравата. А за стопанина си козата остава източника на основните продукти:
• мляко;
• извара;
• заквасена сметана;
• месо.
Освен това, козите пухени кожи са много красиви: от тях се изработват естествени вълнени килими, одеяла, пелерини, дрехи. За да може козята „ферма" винаги да работи стабилно и да снабдява къщата с достатъчно храна,
важното е да се поддържа здравето на животните
Съветите как да получите „реки от мляко" от коза, използвайки сурови нарязани картофи, са подходящи, но невинаги работят. А причината е дисбалансът на домашно приготвяните диети.
Особено трудно е в
периоди, когато козите се нуждаят
от повишено хранене -
например по време на бременност. През цялата година, за получаване на високи млечни добиви и поддържане на здравето на козите, е удобно да се използват готови балансирани комплекси, които съдържат пълен набор от витамини, макро- и микроелементи. Сред тях са фуражните добавки, предназначени за млади козлета, започващи от 4-месечна възраст. Те включва: витаминен комплекс от макро- и микроелементи; витаминно-билково брашно; протеинов концентрат от царевично зърно и екструдирана (пореста) пшеница, който е лесно смилаем и сол за близане.



Коментари