И от гроздобера зависи какво и колко вино ще направим

Дойде септември, когато е време за прибиране на реколтата както за похапване, така и за вино. Гроздето с всеки изминал ден става все по-готово за този ден. Багрите радват очите на винопрозводителите и почитателите на виното и им дават настроение за работа. Винарите от различни краища на страната ни казват, че вече са заети с гроздобер и се гласят за правене на вино.

Открай време гроздоберът е един от най-вълнуващите моменти, защото носи духа на старите българи и любовта им към това, което са произвели и трябва да съхранят и преработят. Майсторите на виното знаят, че гроздоберът е една от най-важните стъпки в процеса на винопроизводството и трябва да го извършат качествено и в точно определеното време.

От времето, разбира се, зависи графикът на прибиране на реколтата, който много влияе от температурите, ветровете и дъждовете. Но най-важното е, че времето за прибиране на реколтата се определя предимно от зрялостта на гроздето, като трябва да се измерват нивата на захар, киселина и танин. Плодът трябва да бъде добре узрял, за да се откъсне лесно. Едно време нашите баби и дядовци казваха, че ако се откъсне незрял, годината ще е кисела.

Традициите и днес повеляват, че трябва да се вземе правилното решение какво вино да произведеш, според сортовете грозде.

Ще ви кажем някои любопитни факти, които споделят професионалните винари.

За направата на една чаша вино е необходима еднa чепка грозде, която има приблизително 75-100 гроздова зрънца (в зависимост от вида на гроздето).

В бутилка вино от 750 мл. има приблизително пет чепки. Една лоза произвежда приблизително 9 -10 бутилки вино, казват от една от винарните - Шато Копса. За да се превърне гроздето във вино, процесът зависи от ароматния профил на виното, което ще правите. Един месец е абсолютно минималното време за бутилиране, необходимо преди всяко вино да е готово за дегустация.

Три месеца са нужни, за да започне напитката да показва своя характер в аромат.

Шест месеца е препоръчителното време за много бели вина и почти всички червени вина.

След девет месеца някои сортове вино стават все по-хубави с отлежаването си. Когато престояват, ароматът извежда пълния си спектър и позволява горчивината на алкохола да отшуми.

Това са професионални съвети, но те са важни и за всеки един любител в домашното винопроизводство. Спорна работа на всички лозари и винари, които са наши читатели!

Бързо трябва да се прочисти и вкара в бъчвите
Бързо трябва да се прочисти и вкара в бъчвите
Ферментацията е процес, който трябва да се следи ежедневно
Ферментацията е процес, който трябва да се следи ежедневно