През наближаващия месец юни лозарите трябва да продължат борбата срещу

шарения гроздов молец

Неговите пеперуди от второто поколение летят през второто десетдневие на юни. Те снасят яйцата си по зелените зърна – ягоридата. Една гъсеница поврежда от 5 до 10 зърна, като изгризва вътрешността на зърната.

Борбата трябва да се изведе по време на масовото излюпване на гъсениците. Прагът на икономическа вредност за винените сортове е 7-10 гъсеници на 100 ягориди, а за десертните - 4-10 гъсеници на 100 ягориди.

Подходящи за пръскачката са инсектицидите: Кораген 20 СК – 0,02%, Карате Зеон 5 КС – 0,02%, Синеис 480 СК – 0,015%, Суми Алфа 5 ЕК – 0,025%, Плинто ЕК – 0,04%, Кеду – 0,04, Цитрин Макс – 0,006%, Делмур – 0,05% и др.

Тези препарати са ефикасни и срещу младите ларви на

Лозовата щитовка

Тя е доста упорит неприятел главно по лозата, но да знаете, че той нанася повреди и по някои овощните култури и може да я срещнете и по круша, и ябълка.
Възрастните и ларвите смучат сок от вегетативните части и плодовете на лозата, но успоредно с това са преносители и на вирусни болести. По-висока численост от този вредител се наблюдава в лозовите насаждения в южните и югоизточните райони на страната.

Неприятелят има едно поколение годишно. Зимува като ларва от втора възраст в кората на главините, в пукнатините до стъблата на растенията.

Важно:

Възрастните на щитовката вредят на лозите и асмите до средата на месец юни, но ларвите са активни и нанасят поражения от втората половина на юни чак до края на лятото.

В лозовите масиви, където в продължение на няколко години плътността на неприятеля е надвишавала значително икономическия праг на вредност – една ларва на една лоза - добивите и качеството на гроздовата реколта рязко се понижават.

Трябва да водим борба срещу новоизлюпените ларви, още 2-3 дни след излюпването им. Това обикновено се пада през третото десетдневие на месец юни.
Следващото пръскане е след 10-12 дни – тоест подгответе се за началото на юли.

Лозовата щитовка се среща по-масово в Южна България, там стопаните да са по-внимателни
Лозовата щитовка се среща по-масово в Южна България, там стопаните да са по-внимателни