Списъкът на неприятните болести по домашно произведеното вино не е никак кратък. Както и този на появяващи се изненадващо дефекти.

Най-фатално е обаче късното им откриване и съответно отстраняване, което обикновено води до невъзстановима загуба на вино.
Затова е важно навреме да се откриват първите признаци и знаци за нещо нередно.

Когато се открият и ги разпознае, винопроизводителят трябва да действа бързо и решително, защото по-често опасните винени болести и дефекти провокират патогени, които навлизат в мъстта и по-късно вече не се лекуват.

Ще ги обясним, за да знае всеки стопанин какво да гледа и търси.

------------------------------------------------------------------------------

Знаците за редки заболявания  Високата температура също много бързо утежнява проблема с качеството на виното

Високата температура също много бързо утежнява проблема с качеството на виното

Прочетете и запомнете тези знаци, и по тях се ориентирайте какво и как да следите, и след това как да реагирате, за да помогнете бързо на влошаващо се вино.

Леко мирише на оцет

Тогава става дума за начало на оцетно вкисване.

Болестта е характерна за вина под 14 градуса. Развива се благодарение на достъп на въздух и висока температура.

Причиняващото средство са бактериите, които доста бързо превръщат алкохола в киселина.

На първо време се усеща лека миризма на оцет, след това на повърхността на виното се появява тънък бял полупрозрачен филм, понякога имащ синкав отенък. Няколко дни по-късно тази пелена-филм потъва до дъното, образувайки оцетно гнездо от тънък слой бели утайки.

Предотвратяване: Пазете виното от достъп до въздух, съхранявайте напитката при ниски температури (10-12°C).

Лечение: Само в най-началните етапи на заболяването, отстраняването на филма и пастьоризацията помагат.

-------------------------------------------

Има белезникаво покривало  Лесно се долавя и началото на вкисването

Лесно се долавя и началото на вкисването

Става дума за т.нар. цъфтеж на виното.

Появява се в естествени вина, съдържащи по-малко от 12% алкохол.
Причина стават и патогени, които при излагане на кислород и висока температура от порядъка на 22-28°C обработват алкохола до въглероден диоксид и вода.

Първо на повърхността се образува гладък бял или жълтеникав филм, който се увеличава по размер и става дебел и неравен. На последния етап се разпада, виното има неприятна миризма и воднист вкус.

Предотвратяване: Използвайте само чисти съдове, предпазвайте виното от достъп на кислород и съхранявайте при ниски температури.

Лечение: В ранните етапи прелейте виното през тънка тръба в друг съд. В някои случаи обработката със сяра помага.

Вижда се странна опалесценция

Това се случва на замърсени с млечнокисели бактерии вина, което може и да е рядко, но е факт.

Болестта се развива при температура 20-25°C в дълбочина на виното.
При ярко осветление може да се забележат засегнатите слоеве - във вътрешността им има нещо като дълги проблясващи влакна.
Виното става размътено, има миризма на кисело и неприятен накисляващ вкус.

Предотвратяване: Не използвайте съдове и принадлежности, които са били в контакт с млечни продукти.

Лечение: Пастьоризация, избистряне на виното и последващо филтриране.

-----------------------------------

Напитката нагарча  Бяла пелена подсказва за цъфтеж

Бяла пелена подсказва за цъфтеж

Става дума за т.нар.горчиво вино, което може да е пострадало от използването на загнили суровини.

Предотвратяване: Спазване на технологията, много внимателен подбор на плодове и грозде.

Лечение: Трябва да се каже, че не е възможно напълно да се отървете от горчивината.

В някои случаи можете да опитате да смекчите вкуса, като добавите захар или винен спирт -10-15 процента.

-----------------------------

Защо мирише на гнило  Развалени и загнили плодове и грозде могат да провалят напитката

Развалени и загнили плодове и грозде могат да провалят напитката

В случая става дума за т.нар. и по-рядко срещаща се коркова болест, по-скоро за появяващ се дефект.
Причината е използването на нестерилен корк, в чийто микропори е възможно да има и да се развиват патогенни бактерии.
Тогава виното придобива неприятна миризма на гнило дърво.

Предотвратяване:
Използване на нови коркови тапи, стерилизация на коркови тапи, използване на изкуствени пластмасови или силиконови аналози.

Лечението е невъзможно.

И коркова тапа може да навреди на виното
И коркова тапа може да навреди на виното