Подробно отговаряме на въпроса на Красимира Кирилова от Вълчедръм

Въпрос:

Уважаема редакция, налага ми се да преместя една хубава лоза на друго място в двора, защото ще си разширяваме къщата.
Сортът е много добър, лозницата ми се развива отлично, затова искам да я запазя за семейството си.
Мога ли да опитам да направя това и как?
Красимира Кирилова, град Вълчедръм

Отговор:

Когато ви се налага да пресадите лоза на ново място, трябва да вземете предвид характеристиките му. Но тъй като в случая става дума за преместване в рамките на един двор, това означава, че трябва да се съобразите само с новото изложение и проветрение, и с това как ще подготвите новото легло на растението.

Разбира се, по-лесно е преместването на млад лозов храст, отколкото на стар. Но при добра работа и спазване на правилата, пак бихте могли да се справите.

Повтаряме, че за вас е най-важно правилно да изберете новото жилище на лианата, като гледате да е с южно изложение, да има добро огряване, да не е на течение, да е добре подготвена почвата.

Преди да вземете лопатата, трябва да анализирате осъществима ли е новата ви задача, която зависи и от още няколко други важни неща.
Например, не е добре да пресаждате лозницата на място, където вече е имало отстранен лозов храст. Това заплашва с по-лошо развитие и заболявания.

Времето за пресаждане трябва да съвпада с етапите на развитието на растението и това да стане в ранна пролет или средата на късна есен.

Много важно е целостта на кореновата система да бъде запазена колкото е възможно повече. Затова прехвърлете храста, ако е възможно, с повече буци земя.

Когато премествате, трябва да поддържате баланс между надземните и подземните части, което означава да се направи оптимално подрязване на лозата.
А сега, малко повече подробности за правилата на преместване.

Новото място

То трябва да бъде добре подготвено предварително. Месец преди това да се изкопае достатъчно широк трап, почвата да се разрохка и полее. Това е важно, защото след пресаждането лозата ще се нуждае от внимателни грижи - често поливане, копаене на почвата, подхранване, пръскане срещу болести и вредители.

За да се избегне отслабването на храста от стреса, по-добре е да не се искат от него много плодове в първите 1-2 години след пресаждането.

Пак повтаряме, че тази работа трябва да свършите в периода на относителен покой на растението.

Пролетното преместване е за предпочитане пред есенното за райони със студен климат. Така през летния период растението ще има време да пусне нови корени и да се подготви за зимата.
В региони със сухо лято е по-добре да преместите лозата през есента, тъй като ако храстът е по-крехък, той може да пострада от сушата и топлината и да не издържи.

В някоиа случаи преместването може да се извърши и през лятото, но тогава е по-рисково и успехът на операцията ще бъде по-голям, ако храстът се премести с голяма част от пръстта около корените му. Освен това ще трябва да предпазите растението от парещите слънчеви лъчи. Ако ще го правите през пролетта, тогава това трябва да стане преди началото на сокодвижението и набъбването на пъпките.

Температурата

На следващо място е важна температурата на почвата, за да могат корените да се пробудят и да започнат да растат. Това се случва, когато земята се затопли до средно +8 оC.

Един секрет:

За да активирате пробуждането на корените, през пролетта, преди засаждането, новата яма се полива с гореща вода. След засаждането наземната част на растението се поръсва с пръст. Това забавя растежа на летораслите и листата и дава време за възстановяване на кореновата система.

Ако решите да направите операцията в идващата есен, направете го една и половина - две седмици след листопада. По това време горната част на храста си почива, а кореновата система, която все още е в топла почва, е доста активна. Благодарение на това лозата ще има време да пусне корени на ново място преди настъпването на сланите. Но тук винаги съществува риск от твърде ранни студове. Ето защо, когато избирате конкретна дата, вземете предвид и прогнозите на синоптиците. Освен това ще трябва да помислите за добро укритие на храста за зимата. Благоприятни в случая обаче ще бъдат есенните валежи.

Кореновата система

Какво трябва да знаете за нея? Формирането й започва веднага след засаждането на стъблото. При по-млади лози корените се развиват и растат най-активно, а след шестгодишна възраст на лозата спират леко да растат.

Корените, съставляващи стъблото, се разделят на: росни, лежащи на дълбочина 10-15 см, и стъпаловидни, които израстват от най-долния възел и лежат най-дълбоко.

Всяко стъбло се състои от няколко зони: зона на активен растеж; абсорбционна зона; проводима зона. От гледна точка на храненето на лозата най-важна е абсорбционната зона, тя е обилно покрита с бели коренови тънки разклонения, като косми. Чрез тях растението черпи най-активно водата и хранителните вещества.

По време на вегетационния период най-голяма всмукваща активност и растеж на кореновите власинки се случват на дълбочина 30–60 см, а по време на суша тази активност се премества в по-дълбоките слоеве. Това трябва да се вземе предвид при пресаждането, а и след това. Когато обработвате, ще трябва да копаете по-дълбоко, за да не повредите най-активните зони за хранене на корените.

В следващ брой ще изредим всички правила, от които зависи да успеете

Сменяне на мястото на 2-3-годишни лози е безопасно
Сменяне на мястото на 2-3-годишни лози е безопасно
При пресаждането се прави значителна резитба на млади лози
При пресаждането се прави значителна резитба на млади лози
Като се извади лозата от старото място трябва да се прецени внимателно кореновата й система и тогава да се действа
Като се извади лозата от старото място трябва да се прецени внимателно кореновата й система и тогава да се действа