Компанията за анализ на почвите Teralytic пусна ограничен брой безжични почвени сонди, които трябва да бъдат доставени във времето за засаждане през сезон 2019. Сондата съдържа 26 сензора, включително първия в света безжичен сензор за NPK. Тя помага на земеделските производители да произвеждат повече храна с по-малко ресурси, подобрявайки здравето на почвите.

 "Събирането на данни в реално време позволява на производителите да взимат по-информирани решения относно торенето и напояването", казва д-р Меган Хайнс, вицепрезидент по почвознание на Teralytic.

Сондите могат да бъдат предварително поръчани от всяка точка на света чрез уебсайта на Teralytic.

Съчетавайки фокуса върху здравето на почвите с изкуствения интелект, машинното самообучение и облачните технологии, Teralytic има за цел да намали вложенията и да спести време на земеделските производители чрез диагностициране на почвите.

"Докато дроновете и технологиите, базирани на камери, могат да открият проблеми от момента им на поява върху растенията, сондата на Teralytic предупреждава земеделските производители за промените в почвата преди те да станат проблеми", споделя Стивън Ридър, основател и главен изпълнителен директор на Teralytic.

Традиционно тестването на почвата е ръчен и времеемък процес, който може да отнеме дни или седмици. Сензорите на Teralytic непрекъснато проверяват и докладват за качеството на почвата, като правят моментна снимка на почвените условия на всеки 15 минути.

Микроклиматните сензори измерват температурата на въздуха, влажността и светлината; почвените сензори измерват почвената влага, солеността, температурата на почвата, рН и NPK, а газовите сензори измерват аерирането и дишането.

Сондите се свързват към порт чрез безжичната технология LoRa. Той изпраща данни към облака чрез клетъчна, сателитна или стандартна интернет връзка, която може да бъде достъпна на всяко мобилно устройство или настолен компютър.

Източник: agropages.com