Падащите цени на реколтата в САЩ оставят продавачите на селскостопанска техника с излишък от непродадени трактори и комбайни. За да се справят с този проблем, дилърите правят сериозни отстъпки, отказват нови поръчки и дори продават оборудване на търг на намалени цени, пише Ройтерс, цитирана от БТА.

По-бавните продажби на оборудване са вторичен ефект от намаляването на цените на царевицата и соята до над тригодишно дъно, тъй като приходите на земеделските стопанства в САЩ рязко падат, което обръща ситуацията за производителите и търговците на оборудване след период на процъфтяващ бизнес.

Ройтерс интервюира десет търговци на оборудване, предимно в Средния запад на САЩ, както и фермери и анализатори, които казват, че ниските цени на реколтата, съчетани с постоянно високи лихвени проценти, възпират фермерите да купуват машини. По-малкото покупки увеличават запасите от оборудване, намалявайки печалбите както за дилърите, така и за големите производители.

Производителите "Диър" (Deere) и "Си Ен Ейч Индъстриал" (CNH Industrial) полагаха усилия да се справят със силното търсене на трактори през 2022 г., когато приходите на фермите достигнаха рекордно високо ниво и плащанията на помощи заради пандемията им предоставиха допълнителни пари за надграждане на техните автопаркове. Сега и двете компании очакват по-бавните продажби да окажат влияние на крайния резултат тази година.

Джош Грует, главен дилър в "Уопън екуипмънт" (Waupun Equipment) в Уисконсин, който продава земеделско, строително и друго оборудване, казва, че инвентарът му е нараснал с 30 до 35 процента от края на 2023 г.

Излишъкът от непродадени машини го е накарал да спре нови поръчки от компании, включително Си Ен Ейч (CNH), Ей Джи Си Оу (AGCO) и "Поларис" (Polaris) с надеждата да балансира търсенето и предлагането.

През април нивата на запасите от трактори с висока мощност (300 и повече конски сили) в САЩ са се повишили с почти 107 процента на годишна база, като запасите от комбайни са отбелязали увеличение от 17,63 процента, според "Сандхилс глобъл" (Sandhills Global), фирма за пазарни проучвания, специализирана в проследяването на използван инвентар за индустриални производители.

Орязани цени

Крис Танер, четвърто поколение фермер, коментира, че някои представителства в неговия град Нортън, Канзас, са намалили цените до 30 процента с допълнителен стимул от нулев процент лихва, за да разчистят машини от парцелите си.

По думите на Танер, въпреки големите отстъпки за комбайни и трактори, фермерите нямат пари за харчене заради сушата и ниските изкупни цени.

Тенденцията не е пощадила и тези, които продават резервни части.

Гай Робинсън е мениджър части в "Декалб имплемент къмпани" (Dekalb Implement Company), която продава оборудване "Диър" в Декалб, Илинойс. Той разказва, че по време на пиковите години на пандемията комбинацията от проблеми с веригата за доставки и нарастващото търсене е направила доставката на всичко за фермерите, от части до оборудване, "кошмар".

Робинсън допълва, че търсенето е започнало да намалява в края на 2022 г.

На около 30 мили южно от представителството на Робинсън, Арън Роджърс, друг дилър на "Диър" в Илинойс, посочва, че финансирането с нулев или нисък процент е популярен начин за привличане на клиенти.

"Ако можете да получите добър лихвен процент, това е, което движи пазара в момента", коментира той. Предлагането на по-ниски проценти на финансиране за продажба на инвентар може да доведе до загуба за дилърите, но задържането на непродадени машини може да се окаже по-скъпо.

Производителите дават на дилърите безплатно финансиране за оборудване за ограничен период от време, докато го продават, но след като изтече, дилърите трябва да плащат лихва върху непродадените си запаси на производителите.

С по-малко прогнози за продажби дилърите на оборудване изпитват натиск да продадат оборудването на търг "незабавно", за да запазят маржовете, обяснява Кейси Сиймор, продавач-консултант за дилъри.

Инвентарът на употребявани селскостопански машини, по-голямата част от машините, продавани в САЩ, непрекъснато се увеличава, което принуждава дилърите да продават оборудване на търг на по-ниска цена, казва Мич Хелман, мениджър продажби в "Сандхилс глобъл".

През февруари "Диър" обяви планове за намаляване на производството и предупреди акционерите, че инфлацията ще накара фермерите да се въздържат да финансират покупки на оборудване.