С какви технически параметри може да се постигне?

Ягодите са „пипкав" и деликатен плод, а култивирането им - специфично. При тях много от стандартните овощарски и зеленчукови практики се отклоняват от правилата. Секторът на агротехниката има накъде още да се развива по отношение на приспособленията за тази култура, но на пазара има разумни решения за някои основни дейности като пръскане, които пестят време и разходи за труд.

Специфичното при това агротехническо мероприятие е, че трябва да се осигури двустранно покритие на листата и пръскачката да има проходимост дори в най-тесните редове. Като се има предвид уникалната природа на ягодовите растения, постигането на 100% химическо покритие остава постоянна борба. Традиционните пръскащи щанги се оказват непрактични поради височината и формата на растенията.

Персонализиране на пръскачките за ягоди

Затова някои компании проектират персонализирани модели за пръскане на ягоди, например изградената от Martin Lishman телескопична стрела в две секции, специално оформена да покрива точно два реда ягодови насаждения. Позиционирането на дюзите спомага постигането на високопрецизно химическо приложение. Прикачният дизайн на новото изобретение го прави по-гъвкаво за свързване към работни средства, ако тракторът трябва да извърши друга работа. Новият BOM и разположението на дюзите отговарят на формата и височината на растенията, което спестява време и усъвършенства пълното покритие и проникване на химикалите. Независимият двигател Honda и лесно достъпните контролни панели също помагат за ускоряване на времето за опериране.

Пръскането на ягоди може да бъде

ръчно, с трактор, пикап или АТВ

Индивидуалният дизайн следва модела на 250-литровия прикачен Midi-Spray на Lishman. Пръскачките в гамата на британския производител могат да бъдат ръчни, теглени от трактор, АТВ, УТВ, или други подходящи средства. Гамата пасва за многообразие от задачи на полето или в градината, включително точково третиране. Компактните размери на машината я поддържат в рамките на ширината на повечето средства за прикачване. Пръскачките се предлагат в U-гами – Mini- и Midi-Spray. Mini-Spray са предназначени за по-малки средства за теглене и по-леки задачи, докато другата гама е насочена към големи и интензивни задачи и терени. Лесното и бързо прикачване и разкачване ги прави напълно универсални.

Пръскачките за УТВ са цялостна самостоятелна система за пръскане за монтиране на помощни превозни средства като УТВ, пикапи и подобни. Просто се закрепят на място с предоставените скоби върху превозното средство и са готови за употреба. Те са оборудвани с резервоар с обем от 125 до 350 л по избор на потребителя, UV-стабилизиран полиуретанов резервоар с дебелина 6 мм, разнообразни опции за стрелата, помпа и задвижване, 3-секционен вентилен блок с регулиране на налягането, дюзи с намален дрейф от неръждаема стомана и т. н.

Гамата Mini-Spray, с резервоар от 70 литра съдържа системи за пръскане, монтирани на ATV, и е подходяща за малки задачи, включително третиране на закрито в оранжерии. Това се отнася и за ръчните пръскащи решения. Всички разглобяеми пръскачки Mini-Spray се доставят стандартно с управляван клапанен блок. Гамата от разглобяеми пръскачки Midi-Spray е с превключвателна кутия в кабината за работа на помпата, ръчно управляван клапанен блок и възможност за регулиране на налягането. Тези пръскачки могат да бъдат оборудвани и с напълно електрически контролери. Опростеният дизайн прави извършването на поддръжка на гамата разглобяеми пръскачки Martin Lishman бързо и лесно, и минимизира времето за престой за ремонт.

Вентилаторни пръскачки

Търсенето на пръскачка за ягоди, способна да оперира в тесни терени води до инженерната разработка на пръскачка с въздушно подпомагане. Секторът на меките плодове допринася за практиката да се създават поръчкови пръскачки според индивидуалните нужди на стопаните. Днес прикачните пръскачки, предимно вентилаторни, са в масово производство и с голямо търсене. Английската компанията NP Seymour произвежда специализирани решения за ягодопроизводителите в продължение на десетилетия. Те са с въздушно подпомагане, което предоставя на производителите възможност да пръскат културите с по-голяма точност, по-добро покритие и ефикасност. Имат вградена сложна компютърна система, която постоянно показва калибрирането, така че стопаните да изчисляват в рамките на няколко метра кога ще свършат продуктите за пръскане. С това значително намаляват разходите, заради елиминирането на прекомерното смесване и загуба на продукти. Пръскачките разполагат с вградени резервоари за измиване, което спестява време, а също така има монтирани индукционни бункери, за да може смесването на продуктите да бъде по-безопасно и по-малко вероятно да се получи блокиране на системата. Обновеният дизайн на рамата и дюзите подобрява покритието на растенията, вкарвайки спрея странично. Механичните повреди са рядкост, заради поцинкованото покритие. Пръскачките по поръчка се изработват в зависимост от разстоянието между насажденията.

Към момента най-голямата машина за ягоди в портфолиото на компанията е прикачната пръскачка NPS Table Top Strawberry Sprayer. Това, което е от полза на производителите, които използват този продукт е, че решават проблема с прецизността и ефективното насочване към долната страна на листата. От вече 5 години този продукт спестява време и намалява разходите за ресурси и работна ръка на ягодопроизводителите. Стрелата (щангата) е разположена стабилно, така че да се елиминират щетите по растенията, поради преминаване през издълбаните от трактора коловози, и всякакви други случайни дупки и неравности. Стрелите са хидравлично сгъваеми, а дюзите с плосък вентилатор се подпомагат с въздух, като всеки изходен отвор и комплект се регулират индивидуално. Машината има способността да пръска култури върху земята и на различна регулируема височина. Тя работи с помощта на малък и мощен вентилатор, и може да се тегли от малки трактори.

Пръскане в оранжерии

Отглеждането на ягоди в оранжерии и тунели се професионализира бързо. Продукцията на закрито изисква друг подход за защита на културите. Има по-голям риск от болести - мана и насекоми, като паякообразни акари. В същото време по-чистите продукти се реализират на по-висока цена. Затова съществуват решения за защита на ягодовите насаждения в парниците. Нидерландската компания Micothon е специализирала в предлагането на въздушни пръскачки за оранжерии. С тази технология ПРЗ могат да се вдухват дълбоко в гъстата листна маса и на закрито. Така се увеличава интервалът между завъртанията на пръскането, което намалява разходите за препарати. Роботът за пръскане на марката, Strawberry Runner Sprayer, е оборудван с регулируема височинна мачта, позволявайки употребата на различни височини спрямо културата.

Друг производител на подходящи пръскачки е американската компания Airtec Air Boom, която отговаря на изискванията на стопаните с дизайнерски характеристики и опции специално за тяхната култура и тип полево засаждане. Пръскачките им са съвместими с всички видове ПРЗ, както за органично, така и за конвенционално пръскане. Въздушните щанги на Airtec са проектирани да увеличат максимално покритието на пръскане около всякакъв вид полски насаждения, включително продукти, отглеждани на полето, върху фолио, системи с колове, или всеки друг тип настройка на засаждане. Въздушните щанги на Airtec подобряват контрола на вредителите и болестите чрез увеличено покритие, водещо до по-добри добиви. Елиминирането на отпадъците от пръскане чрез използването на Air Sprayer на Airtec позволява на фермерите да използват цялото налично количество химикали или органични продукти за постигане на контрол на вредители и болести. Системата за пръскане използва вместо водно, статично въздушно налягане със спрея, инжектиран във въздушния поток, за да проникне в короната на растението. Това води до намаляване на потреблението на вода, на гориво, на оборудване, химикали и труд. Точното и целенасочено прилагане на материал за пръскане с въздух под налягане значително намалява загубите от пръскане, създадени от разнасяне, позволявайки действителното целево количество материал да бъде върху дървото, растението или храста. Въздухът създава повишена турбуленция в короната на растението, което води до повече капчици вътре в растението, а не само отвън. Намаленият дрейф и отток подобряват околната среда и водните системи, тъй като се прилага само количеството химикал и продукт, необходими за извършване на работата.

Използването на устойчива пръскачка осигурява синергии с други практики за устойчиво отглеждане, които фермерите в момента прилагат както за органично, така и за конвенционално пръскане. Фермерите могат да пръскат и при по-силни ветрове в околната среда, така че да става по график, предотвратявайки възникващите в това време проблеми по растенията. Уредите са конструирани достатъчно издръжливи, за да устоят в суровите полеви условия, присъщи на земеделието. Пръскачките с въздушна щанга на Airtec включват вентилатор, рамка, портал на стрелата. Фермерите могат да персонализират всяка пръскачка.

Пръскачка за ягоди в оранжерии NPS Table Top Strawberry Sprayer
Пръскачка за ягоди в оранжерии NPS Table Top Strawberry Sprayer
Роботизираната персонализирана пръскачка за ягоди Strawberry Runner Sprayer, изработена в Нидерландия, приложима и при вертикално отглеждане
Роботизираната персонализирана пръскачка за ягоди Strawberry Runner Sprayer, изработена в Нидерландия, приложима и при вертикално отглеждане
Martin Lishman Mini- и Midi-Spray за УТВ
Martin Lishman Mini- и Midi-Spray за УТВ
NP Seymour вентилаторна пръскачка за тесни междуредия
NP Seymour вентилаторна пръскачка за тесни междуредия
Airtec Air Boom Airsprayer
Airtec Air Boom Airsprayer