Комбайнът Massey Ferguson, модел 7370 BETА с лекота ожъна силно полегнал посев по време на националната демонстрация на техника край Кнежа

Вече шеста поредна година ВАРЕКС провежда Национална демонстрационна кампания - VAREX Field Days 2018. Тази година тя премина през цялата страна. На една от спирките на Полските дни край Кнежа, по атрактивен и високопрофесионален начин фирмата представи предлаганата от нея техника. Изключителен интерес към срещата прояви земеделската фермерска и кооперативна общност от Северозападна България - Плевен, Враца, Монтана. Това, разбира се, не се случва за първи път, защото ВАРЕКС традиционно поддържа много добри партньорски взаимоотношения със земеделските производители от региона.

Екипът на фирмата истински уважава и цени техния професионализъм, защото успехите на земеделците в този край се дължат и на техниката, с която ги постигат. А определено може да се каже, че техниката, която ВАРЕКС предлага, осезаемо присъства на полетата. Това се доказа и от разговорите ни с присъстващите фермери и с представители на земеделски кооперации.

При откриването на събитието Филип Лазаров - търговски директор на ВАРЕКС, направи кратка историческа справка за фирмата, която тази година навършва 25 години от създаването си. Интересният период за фирмата започва от 2008 г. насам, когато тя става стратегически партньор на американската корпорация AGCO, която е в топ три на производителите на селскостопанска техника в света. Ето и хронологията на партньорството: от 2008 г. със старта на сътрудничеството с AGCO фирма ВАРЕКС става официален и единствен вносител и дистрибутор на марката Challenger за България; през 2010 г. става вносител и дистрибутор на бранда VALTRA; през 2014 г. поетапно прибавят LAVERDA при комбайните, както и глобалния бранд на корпорацията AGCO - Massey Ferguson.

ВАРЕКС започва демонстрациите с техниката на полето през 2015-а, когато са проведени 8 регионални демонстрации в цяла България. Филип Лазаров обясни, че пътят на демонстрациите винаги следва курса на финала на бялата жътва за всеки един регион - традиционно започват първо в Югоизточна България, където най-напред е финалът на бялата жътва, и завършват в Добруджа, където жътвата приключва най-късно.

Г-н Лазаров сподели съпричастността на екипа на ВАРЕКС към нетипичните и нестандартни климатични условия тази година, с които земеделските производители трябваше да се справят. Но отбеляза и факта, че с техниката, закупена от ВАРЕКС, земеделците по-лесно са преодолявали трудните ситуации

Това беше нагледно показано - комбайнът Massey Ferguson, модел 7370 BETА, с лекота ожъна пред очите на присъстващите фермери силно полегнал посев. Експертът не скри задоволството си и от факта, че на демонстрацията в Кнежа времето беше благосклонно към организаторите и позволи на гостите да видят на живо какви възможности има техниката, която предлага фирмата. А трябва да отбележим, че на полето в Кнежа ВАРЕКС показа пълния набор от машините, необходими за селскостопанското производство - комбайни, колесни трактори Massey Ferguson, гумено-верижен трактор Challenger и инвентар от Galucho и LEMKEN.

Всеки земеделец може да намери нещо за своето стопанство при фирма ВАРЕКС, а защо не и да и се довери за цялостното оборудване на машинния си парк. Техниката, предлагана от компанията, отговаря на съвременните изисквания и най-важното - оптимизира производствените разходи. А в днешните трудни времена, именно оптимизирането на разходите е единственият шанс земеделското производство да остане печелившо. И не по-малко важно - във ВАРЕКС работят професионалисти, които винаги са на разположение на земеделците, така че те да могат да са спокойни за безпроблемната работа на своите машини.

Техниката, участваща в грандиозното агрошоу на Националната демонстрационна кампания ВАРЕКС Field Days 2018 в Кнежа, беше подробно презентирана по време на реалната й работа в полето от изпълнителния директор на компанията Филип Лазаров. Присъстващите земеделци наблюдаваха най-напред жътва на силно полегнал пшеничен посев с комбайн Massey Ferguson, модел 7370 BETА.

Комбайните Massey Ferguson

Комбайнът Massey Ferguson, модел 7370 BETА, който първи влезе в действие на полето в Кнежа, е с двигател AGCO POWER, 6-сламотръсен. Той може да бъде оборудван с хедер с ширина 6,26 и 7 метра с производителност при нормални условия от 300 до 350 декара дневно. Бункерът е с 9000 литра вместимост. Комбайнът е оборудван със Skyline кабина, която е най-модерната в момента на пазара. Това е комбайн от средния клас на Massey Ferguson. Комбайните Massey Ferguson се произвеждат във фабриката на концерна AGCO в Бреганце, Италия, която е център за Европа на корпорацията. Там се произвеждат машини в диапазона от 175 до 500 к.с., 6- и 8-сламотръсни, както и хибридни комбайни в най-високия сегмент с хедери от 4,20 до 10,70 м.

Комбайнът, който фермерите видяха в Кнежа, е собственост на кооперация в с. Ставерци. Той е с много добро съотношение цена-качество.

Тракторите Massey Ferguson

Екипът на ВАРЕКС в Кнежа демонстрира и трактор в средния клас Massey Ferguson - 7716 S. Водещият поясни, че това е новата модификация S, която се произвежда от началото на тази година. Тракторът е оборудван с трикорпусен навесен обръщателен плуг Galucho. Фирма ВАРЕКС вече 3-а поредна година предлага у нас инвентар от марката Galucho, наред с инвентарите на LEMKEN и Great Plains.

Тракторите Massey Ferguson от серията 7700 са най-широко разпространените и с най-висока популярност сред българските клиенти на компанията. 7716 S е по-малкият вариант на серия 7700 с двигател 6,6 AGCO POWER с Dyna 6 автоматична трансмисия.

Тракторите Massey Ferguson се произвеждат във фабриката на корпорацията AGCO в Бове (Beauvais), Франция. Те обхващат мощностната гама от 70 до 400 к. с. "Изключително горди сме да представим на полето модела 8740 S, който е и най-мощната машина на пазара от бранда Massey Ferguson в света въобще", отбеляза със задоволство г-н Лазаров.

Massey Ferguson е глобална марка на корпорацията AGCO

Тя присъства в над 180 държави, като в момента има около 5 милиона работещи трактора по полята на света. За сравнение: втората най-разпространена марка е с 2,2 млн. оперативни машини и не присъства във всяка държава по света. Това прави Massey Ferguson изключително глобална марка - с дългогодишна история, традиции и широко разпространение.

ВАРЕКС предлага Massey Ferguson в България от 2014 г., като има амбицията да направи тези машини с най-голям пазарен дял в сегмента на колесните трактори.

На полето край Кнежа беше показан в действие Massey Ferguson 8727 с 270 к.с. номинална мощност, собственост на домакините. Тракторът е с AGCO Power двигател с Dyna VT безстепенна трансмисия и е изключително надеждна машина с много добри показатели. Всички трактори от 87-а серия са с такава трансмисия, която се произвежда във фабриката в Бове, Франция. Тракторът MF 8727 бе комплектован с плуг LEMKEN, Vario Power 9, шесткорпусен. Характеристика на машината представи пред гостите сервизният техник на LEMKEN за България и Гърция Валери Деведжиев..

С интерес бе проследена следващата комбинация - представител на най-продаваната серия и най-продаваният модел в България MF 7726, 260 к.с. номинална мощност, 7,4 двигател с Dyna 6 трансмисия, окомплектован с дискова брана LEMKEN Rubin 9,6 метра.

За първи път в България бе показан и уникалният модел 8740 S. Флагманът на MF при тракторите има 400 к.с. номинална мощност и е оборудван с AGCO POWER двигател с Dyna VT трансмисия. Машината е доставена специално за демонстрациите Field Days от Франция. Тракторът е оборудван с чизел култиватор Galucho 400, 4-метров. От началото на годината това е линията, която се предлага в Европа. Тя осигурява безопасност на операторите - задължително изискване, застъпено в директива на ЕС. Машината е представена за първи път на изложението Агритехника 2017, но екипът на ВАРЕКС се е постарал тя да работи по нашите полета още това лято.

Конкретно 8740 S разполага с последно поколение на автоматизирано управление посредством панела DataTronic 5 - пето поколение, с възможност за сателитна навигация и автоматизация на много от процесите. На демонстрацията в Ямболско бе показан и Massey Ferguson модел 8735 със същия двигател, но с номинална мощност 350 к. с. Двете машини са демонстрационни и в момента се предлагат при изключително атрактивни условия.

Challenger - гвоздеят в агрошоуто на ВАРЕКС

Гвоздеят на демонстрационното представяне на техниката от ВАРЕКС беше гумено-верижният трактор Challenger, модел MT775Е, с 400 к.с. номинална мощност. Това е по-малката версия, която е в диапазона от 350-400 к.с. Максималната мощност на трактора е 430 к.с.

Двигателят е AGCO POWER, 9,8 литра с Power Shift трансмисия на Catеpillar, 16 предни и 4 задни скорости. Машината е оборудвана с патентованата Mobil Track система на ходовите части, които са независимо окачени една от друга.

Машината е изключително комфортна и се характеризира с три уникални качества. Първото е огромното сцепление, което Mobil Track системата дава на този трактор. Буксуването при верижните трактори е от процент до два, за сравнение: колесните трактори буксуват от порядъка на 12-15%.

Това, естествено, означава икономия на време, на гориво и на пари, в крайна сметка. Втората уникална характеристика е, че такъв трактор, който тежи 16 тона, разпределя теглото като налягане от 400-450 грама на кв. см, поради големите контактни повърхности на веригите. За сравнение: колесните трактори със сдвоени гуми оказват налягане на кв. см от килограм, а при единични гуми 1,5 кг, т.е. два до три пъти повече уплътняват почвата в колеята. Оттук следва, че това е трактор, който

щади почвената структура.

Третото огромно преимущество е изключителната маневреност на гумено-верижните трактори. Трактор, който е с 650 к.с. от най-големия модел - 800 серия, на практика има възможност да прави нулев радиус на завоя, завъртайки се около оста си.

Гумено-верижните трактори Challenger се произвеждат във фабриката в Джаксън, САЩ. От 2008 г. до днес фирма ВАРЕКС е продала и поддържа оперативно в България над 130 машини от този бранд. Тази изключително високопроизводителна техника е предназначена за по-крупни стопанства с над 6 - 7 хил. декара обработваема площ. В България има стопанства с над 200 хил. декара, които са изцяло оборудвани с гумено-верижни трактори Challenger, съобщи водещият демонстрацията. Повечето от машините на Galucho, които бяха показани на демонстрацията край Кнежа, са уникални и се показват за първи път в България този сезон.

Масовият трактор от гамата на Massey Ferguson - модел 5611, с мощност 110 к.с. и двигател AGCO POWER, бе демонстриран в комбинация със сеялка KURT за есенници с 4 метра работна ширина. Това е класическа комбинация за по-малки стопанства. Със същият модел трактор бе показана и сеитба с 6-редова сеялка KURT за пролетници.

KURT е турски производител, много добре познат в България. Машините са с отлично съотношение цена - качество.

Телескопичните товарачи Massey Ferguson са маневрени и стабилни. В края на агрошоуто бе демонстрирана една универсална машина - телескопичен товарач Massey Ferguson 9407. Той е най-разпространената модификация с товароподемност 4 тона и височина на стрелата 8 метра. Характерно за товарачите на Massey Ferguson е високата скорост на манипулация, както и добрият баланс на машината при товаро-разтоварни операции.

Най-широко разпространените модели телескопични товарачи, предлагани от ВАРЕКС, са Massey Ferguson 7035 и 7038. Те са специално оборудвани за селскостопански операции. Всички марки машини и инвентар, които фирма ВАРЕКС предлага на българския пазар, се обслужват гаранционно и извънгаранционно сервизно, като се осигуряват и резервни части в базите на фирмата в страната.

Атрактивни оферти за складови наличности

До края на месец юли ВАРЕКС предлага изключително атрактивни условия за закупуване на машини от складовата наличност. Фирмата разполага с налични комбайни Massey Ferguson и LAVERDA, както и с трактори Massey Ferguson. За големите клиенти има верижни трактори Challenger от модел 775 с 400 к.с. и модел 875 - най-големият с 650 к.с., които също се предлагат на много атрактивни условия.

С уверението, че ВАРЕКС ще продължи да осъществява дейността си в България на високо професионално ниво и ще поддържа най-високите световни стандарти, изисквани от доставчиците, г-н Лазаров завърши представянето на машинния парк, който демонстрира високите си технологични възможности на полето в Кнежа.