Европа преживява неочакван студен период, който оказва значително влияние върху селскостопанския сектор, особено върху производителите на плодове, които са загрижени за летните си реколти.

Континентът се сблъска с по-ниски температури от първоначално прогнозираните за пролетта, което породи опасения относно последиците за хранителните доставки. От средата на април в балканските държави се наблюдава драстичен спад на температурите, като от почти рекордно високи температури се преминава към несезонно ниски, което води до появата на сняг и лед в региона.

„Беше много топло, един ден дори имахме температури до 30 градуса, а след това изведнъж падна до минус. Плодовете са унищожени, всичко свърши, ако са останали някакви ябълки, ще бъде добре", разказва Франьо Црънкович, овощар от Хърватия.

По подобен начин фермите за ягоди в Полша са преживели студове, достигащи до -8C.

В Нидерландия фермерите са възприели уникален подход за защита на реколтата си. Като пръскат пъпките на овощните дървета с вода, те създават замръзнала кора, която изолира и генерира латентна топлина, докато се топи, като леко повишава температурата около пъпките, за да ги предпази от загиване.

Йост ван Дипен, холандски овощар, обяснява: „По клоните, а също и по плодовете, вече се е образувал лед. Виждате цветето, а под него е плодът, който е обвит в лед. Този слой лед осигурява известна изолация и скрита топлина. Тази топлина поддържа температурата на плодовете малко над нулата."

Студената вълна доведе и до обилни снеговалежи на по-големи височини, което накара шофьорите да се върнат към зимните гуми. Метеорологичните прогнози сочат, че тези екстремни условия се очаква да се запазят и през следващата седмица.