Високоскоростният прикачен култиватор GEACUT 600 на испанската фирма SACHO раздробява растителните остатъци след жътва със скорост до 30 км/ч

Екип на в. "Български фермер"

През тази година със сложни климатични, пазарни и агротехнически криволици изпъква съществена особеност - 2018 се очертава като година на пролетниците. Царевиците и слънчогледът са в много добро състояние. Ако не се развихрят нови неблагоприятни явления като тежки дъждове, градушки или изпепеляващи жеги се очаква силна слънчогледова и царевична реколта.

Както след бялата, така и след зелената жътва, стопаните имат значителни грижи в предсеитбения период - обработка на стърнищата и основна подготовка на почвата. В машинните им паркове на предна позиция излизат различните инвентари - култиватори, брани, плугове, сеялки, торачки, пръскачки. А факторът време засилва своето значение. Всяка годна за работа минута трябва да се използва пълноценно. В ожънатите ниви трябва да влезе високо продуктивна, скоростна, прецизна агротехника. За първия етап от есенната кампания вече мнозина фермери се готвят усилено като при първа възможност вкарват в полетата модерни, екологични машини за работа в стърнищата. На БАТА АГРО 2018 нашите земеделци имаха богат избор от образци и модели от иновативно обработващо оборудване. Такова, с каквото разполагат и техните конкуренти от другите страни на ЕС.

Сред големия брой премиери на панаира край Стара Загора през май се открои тази на уникалната по размери и производителност сечка на испанската фирма SACHO Land Sistems, производител на тежкотоварни ротационни инвентари и косачки за нормални и блатисти терени. В същината си това е високоскоростен прикачен култиватор, който може да обработва растителните остатъци на стърнищата със скорост до 30 км/ч, уточни НИКОЛАЙ АНГЕЛОВ, търговски мениджър на старозагорската фирма ФИАММА, вносител на сечката, както и на други прикачни машини, торачки и пръскачки, на оборудване за зърносушилни и силози, на аксесоари за самоходна техника. Той отбеляза предимствата на премиерната за българския пазар сечка, като премиум машина, която няма аналог в Европа и подчерта:

- Сечката на фирма SACHO /САЧО/ е особена, иновативна машина която се предлага за първи път в България. Високоскоростният прикачен култиватор има работна ширина 6 м и много успешно се използва за нарязване на растителни стебла и отпадъци след жътва на есенници и пролетници. Особено подходяща е сечката за слънчогледи и царевици. С нея бързо и качествено се нарязва всичко по стърнището. Тя осигурява пълно раздробяване на растителната маса. След това унщожаването на отпадъците в почвата става без проблеми. На БАТА АГРО ние представихме на вниманието на нашите фермери модела GEACUT 600, едно твърде продуктивно решение в предесенната подготовка на ожънатите ниви. Сечката тежи 5,2 тона и това е достатъчно да "въздейства" върху растителните отпадъци при леки и средни почви. При по-тежки почви във всеки един от трите режещи валяци може да се добавя воден баласт и с това да се увеличи теглото й на 7 тона. Една действително уникална възможност...

- С какъв трактор трябва да се работи със сечката?

- За да бъде използвана в целия й капацитет и възможности сечката трябва да се агрегатира с трактор с мощност 200 к.с. Машината може да работи в зависимост от нуждите и състоянието на стърнището с 20-25 км/ч. Но работната й скорост може да достигне на полето до върховите 30 км/ч, което е важно за преодоляване на фактора "време", подчерта Николай Ангелов.

- Подходяща ли е тази сечка и за нуждите на все повече утвърждаващата се NO-TILL технология?

- Да, разбира се. Тя успешно се вписва в линиите на NO-TILL технологиите. Тя не нарушава почвената структура. Нейната работа способства за по-бързото угниване на растителната маса след жътвата. GEACUT 600 е уникална за България, няма аналог в Европа и света заради специфичното си тегло и заради оригиналното си окачване, е убедителен Николай Ангелов.

- Тези особености в конструкцията на сечката дават най-висока ефективност при обработката на стъбла и остатъци от слънчоглед, царевица, зърнени култури, рапица, тютюн, памук и т.н., споделя пред сп. Profi ПОЛ ДЕЙТЪН, мениджър "Развитие" на фирма Spaldings, един от дистрибуторите на машината за Великобритания. С високата скорост на обработка на стърнищата, освен всичко останало, се избягва или се намалява значително употребата на пестициди и химикали

Създава се среда на активно естествено разграждане на остатъците вследствие на специфичния и ефективен контакт с почвата. Така се намалява поддръжката на обработваната земя с традиционите земеделски методи.

Този скоростен култиватор има по-ниски експоатационни разходи в сравнение с конвенционалните култиватори. Това е естествен резултат от по-високата продуктивност и по-ниските разходи за подръжка на износените работни органи. Една от "тайните" на GEACUT 600 е начинът, по който всеки от трите работни валяка е свързан към рамата. Това става чрез комплект от специални гумени тампони, действащи като амортисьори. Интелигентното инженерно решение позволява на машината да работи с по-високи скорости от обичайните. Двата крилатни валяка са прикрепени към сгъваемите рамена чрез шарнирни щифтове, което им позволява да следват контурите на повърхността. Гръбнакът на това устройство е тръбният стоманен теглич като третият централен валяк и транспортните колела са монтирани отзад. Т.е. другите два работни валяка, които са закрепени за шасито с ъглови шарнири, позволяват "крилата" да се сгъват напред и нагоре до вертикално положение за транспортиране, компетентно обяснява Пол Дейтън някои от причините за високата ефективност и работоспособност на GEACUT 600.

Предстоят комплексни агротехнически мероприятия за подготовката на успешна есенна, а по-късно и пролетна сеитбена кампания. Важното е да се мисли навреме, точно да се преценят нуждите и възможностите и да се вземе най-правилното решение за закупуване на продуктивна техника. Само по този начин фермерите могат да неутрализират негативните последствия от природни и пазарни катаклизми, за каквито отсега експертите предупреждават, че са възможни след случващите се и наблюдавани в последно време аномалии.

GEACUT 600 на щанда на Фиамма на БАТА АГРО 2018
GEACUT 600 на щанда на Фиамма на БАТА АГРО 2018
Николай Ангелов обяснява възможностите на сечката
Николай Ангелов обяснява възможностите на сечката
С почти космическия се вид, тегло и скорост сечката е уникална за България, Европа и света
С почти космическия се вид, тегло и скорост сечката е уникална за България, Европа и света