Десертните сортове са по-податливи

През юли в лозовите насаждения се провежда третиране и срещу сиво гниене, което е една от икономически важните болести по лозата и може да провали гроздовата реколта.

Гъбата e широко разпространена в природата, а болестта се развива по всички части на лозата, но най-сериозни повреди тя причинява по зърната през периода на зреене на гроздето

Благоприятните условия са налице - продължителен дъждовен период, висока атмосферна влажност - над 90%, и температури от порядъка на 20-25 градуса. Болестта има кратък инкубационен период - 2-3 дни.

Нападнатите гроздове първо се покриват с кафяви петна, а след това със сива плесен.

Повишен е рискът след повреди от градушка както и от брашнеста мана (оидиум) и гроздови молци.

Десертните сортове и тези с нежна кутикула и сбити гроздове са по-податливи на заразяване с патогена.

От червените сортове по-устойчиви на болестта са Каберне совиньон, Руен, Мавруд, Рубин, Широка мелнишка.

Не бива да се разчита само на това, което може да свърши химията, а се изисква да се правят и редовни агротехнически мероприя като просветляващите резитби.

Пръсканията обаче са си задължителни, а и най-полезни, когато се извършват навреме - това важи и за гроздовите молци, и за маните, и за профилактични третирания през критичните фази от вегетацията на лозата.

Профилактичните третирания се правят в края на цъфтежа на ресите, преди затварянето на чепките, при прошарване на зърната и 3-4 седмици преди узряване на гроздето.

За борба със сивото гниене могат да се използват фунгицидите Суич 62,5 ВДГ 0,08% (35 дни карантинен срок), Топ Плюс 70 ВП - 0,1% (14 дни), Топсин М ВДГ - 0,1% (14 дни), Тирам 80ВГ - 0,4% (21 дни). Фунгицидите Топ Плюс 70 ВП - 0,1% и Топсин М ВДГ - 0,1% се използват с ефект за комбинирана борба срещу сивото гниене и брашнестата мана.