Положителната тенденция за нарастване на продажбите на нови машини, зародила се през 2017 г. се запазва и през първите четири месеца на 2018

Любомир Коралов

Както писахме единствено ние в предишния брой на в.“Български фермер” и без европари се купува земеделска техника.

Репортерите на най-големия агровестник у нас регистрираха край щандовете на БАТА АГРО 2018 вече налагащата се тенденция за раздвижване на пазара на агротехника и нарастване на продажбите.

Мнозина посетители на изложението не само огледаха машините, но и си купиха сеещо и прибиращо оборудване, инвентари и аксесоари чрез лизинг, банкови кредити или със собствени средства. С това красноречиво потвърдиха направената в началото на годината, пак в “Български фермер”, прогноза, че се очаква покачване в търсенето на нова техника

Причините за това са комплексни, но една от основните е, че фермерите се научиха да оценяват правилно нуждите си, точно и разумно да инвестират, като не разчитат на европарите.

Практиката доказа, че те не са панацеята за успеха в агробизнеса. Има земеделци, които търсят и купуват като правят информиран избор - взимат машини, от които могат да очакват висока производителност и по-бърза възвращаемост на вложените средства.

Всеки, който е навлязъл по-навътре в същността и работата на БАТА АГРО 2018, е забелязал един интересен факт, характерен за 11-то издание на изложението - още от първия ден започнаха да се сключват реални сделки за нови машини. През цялото времетраене на изложението се водиха реални делови разговори с положителни резултати, както споделяха мениджъри на големи или по-малки фирми-изложители, които бяха тази година над 200.

Нормално е това видимо оживление да се открои именно на изложението. Очевидно интересите и възможностите и на двете страни - дилъри и земеделски производители - намериха пресечна точка. Едните предлагаха най-новата, продуктивна, иновативна техника, другите търсеха и намираха подходящите машини, с които да обновят застаряващите си машинно-тракторни паркове. Някой може да каже, че това е временно и зависи от различни външни фактори климатични и икономически. Такова виждане не може да се подмине, това са закономерности и влияния, които въздействат върху движението в този чувствителен към външни намеси сектор.

Но така или иначе тенденцията, проявила се през 2017 г. се потвърждава и през първите четири месеца на 2018. От справката на техническата служба по регистрациите на нова техника към МЗХГ става ясно, че през миналата година броят на закупените зърнокомбайни се е увеличил с 43, на тракторите с 118 и на телехендлерите с 46 спрямо продажбите през 2016 г. Това нарастване продължава и намира цифрово изражение в справките на службата за периода от 1-ви януари до 30 април 2018 г. когато фермерите са закупили 17 зърнокомбайна, 414 трактора и 75 телескопични товарача

За същия период на 2017 г. са регистрирани 17 комбайна, 400 трактора и 43 телехендлера. Т. е. за началото на 2018 г. при тракторите има увеличение с 14 броя, при телескопичните товарачи увеличението е почти двойно. Само при зърнокомбайните бройката е същата, но и това значи, че пазарът е стабилен. Специалистите коментират, че след БАТА АГРО и тази цифра ще се промени нагоре.

Това са данни отпреди да се проведе изложението край Стара Загора. На пистата на летището стана ясно, че тези цифри не са случайни, а подсказват закономерност - растат продажбите на нова техника и след спиране на субсидиите. Не са малко търговците на машини, които анализираха внимателно очертаващата се тенденция. Те не скриха надеждите си за един добър развой при покупките на машини, отчитайки трайното повишаване на интереса на земеделците към новата техника.

Особено ако няма някакви унищожителни природни бедствия и пазарни трусове през 2018 г.- и в национален, и в световен план.

Тези оптимистични очаквания се основават още и на идващите от Европа прогнозни разчети за умерено подобрение на пазарите за земеделска техника през текущата финансова година. Като основна причина за това се сочи очертаващо се повишение на рентабилността на земеделието в повечето европейски страни, а и в света. Така че машини ще се купуват въпреки негативното отражение на ограничението на евросредствата за земеделие в ОСП през периода до 2020 г.

Българските вносители и производители на техника споделят с предпазлив оптимизъм дошлите от Запад прогнози. Даниел Минев, председател на УС на БАТА и мениджър на Интерагри България казва: "Мисля, че ще се повишат продажбите и ще има леко покачване на обемите на реализираната нова техника". Николай Цеков, търговски мениджар на Рапид КБ смята, че продажбите на нова техника вероятно ще имат ръст между 10 и 15% при благоприятни пазарни условия. Недялко Статев, управител на фирма "Статеви" също е убеден, че оборотите в търговията с машини ще имат увеличение през тази година. Инж. Рашид Узунов, зам. изпълнителен директор на Раломекс споделя, че ще има и по-взискателни клиенти, и търсене на машини, от които да се получава по-висока добавена стойност.

Вижда се, че между очерталата се тенденция и мненията на специалистите има съвпадение. Данните от регистрациите са материалният израз на този положителен за земеделието процес. Но възниква въпросът: дали той ще се запази до края на годината mпък и през следващата? Най-скорошен отговор можем да търсим в информацията на регистрационната служба в министерството на земеделието, обхващаща данните през първото шестмесечие на 2018, които ще излязат в края на юни т.г. Без съмнение те ще внесат значителна яснота за нагласите на фермерите преди и по време на жътвата. А в началото на идната година вече ще има и цялостна картина за това как се отразяват резултатите от прибирането на реколтата и цените на продукцията върху продажбите на нови машини когато няма субсидии.