Д-р Емилия Бенова

През пролетта и лятото повишената влажност е идеална предпоставка за намножаването на тези неприятни и опасни паразити.

Кърлежите предпочитат да обитават тревисти терени и горски масиви. Те дебнат жертвите си близо до пътеките, по които се минава. Ухапванията са предимно в ранните часове на деня, защото температурата тогава е най-ниска, а кърлежът се ориентира по температурата на гостоприемника.

Когато паразитът се закрепи върху тялото, той се впива по меките части, сгъвката на коляното, мишниците, но може и да се прикрепи по краката, ръцете и други части. Единствената храна, която използват, е кръвта.

За съжаление хората невинаги могат да се предпазят от тези неприятни паразити. Кърлежите могат да са на всяка една поляна. Поради тази причина с настъпването на пролетта общините пръскат срещу комари и кърлежи.

Все пак в природата никой не пръска, така че ако предприемате разходка на открито, трябва да направите някои неща:

* Обуйте дълги панталони и дори, ако можете, сложете крачолите в обувките. Така поне малко ще ограничите възможността кърлежът да се закрепи за крака ви.

* Облечете и блуза с дълъг ръкав.

* Слагайте си светли и ярки дрехи, защото така кърлежите ще се открояват по-добре. Използвайте средства за защита от кръвосмучещи насекоми - репелент.

* След като се приберете от разходката, огледайте добре своето тяло или помолете половинката да ви прегледа.

* Когато се преглеждате, имайте предвид, че кърлежите обичат да се крият в топлите и влажни кожни гънки, половите области и под косата.

* Ако все пак ви се случи да ви се впие кърлеж, не се опитвайте сами да го отстранявате, а отидете на лекар. Ако се опитате да го извадите с пинсета, той ще се усети и в опит да се защити ще отдели отровен секрет в кръвта ви. Също така част от кърлежа може да остане забита във вас.