Ние сме едно недоспало общество – съвременните хора като цяло спят по-малко в сравнени с предците си. Това каза в предаването „Тази неделя“ по бТВ кардиологът проф. Сотир Марчев.

„В момента сме в ситуацията на по-неблагоприятна промяна, защото спахме един час по-малко“, коментира още той, като допълни, че недоспиването повишава инфарктите и инсултите. „От друга страна – недоспалите шофьори катастрофират по-често“, припомни още кардиологът.

Проф. Сотир Марчев посъветва родителите в първите дни след промяната на времето да се наспиват добре и да не оставят децата си сами рано сутрин, а да ги придружат до училище или накъдето са тръгнали.

„Практически, ако човек не се наспива добре, той натрупва т.нар. сънен дълг. Ако той бъде наваксан в рамките на следващите няколко дни, това е добре. Но ако недоспиването стане хронично, то започва да се отразява на паметта и концентрацията“, каза още той.

Кардиологът даде пример с американския президент Роналд Рейгън, за когото се знаеше, че спи много малко. „В края на живота си той страдаше от деменция и не си спомняше, че някога е бил президент. Ето защо добрият сън е едно от условията да остаряваме мъдро и да сме здрави“, поясни той.

Прието е, че трябва да се спи между 6 и 8 часа, но според проф. Марчев е по-добре да следим как се събуждаме. „Ако се събуждаме добри и свежи, значи всичко е наред. Обратното – колкото и време да семе били в леглото, ако сутрин се събуждаме като пребити, то сънят ни е бил непълноценен“, обясни той.

За него безсънието и стресът са като яйцето и кокошката.