В някои градове има силна концентрация на фини прахови частици, в комбинация с това последните дни имаше и високи нива на сахарски прах в атмосферата. Това е огромен проблем за хора с респираторни и дихателни проблеми.

"Необичайно високи са температурите и днес, което е стрес за човешкия организъм, заедно с това южния полъх донесе сахарския прах, който увеличи замърсения въздух. Многото ремонтни дейности също са източник на фини прахови частици, особено когато се засили вятърът. Това може да доведе до кашлица, кихане, до дразнене на очите, но това за защитни механизми на нашия организъм. Искам да дам съвет, особено към младите хора, които карат велосипеди или обичат да тичат сутрин - да ограничат тези движения в този период. Хронично болните пациенти е добре да ограничат продължителното си престояване навън", каза пулмологът д-р София Ангелова.

Тя обясни, че сега започва и сезонът на алергиите, затова е е добре хора с бронхиална астма да не забравят своите медикаменти в този период на годината, съобщи БНТ.