Една от традициите на Великден е боядисването на яйца. Всяка домакиня има своя тайна как да направи своите яйца ярки и пъстроцветни. Предлагаме ви няколко варианта, които могат да се окажат полезни.

Традицията на боядисването на яйца за Великден се появява още в древността и съчетава в себе си няколко исторически версии. При много народи яйцето символизира животворна сила. В християнството то е символ на смъртта и възкресение. Ето защо Мария-Магдалена поднася на римския император Тиберий именно кокоше яйце, за да възвести чудотворното възкресение на Спасителя.

Първоначално цветът на великденското яйце е само червен, символизиращ кръвта на разпнатия Христос. Постепенно яйцата стават неизменна част от празника, те са в основата на ритуалните Великденски игри. Многоцветни, украсени с различни букви и орнаменти, яйцата радват окото и внасят свежо пролетно настроение. Да нашарите яйцата за Великден има много начини.

Първият начин е най-достъпен

Обелките от лук, както и някои други природни оцветители (спанак, червено зеле, ряпа и др.) са не само популярни, но и най-сигурни и устойчиви. Боядисаните с лук яйца могат да изглеждат ръждиво червени, наситено червени, тъмно кафяви или бордо, в зависимост от наситеността на отварата и времето, което яйцата престояват в нея.

Добрата домакиня започва да събира луковите обелки още от Коледа. Ето защо за нея не е проблем да събере четири големи чаши люспи. В така приготвената отвара яйцата се варят между 10 минути и час. По този начин ще получите цялата палитра от червеникави нюанса.

За да засилите цветовете и да се избегне напукването на яйцата към водата, където ще ги варите, добавете по една супена лъжица сол и оцет. За да придадете на яйцата гланц е достатъчно след като сте ги боядисали да ги обтриете с кърпа, напоена с растително масло.

Можете да експериментирате и с други естествени оцветители. Принципът на работа е същият.

Много добри резултати се получава и при боядисването с различни сушени билки, които можете да си ги набавите от аптеката. Концентрирана отвара от сушена коприва ще боядиса яйцата ви в ярко зелено, а лайката ще придаде на черупките нежно жълт цвят.

За да приготвите оцветяващ разтвор, вземете 5 супени лъжици сушена коприва и ги залейте с 0,5 литра гореща вода. Варете за половин час. Добавете една супена лъжица оцет и внимателно поставете яйцата. Варенето продължава още около час, като периодично обръщате яйцата. За да получите по-наситен цвят след края на варенето не изваждайте яйцата, а дръпнете тенджерката настрана и оставете още около час-час и половина, докато изстине.

Друг метод за украса е с

помощта на забавни картинки

От много тънка хартия си пригответе весели фигурки - кръгове или капчици, зайче, цвете, кошница... Изрежете внимателно и намикрете хубаво хартията. После притиснете фигурката върху яйцето. Хартията трябва много плътно да прилепне. За да фиксирате увийте яйцето в марля или стар скъсан чорапогащник. Сварете яйцето и го потопете в някоя от боите. След като изстине махнете плата и изрезките.

Това е доста стар и разпространен начин за декориране на великденските яйца, който в наше време може значително да се разшири. Ако имате време, бои за храна и, най-важното, въображението и помощта на вашите малки членове на домакинството, можете да направите чудеса.

Декориране с тъкани

Веднага трябва да направим уточнението, че украсените по този начин яйца са много пъстри и красиви, но те станат по-скоро за декорация, отколкото да се предлагат на трапезата. Причината е, че тук за оцветяване се използват не хранителни бои, а онези, за оцветяване на тъканите при промишлено производство.

Нуждаем се от парчета 100-процентова естествена коприна - вратовръзка или шал с ярки шарки. С тях увивате суровите яйца, така че лицевата страна на плата да е към черупката. С помощта на ластик или игла и конец фиксирате плата към яйцето. Отгоре покривате бял памучен плат.

На следващия етап яйцата се поставят в емайлиран съд със студена вода и се добавят 3 суп. лъж. оцет. Варете 40 минути на слаб огън. След като изстинат, яйцата се освобождават от плата и се избърсват с кърпа с растително масло.