Ще зарадват с вкуса си всички у дома

Постенето абсолютно не е причина да се откажете напълно от любимите си храни. Например, има много рецепти за постни пайове, които идеално ще допълнят вашето меню. Събрали сме няколко от тях - с голямо разнообразие от пълнежи и добавки. Изберете по ваш вкус!

1. Със сушени плодове 

Вкусен и лесен пай - на основата на гореща вода и растително масло.

Ще ви трябват: 1/2 ч. ч. захар, 1/2 ч. ч. олио, 1,5 ч. ч. гореща вода, 3 ч. лъж. мед, 2,5 ч. ч. брашно, 10 г бакпулвер, 1 ябълка, 2 шепи сушени плодове, 1/2 ч. ч.орехи.

Приготвяне: Сушените плодове се накисват в гореща вода за 10 минути, подсушават се и се нарязват, както и ябълката. Накълцайте печените орехи. Смесете захарта, брашното и бакпулвера. Добавете течните съставки, омесете тестото и след това добавете ябълката, ядките и сушените плодове. Прехвърлете тестото във форма и печете 45 минути на 180 градуса.

2. С ябълки 

И в същото време ще ви кажем как да направите красива златистокафява коричка.

Необходими са ви: 4 ябълки, 150 мл сок на вкус, 1 ч. лъж. бакпулвер, 150 г брашно, 120 г захар, 150 мл олио.

Приготвяне: Смесете пресятото брашно, бакпулвера и 100 г захар. Смесете сока, 50 мл растително масло и комбинирайте двете смеси. Разбъркайте тестото и добавете нарязаните на ситно ябълки. Оставете за 10 минути и изсипете всичко във формата. Пече се във фурната за половин час на 190 градуса. Останалото олио и захарта се разбъркват до разтваряне, сладкишът се залива със сиропа и се пече още 15 минути.

3. С лимон 

Готовият сладкиш поръсете с пудра захар или кокосови стърготини.

Продукти: 460 г брашно, 200 г захар, 90 мл олио, 1 лимон, 1 ч. лъж. сода.

Приготвяне: Лимонът се залива с вряла вода за няколко минути, нарязва се произволно, отстраняват се семките и се смила в блендер заедно с кората. Добавете захарта и растителното масло и разбъркайте. Прибавете содата и пресятото брашно. Разделете тестото на две и сложете половината в тавата, като го разпределите равномерно. Другата половина се настъргва отгоре на едро ренде и паят се пече до златисто за около половин час на 190 градуса.

4. Шоколадов пай 

По желание прибавете малко настърган черен шоколад в тестото.

Необходими са ви: 240 г брашно, 1 ч. ч. захар, 1 ч. ч. вода, 1/2 ч. ч. олио, 3 суп. лъж. какао, 1 суп. лъж. бакпулвер.

Приготвяне: Смесете пресятите сухи съставки и отделно смесете водата и олиото. Обединете двете смеси и омесете тестото. Печете пая във фурната около 45 минути на 180 градуса. Друг вариант е да изсипете тестото в покрит с хартия за печене тиган и да печете пая на слаб котлон, похлупен, по 15-20 минути от всяка страна.

5. Кокосов сладкиш 

Готовият сладкиш може да се остави така или да се поръси със захар.

Необходими са ви: 400 мл кокосово мляко, 50 г кокосови стърготини, 150 г захар, 300 г брашно, 10 г бакпулвер, ванилия.

Начин на приготвяне: Смесете сухите съставки за тестото, добавете топло кокосово мляко и омесете всичко. Изсипете тестото във формата и печете около 45 минути на 180 градуса.

6. Орехов пай 

За да стане още по-вкусно, смесете няколко различни вида ядки.

Продукти: 290 г брашно, 0,3 ч. лъж. сода, по 25 г орехи, фъстъци и лешници, 80 мл олио, 200 г захар, 25 г какао, 230 мл вода, 1/4 лимон.

Приготвяне: Смелете всички ядки, но не на трохи. Смесете пресятото брашно, ядките и всички останали сухи съставки. Прибавете олиото и водата със стайна температура и разбъркайте добре тестото. Накрая добавете лимоновия сок, прехвърлете във формата и печете пая 45 минути на 200 градуса.

7. Стърган сладкиш със сладко 

Класически домашен десерт с пълнеж и настърган блат.

Необходими са ви: 180 г захар, 160 мл вода, 120 мл олио, 1 щипка сол, 10 г бакпулвер, 500 г брашно, 400 г гъсто сладко.

Начин на приготвяне: Смесете захарта, пресятото брашно, солта и бакпулвера. Налива се олио и вода със стайна температура и се замесва тесто. Добавете още брашно, ако е необходимо.

Разделете тестото на неравни части и поставете в хладилника за 1 час. Разточете по-голямата част във форма и оформете стените, разпределете отгоре сладкото. Настържете по-малката част от тестото на едро ренде и го сипете върху пая. Пече се 45-50 минути на 180 градуса.

8. Със зеле и гъби 

Това е постен солен пай с мая. Семейството ще се зарадва!

Продукти: 150 мл вода, 3 г суха мая, 0,5 ч. лъж. сол, 1,5 суп. лъж. захар, 40 мл олио, 260 г брашно, 380 г зеле, 250 г гъби, 1 глава лук, подправки.

Приготвяне: Смесете 50 мл топла вода, маята и половината захар, разбъркайте и оставете за 10 минути. В останалата вода разтворете солта и захарта, добавете тестото, растителното масло и след това пресятото брашно. Замесва се тесто и се оставя на топло за 1 час.

Гъбите се нарязват на ситно и се запържват до полуготовност. Оставете настрана и в същия тиган запържете наситнения лук до омекване. Добавете настърганото зеле и оставете да къкри на среден огън под капак, докато омекне. Добавете гъбите и подправките. Пържете плънката още 5-10 минути и отстранете от огъня. Оставете да изстине.

Разделете тестото на неравни части и разточете голям кръг върху пергамент. Поставете плънката отгоре, като не достигате ръбовете с 10-15 мм. Разточете втори блат от тестото и с него покрийте пълнежа и запечатайте краищата. Надупчете горната кора, за да излиза парата от центъра.

По желание украсете пая с елементи от същото тесто, леко го намажете с растително масло и печете 35-40 минути на 180 градуса.

9. С картофи 

Тестото се приготвя с доматен сок.

Продукти: 1/2 ч.ч. доматен сок, 1/2 ч.ч. олио, 2 ч.ч. брашно, 1 ч. лъж. бакпулвер, 1 ч.ч. захар, 3-4 картофа, 1 глава лук, 1 морков, подправки.

Приготвяне: Смесете доматения сок с олиото, подправете и добавете пресятото брашно, бакпулвера и захарта. Замесете тестото и го оставете в хладилника за половин час. Картофите, лукът и морковите се нарязват на много ситно, заливат се с една супена лъжица растително масло и се подправя на вкус.

Разделете тестото на неравни части и разточете по-голямата част във форма със стени. Разпределете пълнежа, разточете втората част от тестото, покрийте отгоре пая и защипете краищата. Направете няколко дупки отгоре. Напръскайте с вода и печете 1 час на 180 градуса. След 20 минути във всяка дупка сипете по една чаена лъжичка вода, покрийте с фолио и печете до готовност.

10. Тиквеник 

Невероятно вкусна сезонна рецепта!

Необходими са ви: 400 г тиква, 260 г брашно, 150 г захар, 50 мл олио, 10 г бакпулвер, кора от 1 портокал, 50 мл портокалов сок, 50 мл вода, 50 г смлени орехи, 100 г стафиди, 2 бр. с.л. сироп, сладко или мед, 0,5 ч.л. смлян карамфил, канела, кардамон, джинджифил и индийско орехче.

Начин на приготвяне: Тиквата се нарязва на кубчета, добавя се кората и портокаловия сок, водата, захарта и подправките. Всичко се задушава около 20 минути, докато омекне, охлажда се. Пасирайте малко тиквената смес и добавете всички останали съставки. Замесете тестото, сложете в тавата и печете 45 минути на 180 градуса.

11. Черешов пай 

Пресни, замразени или консервирани череши ще свършат работа.

Необходими са ви: 400 г брашно, 150 г захар, 100 мл олио, 120 мл вода, 10 г ванилова захар, 2 ч.л. бакпулвер, 300 г череши.

Приготвяне: Брашното се пресява с бакпулвера, добавя се маслото и се разбърква. Смесете топлата вода и двата вида захар, изсипете в брашното и замесете тесто. Разделете го на 2 неравни части и по-малката сложете във фризера за 20 минути. По-голямата част се поставя във формата, оформят се бордовете и се нареждат черешите. Настържете отгоре замразеното тесто и поставете пая във фурната за 30-35 минути на 200 градуса.

12. Със сини сливи 

Получава се почти класически тарт с тънка основа и сочен пълнеж. Само че постен!

Продукти: 200 г брашно, 80 мл растително масло, 75 мл гореща вода, 2-3 суп. лъж. захар, 1 ч. лъж. бакпулвер, 2 щипки сол, 1-2 ч. лъж. нишесте, 1 ябълка, 4-5 сливи.

Приготвяне: Смесете брашното, бакпулвера и солта, изсипете растителното масло и омесете тестото до получаване на трохи. Налейте горещата вода и бързо омесете. Приберете тестото в хладилника за половин час. Ябълката и сливите се нарязват на ситно и се смесват с нишестето.

Разточете по-голямата част от тестото във форма, оформете страни и набодете с вилица. Отгоре се поставя плънката и се поръсва със захар. От останалото тесто изрежете произволни форми и украсете горната част на пая. Пече се около 40 минути на 190 градуса.

13. Със зеленчуци

Този пай може да се приготви с всякакви зеленчуци, така че изберете плънката на вкус.

Необходими са ви: 500 г брашно, 11 г суха мая, 250 мл вода, 50 мл олио, 1 суп. лъж. нишесте, сол, 1 суп. лъж. захар, 1 глава лук, 1 патладжан, 1 тиквичка, 1 морков, 50 г броколи, 100 г гъби, 3 с.л. соев сос, подправки.

Приготвяне: Разтворете маята, захарта, солта и 2 ч.ч. брашно в 50 мл топла вода и всичко се оставя за 20 минути. Добавете останалата вода, олиото и нишестето. След това добавете пресятото брашно, омесете тестото и оставете на топло за 1-1,5 часа.

Сварете цветчетата броколи в подсолена вода, докато омекнат. Нарежете останалите зеленчуци и гъбите на ситно. Запържете лука и морковите, след 5 минути добавете патладжана и тиквичките, след още 5 минути добавете гъбите. Добавете броколи, соев сос и подправки и запържете плънката още няколко минути. Оставете да изстине.

Разточете тестото и го поставете в тавата, така че краищата да висят. Поставете зеленчуковия пълнеж отгоре и подгънете хубаво краищата навътре. Намажете тестото с олио и изпечете баницата за 40 минути във фурната на 180 градуса.