Сполучливи рецепти за всеки вкус

През пролетта се появяват първите зелении, горски плодове и дългоочаквани зеленчуци. Ето защо, на всички ни се иска да приготвяме повече сезонни ястия, защото сезонът на много от тях ще бъде много кратък. Събрахме селекция от пролетни рецепти - от супи до печива.

САЛАТИ

С репички и зелен лук 

Идеална пролетна салата с първото младо зеле, билки и зеленчуци.

Необходими са ви: 1/2 глава младо зеле, 1 връзка репички, 1 връзка копър, 1 връзка зелен лук, 4 краставици, 3 яйца, сметана, подправки.

Приготвяне: Сварете яйцата твърдо. Настържете зелето, нарежете зелените подправки и нарежете останалите съставки по желание. Овкусете салатата със заквасена сметана или кисело мляко и подправки.

С прясно зеле, моркови и репички 

Можете допълнително да добавите лъжица плодов оцет към дресинга за пикантна киселинност.

Ще ви трябват: 300 г младо зеле, 1 морков, 1 връзка репички, 1 краставица, 4 стръка копър, сол, захар, растително масло.

Приготвяне: Младото зеле се накълцва и леко претрива със сол и захар. Настържете морковите, нарежете копъра, а краставицата и репичките нарежете на ситно. Подправете салатата с растително масло и сервирайте.

От пресни картофи 

Само една основна съставка, но се получава страхотно!

Необходими са ви: 450 г пресни картофи, 3 стръка копър, 2 скилидки чесън, 1 суп. лъж. лимонов сок, 1 суп. лъж. зърниста горчица, 4 суп. лъж. зехтин, сол.

Приготвяне: Пресните картофите се измиват старателно с четка или чиста домакинска гъба и се сваряват до омекване. Нарежете ги, без да ги белите на едро, наситнете копъра и чесъна. Смесете останалите съставки и подправете салатата.

Бейби моркови с розмарин 

Бейби морковите са много вкусни пресни, но ето още една идея.

Необходими са ви: 300 г млади моркови, 2 стръка розмарин, 20 г масло, 1 суп. лъж. зехтин, 1 щипка сол.

Приготвяне: Бейби морковите се измиват старателно и се запържват от всички страни в смес от двете масла до лек загар. Добавете розмарина и запържете още няколко минути. Прехвърлете морковите в чиния и подправете със сол.

Цвекло с моркови и ябълки 

Идеално разнообразява обичайното меню.

Необходими са ви: 100 г цвекло, 100 г ябълки, 100 г моркови, 40 г орехи, 1/2 лимон, 1 суп. лъж. кисело мляко, подправки.

Приготвяне: Зеленчуците и плодовете се настъргват на едро ренде или се нарязват на тънки ивици. Поръсете с лимонов сок, добавете смлени ядки и подправете салатата с подправено кисело мляко.

Млади тиквички 

Сочно, ароматно, здравословно и можете да го приготвяте всеки ден!

Необходими са ви: 1 тиквичка, 1 краставица, 1 морков, 8 чери домата, 5 суп. лъж. зехтин, 2 скилидки чесън, 1 ч. лъж. лимонов сок, 1 ч. лъж. мед, подправки.

Приготвяне: С помощта на белачка за зеленчуци нарежете тиквичките, краставицата и морковите на тънки лентички. Добавете чери доматите. Смесете зехтина, наситнения чесън, меда, лимоновия сок и подправките, за да приготвите дресинга. Овкусете салатата.

СУПИ

Пилешка, пролетна 

Много лека и вкусна супа за разнообразяване на ежедневното ви меню.

Ще ви трябват: 1 пилешко филе, 100 г зелен грах, 2 чушки, 1-2 тиквички, 2-3 картофа, 1 глава лук, 1 стрък целина, 1 морков, зеленчуци.

Приготвяне: Сипете вода и сварете пилето до готовност. След това прецедете бульона и нарежете месото на парчета. Нарежете всички зеленчуци и леко запържете лука, морковите и целината. Добавете запържените зеленчуци, картофите и чушките към бульона. След 5-7 минути добавете останалите продукти, върнете пилешкото месо и варете супата до готовност.

Постна зеленчукова 

Пресните млади зеленчуци правят супата много по-вкусна от замразените.

Ще ви трябва: 1,5 литра вода, 50 г картофи, 50 г лук, 50 г моркови, 150 г зелен грах, 70 г черен пипер, 70 г чери домати, 70 г карфиол, 30 г зелен лук, подправки.

Приготвяне: Сварете вода или зеленчуков бульон, добавете нарязаните картофи и варете 10-15 минути. Добавете всички останали зеленчуци и оставете супата да къкри още 6-7 минути на умерен огън. Накрая добавете подправките и зеления лук.

Зелева чорба 

Можете да използвате пресни домати вместо доматено пюре!

Необходими са ви: 1,5 л пилешки бульон, 400 г картофи, 1 глава лук, 500 г младо зеле, 1 морков, 3 домата, подправки.

Приготвяне: Лукът и морковите се нарязват и запържват леко. Сварете бульона, добавете нарязаните картофи и гответе 5-10 минути. Добавя се настърганото зеле и се готви още 10 минути, след което се добавят запеченото и настърганите белени домати с подправките. Гответе супата до готовност на средна степен на котлона.

ОСНОВНИ

Белтъчен омлет с билки 

По желание се добавя малко киселец или коприва за разнообразяване на вкуса.

Ще ви трябват: 4 белтъка, 100 г зелени подправки (магданоз, копър...), 60 мл прясно мляко, подправки.

Приготвяне: С миксер разбийте белтъците с млякото на пяна. Добавете подправките и нарязаните зелении и разбъркайте сместа с шпатула. Пържете в загрят тиган, буквално за 1-2 минути от двете страни.

Галета с коприва 

Най-обикновената отворена баница, с която всеки може да се справи.

Необходими са ви: 1 връзка коприва, 150 г брашно, 60 г масло, 1 яйце, 0,3 ч. лъж. бакпулвер, 50 мл прясно мляко, 2 щипки сол.

Приготвяне: Претрийте надробеното студено масло с брашното до получаването на маслени трохи. Добавете млякото, сол и бакпулвер. Бързо замесете тестото и го разточете на тънък пласт.
Листата от коприва се попарват с вряла вода, нарязват се на ситно и се смесват с яйцето. Получената плънка сипете в центъра на блата и надигнете леко краищата.
Печете галетата за 20 минути във фурната на 180-200 градуса.

Карфиол със сметана на фурна 

Отличен избор дори за тези, които са на диета.

Ще ви трябват: 400 г карфиол, 100 г заквасена сметана, 1 яйце, 100 г твърдо сирене или кашкавал, билки, подправки.

Приготвяне: Пуснете цветчетата карфиол за 5-7 минути във вряща вода, отцедете ги в гевгир и ги наредете в термоустойчив съд. Разбийте сметаната, яйцето и подправките. С получената смес залейте цветното зеле и го поръсете с настърган кашкавал и наситнени билки. Печете 20-25 минути във фурната на 180-200 градуса.

Катми от млади тиквички 

Достъпно и лесно за приготвяне ястие за цялото семейство.

Ще ви трябват: 1,2 кг тиквички, 2 яйца, 1 връзка копър, 2 скилидки чесън, 3-4 суп. лъж. брашно, подправки.

Приготвяне: Тиквичките се настъргват и се оставят в гевгир, за да се отцеди излишната течност (можете и леко да ги притиснете с ръце). Накълцайте копъра и чесъна. Смесете всички съставки и изпържете палачинките от двете страни в загрят тиган до златисто.

ЗАКУСКИ И ДЕСЕРТИ

Кекс с ревен 

За вкус препоръчваме да добавите лъжица портокалова или лимонова кора.

Необходими са ви: 100 г масло, 70 мл кисело мляко, 2 яйца, 220 г брашно, 250 г захар, 1 ч. лъж. бакпулвер, 0,5 ч. лъж. сода, 250 г ревен.

Приготвяне: Ревенът се обелва, почиства се от твърдите влакна и се нарязва. С миксер разбийте мекото масло и захарта на пухкав крем, добавете киселото мляко и след това едно по едно разбийте яйцата. Всеки път разбивайте тестото. Накрая добавете сухите съставки. Прибавете ревена към тестото, изсипете сладкиша в кексова форма и печете 50-60 минути във фурната на 175 градуса.

Пай с див чесън 

Препоръчваме да намажете готовия пай с парче масло.

Ще ви трябва: 80 мл вода, 80 мл растително масло, 80 мл кефир или кисело мляко, 5 г суха мая, 1 ч. лъж. сол, 1 суп. лъж. захар, 300 г брашно, 1 яйце, 80 г див чесън, 200 г сирене, 1 жълтък.

Начин на приготвяне: Смесете топлата вода, маслото и кефира. Добавете маята, солта и захарта и оставете за 5 минути да се активира. Получената смес сипете в брашното и омесете тесто. Оставете на топло за 1 час. За плънката смесете наситнен див чесън, натрошено сирене и яйце.

Разточете тестото на плосък блат, разпределете пълнежа и загърнете краищата на блата, така че да го покрие. Разточете отново, прехвърлете пай във форма за печене. От горната страна надупчете кората и намажете с жълтък. Печете 20-25 минути във фурната на 200 градуса.

Шарлота с ягоди 

Първите пролетни ягоди са направо мечта след студена зима.

Необходими са ви: 150 г ягоди, 120 г захар, 100 г брашно, 2 яйца, 2 щипки ванилия, 2 щипки бакпулвер.

Начин на приготвяне: С миксер разбийте яйцата със захарта и ванилията до пухкава смес. Добавете брашното и бакпулвера, разбъркайте и изсипете тестото във формата. Отгоре се нареждат ягоди. Шарлотата се пече 30-40 минути във фурната на 180 градуса.

Сиренки 

Време е да смените обичайните си сладки чийзкейкове с нещо ново.

Необходими са ви: 500 г извара, 2 суп. лъж. грис, 2 яйца, 1/2 връзка копър, магданоз и зелен лук, сол, подправки, 2 суп. лъж. брашно.

Начин на приготвяне: Претрийте изварата през сито, разбийте яйцата със сол и разбъркайте. Добавете грис и след това нарязаните зелени подправки. Оставете тестото за 15 минути, оформете малки питки, които се овалват в брашно и се пържат от двете страни на умерен огън до златистокафяво.

Пролетен солен кекс 

Всякакви свежи и ароматни билки са идеални за пълнежа.

Необходими са ви: 4 яйца, 7-8 суп. лъж. брашно, 0,5 ч. лъж. сода, 250 г кисело мляко, 6-7 сварени яйца, 100 г зелен лук, сол.

Начин на приготвяне: Сварените яйца се нарязват на ситно и се смесват със зеления лук. С миксер се разбиват суровите яйца със солта, добавя се киселото мляко, а след това брашното и содата. Изсипете половината тесто във формата, добавете плънката и я покрийте с останалото тесто. Печете около 50 минути във фурната на 180 градуса.