Продукти:

За тесто: за всеки блат: 3 белтъци, 2,5 суп. лъж. захар, 1/2 суп. лъж. брашно, 50 г смлени ядки (орехи или лешници).

Общо приготвяме три блата, т. е. продуктите ги утрояваме и печем всеки блат по отделно.

За крем: 10 жълтъка, 10 суп. лъж. захар, 5 суп. лъж. брашно, 2 пак. ванилова захар, 350 мл мляко, 170 г масло.

Хрупкав пълнител: 350 мл сметана, 200 г захар, 120 г нарязани орехи или лешници.

Приготвяне:

Крем: Разбийте добре жълтъците, захарта, брашното, ваниловата захар и млякото. Поставяме на котлона на слеб огън и при непрекъснато бъркане довеждаме почти до кипене, но внимаваме да не заври. Отстраняваме от котлона и продължаваме да бъркаме още 2 минути. Оставяме сместа да се охлади. През това време нарязваме маслото на парчета и прибавяме към изстудения крем. Разбиваме с миксер до получаване на гладка еднородна смес.

Докато кремът се изстудява се заемаме с блатовете. Разбийте белтъците на твърда пяна. Добавете захарта и продължете да разбивате докато пяната стане лъскава. Добавете брашното и ядките и разбъркайте внимателно до получаването на гладко тесто. Изсипете тестото в настлана с хартия или намазана с масло форма. Пече се в предварително загрята до 170 градуса фурна за около 20 минути. Оставя се да се охлади.

Разтопете захарта в тенджера и оставете леко да се карамелизира. Незабавно я изсипете върху хартия за печене. Захарта бързо ще изстине и ще се втвърди. Покрийте с втори пласт хартия и с помощта на точилка раздробете на малки парчета, но не на прах.

Хрупкав пълнеж: Разбийте сметаната на гъста пяна. Смесете с карамелизираната захар и нарязаните ядки

Върху всеки от блатовете се намазва около 1/3 от крема. От горе се поръсва с хрупкавия пълнеж и пак блат. Покриваме отгоре и от страни с крем. Украсяваме с ядки.