Най-мощните трактори на всички времена

08 февруари 2018
Агротехника
0
25902
Няма снимка
Управителят на компанията Венцислав Неков
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 

Средната мощност на тези машини през далечната 1920-а е била 25 конски сили, сега надхвърля 600

Представяме ви колосите, построени през последните 100 г., класирани от британското сп. Farmers Weekly

Съревнованието е форма на живот, навсякъде и завинаги. Олимпийското мото от римско време "Citius, altius, fortius" (По-бързо, по-високо, по-силно), предложено от Пиер дьо Кубертен преди повече от 100 години, вдъхновява не само атлети, но и "спортисти" във всички области на човешкото развитие. По същото време е бумът в откритието и разработките на двигатели с външно и вътрешно горене. Новата техника не закъснява с внедряването й в селскостопанската дейност. Прототипите невинаги са с най-високи технически и икономически показатели, особено за първите модели, но са възбуждали неописуем възторг и гордост за конструктори, собственици и... наблюдатели. Британското аграрно сп. Farmers Weekly подрежда в исторически порядък най-мощните трактори за последните 100 години.

Важно уточнение е, че става въпрос за работни машини, а не за състезателни "железни коне", проектирани така, че да смаят света. Така например в Съединените Щати се провеждат надпревари, наречени драгрейсинг, в които участват и трактори. Тук лидират машините JCB GT с двигатели с мощност... до 1300 к.с. Те вдигат 100 км/час на дистанция от 500 м. На тези машини принадлежи и абсолютният рекорд за скорост сред тракторите - 131 км/час!

1. Twin City 60-90 (1913 г.) 90 к.с.:

Създаден за прериите на Америка

В самото начало на XX век - в ранните години след 1900-а, американските и канадските фермери усвояват за първи път огромни пространства от необятните прерии. И тъй като зад Океана Голямата сила винаги е била на мода, моделът Twin City 60-90 заема, макар и за кратко време, първо място в класацията за най-мощен трактор. Информация за него се съдържа в сп. Minneapolis Steel&Machinery Co през 1913 г. Тракторът е бил задвижван от 6-цилиндров двигател, работещ с парафин. Мощността му е била 90 к. с., а отдаваната мощност от теглителната щанга 60 к. с. Внушителният трактор е тежал 12,7 т и е развивал максимална скорост от 3,3 км/ч.

2. Holt 70-120 (1917 г.) 120 к.с:

Калифорнийската фирма прераства в Caterpillar

Тракторът, който затъмнява кратката слава на Twin City е създаден през 1917 г. от калифорнийската фирма Holt Manufacturing Company. Това е моделът Holt 70-120 с американска система в номерацията, която показва мощността на теглителната щанга (70), последвана от максималната мощност на двигателя - 120 к.с. Двигателят е 6-цилиндров, теглото - 13 т. Основател на фирмата в Калифорния е Бенджамин Холт. Той изобретява първия гъсеничен (верижен) трактор, който нарича Caterpillar (гъсеница в превод от английски). Това технологично постижение променя завинаги начина на обработка на почвата. През Първата световна война армия от трактори 70-120 са били изпратени на фронтовете, за да изтеглят оръдия и оборудване през калната земя на бойните полета. Клиенти на фирмата са били Англия, Франция и Русия.

През 1925 г. Holt се слива с главния си съперник - фирмата Best, и така основава преуспяващата и досега мегакомпания Caterpillar, която през 1997 г. създава най-мощния камион в света, модел 795.

3. Fowler Gyrotiller (1927 г.) 225 к.с.:

Ненаситен апитет за гориво

Първият наистина голям трактор се появява в Англия през 1927 г., когато компанията Leeds-Fowel обявява първите си модели Gyrotiller. Свръхмощната машина, теглеща роторен култиватор, при първата си версия тежала 22,5 т. Тя се задвижвала от дизелов двигател с мощност 225 к. с., първоначално разработен за английските танкове от Първата световна война. Апетитът на машината при пълно натоварване бил екстравагантен - 63 л/час. Независимо от ненаситната си жажда, Gyrotiller достига успехи при отглеждането на захарната тръстика, особено след пускането на новите по-икономични модели. Твърди се, че тракторът можел при един заход да обърне земя на 50 см дълбочина в неизоравана целина. През 1937 г. производството на тези скъпоструващи и с ниска надеждност трактори спира и фойерверките угасват.

4. Lely Multipower (1977 г.) 420 к.с.:

И Холандия влиза в играта

Неочакван конкурент в класата на големите трактори през 1970-те се явява холандският производител на селскостопанска техника Lely. Моделът Multipower 420 е бил произведен през 1977 г. във филиала им в Тексас и е бил предназначен основно за северноамериканския пазар. Неговата изходна мощност 420 к.с. се осъществява чрез два осем цилиндрови двигателя от 210 к. с.- Caterpillar V-8, като единият задвижва предните колела, а другият - задните и силоотводния вал. Всеки двигател има своя 10-степенна скоростна кутия и горивен резервоар, като предлага две опции: максимална мощност при работа на двата двигателя и облекчен режим при включването на само единия от тях. Двата двигателя и трансмисията усложняват конструкцията, а като прибавим и цената, ще си обясним защо моделите не са достигали масово до потребителите.

5.Big Bud 747 (1977) 900 к.с.:

Колосът бе изпратен на заслужен отдих в музея

Big Bud 747 имаше реноме на най-големия трактор на света - дълъг 8 метра, широк 6 и висок 4 метра. Той бе създаден през 1977 г. в Монтана, САЩ, от Northern Manufacturing Company по поръчка на ферма, произвеждаща памук в Калифорния. Две десетилетия по-късно могъщата машина е продадена на братята Уилямс от Монтана, за да тегли 24-метров култиватор. За тази цел двигателят й бе модернизиран, с мощност от 900 к .с. и тегло с пълен резервоар 50 тона. През 2014 г. Big Bud 747 бе изпратен на заслужен отдих и сега се намира в музея Heartland в градчето Кларион, Айова.

6. Fendt Trisix (2007 г.) 540 к.с.:

Германският гигант си остава експериментален прототип

Германия е по-свежото попълнение в групата от категорията на големите трактори.

Тя стартира в надпреварата с прототипа си Fendt Trisix на 6 колела, наречен гальовно с прякора Моби Дик на изложението Агритехника 2007 в Хановер. Тракторът с оси и шаси, заимствани от чешките камиони Tatra, е оборудван с Vario трансмисия, с мощност на двигателя 540 к.с. Развива скорост 60 км/ч. Управлението се осъществява от предния и задния мост за облекчение на гиганта. Макар да се говори за евентуални производствени планове, на този етап Trisix си остава експериментален прототип.

7. Challenger MT875E (2013 г.) 598 к.с.

МТ875Е е най-могъщ и най-икономичен в сегмента

На Агритехника 2013 американската компания Challenger представи най-мощния верижен трактор, който някога е произвеждала - модела MT875E. Той развива максимална мощност 646 к.с.

Това е най-мощният модел от серията MT800E. Оборудван е с вериги 914 мм и с 12-цилиндров двигател AGCO Power -Tier IV Final с мощност 598 к.с. и допълнителен запас от мощност + 48 к.с. Този трактор е флагманът на Challenger, построен и конструиран по най-строгите стандарти за качество в индустрията. Уникалната Mobil-TrackTM система осигурява ненадминато разпределяне на теглителната мощ от двигателя през трансмисията до крайните предавки и оттам до верижните установки. 

С огромната си теглителна способност, той може да се справи и с най-големите инвентари. Тези трактори са с най-малка загуба на енергия, което ги прави най-продуктивните и икономични машини в техния сегмент.

8. Новата серия Case IH Quadtrac, 682 к.с.

Тежки обработки с минимални последствия върху почвата

С максимална мощност от 682 к.с. при сериите Quadtrac и Steiger брандът Case IH постави нови стандарти в селскостопанското машиностроене. Всички двигатели използват технологията за Селективна каталитична редукция (SCR), спомагаща за по-ефективна работа на двигателя, както и за понижаване на разхода на гориво и на вредните емисии. Системата Power Boost дава допълнителна мощност на двигателя при работа в полето, транспортни приложения или работа със силоотводния вал.

Новата серия Case IH Quadtrac включва 4 модела, предлагащи максимална мощност от 502 до 682 конски сили. Тракторите Case IH Quadtrac са задвижвани посредством 4 независими вериги - те намаляват притъпкването на почвата и дават изключително сцепление на машината с цел извършването на всякакви тежки обработки с минимални последствия върху почвата.

Официален вносител на трактори и комбайни CASE IH у нас е Тайтън Машинъри България.

9. Модел T9700 на New Holland, 692 к.с.:

Трактор с толкова много и добре обучени коне

Серията Т9 на New Holland се характеризира с оси с голям капацитет, прецизен контрол на трансмисията и ултраефективни двигатели. New Holland T9 е още по-гъвкав и маневрен по време на работа. Благодарение на сгъващата се рама, радиусът на завой е само 4900 мм. Бързи промени в посоката без уплътняване на почвата - това е още един специалитет на Т9. Тази машина предлага високата мощ със задвижването на 4 колела. Индивидуалният контрол на предния и заден диференциал гарантира сигурност и спокойствие и при лоши условия. Последната версия на New Holland- моделът Т9700, има номинална мощност 628 к.с., а максимална 692 к.с.

10. John Deere(2015) 670 к.с.:

Серия 9RX е идеалният партньор за теглене на тежки товари

На изложението Агритехника 2015 дебют пред широката публика направи първият трактор с четири вериги на американската компания John Deere. Четирите нови модела на серията 9RX са снабдени с двигатели, с номинална мощност между 470 и 620 конски сили. Те са оборудвани с мощна ходова част и система за верижно задвижване, разработени с идеята за поемане на по-големи натоварвания. Серията трактори 9RX е предназначена за извършването на дейности като култивиране, оран, дискова обработка и разрохкване, засяване и дори за несвойствени за селското стопанство задачи.

Новите трактори 9470RX и 9520RX са снабдени с 13,5-литрови двигатели John Deere PowerTech PSS, а моделите 9570RX и 9620RX с 15-литровите двигатели Cummins QSX, предлагащи максимална мощност до 670 к.с. Те задвижват водещите колела и валове с голям диаметър, което заедно с оптимално разположените междинни колела създават голяма теглеща сила с възможно най-малко приплъзване на гъсеничните вериги.

Дистрибутор на John Deere за България е фирмата Мегатрон ЕАД.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Агротехника
15435
0

Престижната австрийска марка трактори LINDNER влиза на българските ниви Фирмата предлага иновативни решения в средния мощностен диапазон от 76 до 144 к.с. Фирма УНИВЕРСАЛ-НВГ гр.

5976
0

Компанията за анализ на почвите Teralytic пусна ограничен брой безжични почвени сонди, които трябва да бъдат доставени във времето за засаждане през сезон 2019.

5121
0

Световна премиера в Германия на комбайните Axial Flow 250 Не просто машини, а интелигентни решения за печеливш агробизнес Американският гигант Case IH,

4176
0

Ани Димитрова, по материали на Future farming Улавянето на неблагоприятни промени в растежа и качеството на растенията вероятно ще стане много по-лесно и много по-евтино благодарение на UPS и

36342
0

Възможностите ви позволяват да купите употребявана машина, но не искате да сбъркате Поглед и анализ отвътре ви дават германски специалисти, които разглобяват един Claas Axion 920 до последното

Още от Фермер
72
0

Течен тъмен шоколад на българската биокомпания Хармоника спечели награда на Great Taste Award. "Тъмно кафяв цвят и шоколадов аромат, прекрасно топящ се вкус и изненадващо мека, кремообразна текстура.

153
0

Рязко са намалели тютюнопроизводителите в Гоцеделчевско, съобщава Кмета.бг. Например в най-голямото село в общината - Брезница тютюнопроизводителите тази година са само двама от близо 4000 жители.

198
0

Летни разядки и сосове като доматен сос с босилек и домашен кетчуп ще са фокус на утрешното издание на Фермерския фестивал пред земеделското министерство.

378
0

Ще преобладава слънчево време. Около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места, главно в северните райони на Западна и Централна България ще превали и прегърми.

1449
0

ДФ "Земеделие" започна изплащането на финансовата подкрепа по схемата на минималната държавна помощ de minimis, съгласно Регламент (ЕС) 1408/2013. Това съобщиха от пресцентъра на ДФ "Земеделие".

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Сигнал за открито мъртво бебе е подаден вчера в 14,48 часа в полицията в Хасково, съобщиха от ОД на МВР в Хасково. Съобщението е подадено от депото за битови отпадъци намиращо се на сметището край село Гарваново. При работата си, служители от депото са открили трупа на новородено бебе. Назначена е аутопсия.

Броят на потребителите на интернет в Китай е достигнал 802 милиона в края на юни, което е с 3,8% повече в сравнение с шест месеца по-рано, сочат данни от доклад за развитието на интернет в страната, съобщава bulgarian.cri.cn. Благодарение на увеличението, процентът на достъпност до интернет в страната е достигнал 57,7, като 26,

Подготвящият се за трета мисия на Международната космическа станция японски астронавт Соичи Ногучи написа в Туитър, че най-важното нещо в космоса е тоалетната и правилното й използване, съобщава сайтът РИА Новости. "Едно от най-важните умения в орбита е правилното използване на WC-то!" Към своето съобщение японският астронавт пусна и илюстрация.

Отговор:Най-подходящите култури са бобовите, тъй като обогатяват почвата с азот. На същото място може да засеете зелен и зрял фасул, грах, бакла, леща и др.
youtube video
Към галерията с видеа