Най-мощните трактори на всички времена

08 февруари 2018
Агротехника
0
21429
Няма снимка
Управителят на компанията Венцислав Неков
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 

Средната мощност на тези машини през далечната 1920-а е била 25 конски сили, сега надхвърля 600

Представяме ви колосите, построени през последните 100 г., класирани от британското сп. Farmers Weekly

Съревнованието е форма на живот, навсякъде и завинаги. Олимпийското мото от римско време "Citius, altius, fortius" (По-бързо, по-високо, по-силно), предложено от Пиер дьо Кубертен преди повече от 100 години, вдъхновява не само атлети, но и "спортисти" във всички области на човешкото развитие. По същото време е бумът в откритието и разработките на двигатели с външно и вътрешно горене. Новата техника не закъснява с внедряването й в селскостопанската дейност. Прототипите невинаги са с най-високи технически и икономически показатели, особено за първите модели, но са възбуждали неописуем възторг и гордост за конструктори, собственици и... наблюдатели. Британското аграрно сп. Farmers Weekly подрежда в исторически порядък най-мощните трактори за последните 100 години.

Важно уточнение е, че става въпрос за работни машини, а не за състезателни "железни коне", проектирани така, че да смаят света. Така например в Съединените Щати се провеждат надпревари, наречени драгрейсинг, в които участват и трактори. Тук лидират машините JCB GT с двигатели с мощност... до 1300 к.с. Те вдигат 100 км/час на дистанция от 500 м. На тези машини принадлежи и абсолютният рекорд за скорост сред тракторите - 131 км/час!

1. Twin City 60-90 (1913 г.) 90 к.с.:

Създаден за прериите на Америка

В самото начало на XX век - в ранните години след 1900-а, американските и канадските фермери усвояват за първи път огромни пространства от необятните прерии. И тъй като зад Океана Голямата сила винаги е била на мода, моделът Twin City 60-90 заема, макар и за кратко време, първо място в класацията за най-мощен трактор. Информация за него се съдържа в сп. Minneapolis Steel&Machinery Co през 1913 г. Тракторът е бил задвижван от 6-цилиндров двигател, работещ с парафин. Мощността му е била 90 к. с., а отдаваната мощност от теглителната щанга 60 к. с. Внушителният трактор е тежал 12,7 т и е развивал максимална скорост от 3,3 км/ч.

2. Holt 70-120 (1917 г.) 120 к.с:

Калифорнийската фирма прераства в Caterpillar

Тракторът, който затъмнява кратката слава на Twin City е създаден през 1917 г. от калифорнийската фирма Holt Manufacturing Company. Това е моделът Holt 70-120 с американска система в номерацията, която показва мощността на теглителната щанга (70), последвана от максималната мощност на двигателя - 120 к.с. Двигателят е 6-цилиндров, теглото - 13 т. Основател на фирмата в Калифорния е Бенджамин Холт. Той изобретява първия гъсеничен (верижен) трактор, който нарича Caterpillar (гъсеница в превод от английски). Това технологично постижение променя завинаги начина на обработка на почвата. През Първата световна война армия от трактори 70-120 са били изпратени на фронтовете, за да изтеглят оръдия и оборудване през калната земя на бойните полета. Клиенти на фирмата са били Англия, Франция и Русия.

През 1925 г. Holt се слива с главния си съперник - фирмата Best, и така основава преуспяващата и досега мегакомпания Caterpillar, която през 1997 г. създава най-мощния камион в света, модел 795.

3. Fowler Gyrotiller (1927 г.) 225 к.с.:

Ненаситен апитет за гориво

Първият наистина голям трактор се появява в Англия през 1927 г., когато компанията Leeds-Fowel обявява първите си модели Gyrotiller. Свръхмощната машина, теглеща роторен култиватор, при първата си версия тежала 22,5 т. Тя се задвижвала от дизелов двигател с мощност 225 к. с., първоначално разработен за английските танкове от Първата световна война. Апетитът на машината при пълно натоварване бил екстравагантен - 63 л/час. Независимо от ненаситната си жажда, Gyrotiller достига успехи при отглеждането на захарната тръстика, особено след пускането на новите по-икономични модели. Твърди се, че тракторът можел при един заход да обърне земя на 50 см дълбочина в неизоравана целина. През 1937 г. производството на тези скъпоструващи и с ниска надеждност трактори спира и фойерверките угасват.

4. Lely Multipower (1977 г.) 420 к.с.:

И Холандия влиза в играта

Неочакван конкурент в класата на големите трактори през 1970-те се явява холандският производител на селскостопанска техника Lely. Моделът Multipower 420 е бил произведен през 1977 г. във филиала им в Тексас и е бил предназначен основно за северноамериканския пазар. Неговата изходна мощност 420 к.с. се осъществява чрез два осем цилиндрови двигателя от 210 к. с.- Caterpillar V-8, като единият задвижва предните колела, а другият - задните и силоотводния вал. Всеки двигател има своя 10-степенна скоростна кутия и горивен резервоар, като предлага две опции: максимална мощност при работа на двата двигателя и облекчен режим при включването на само единия от тях. Двата двигателя и трансмисията усложняват конструкцията, а като прибавим и цената, ще си обясним защо моделите не са достигали масово до потребителите.

5.Big Bud 747 (1977) 900 к.с.:

Колосът бе изпратен на заслужен отдих в музея

Big Bud 747 имаше реноме на най-големия трактор на света - дълъг 8 метра, широк 6 и висок 4 метра. Той бе създаден през 1977 г. в Монтана, САЩ, от Northern Manufacturing Company по поръчка на ферма, произвеждаща памук в Калифорния. Две десетилетия по-късно могъщата машина е продадена на братята Уилямс от Монтана, за да тегли 24-метров култиватор. За тази цел двигателят й бе модернизиран, с мощност от 900 к .с. и тегло с пълен резервоар 50 тона. През 2014 г. Big Bud 747 бе изпратен на заслужен отдих и сега се намира в музея Heartland в градчето Кларион, Айова.

6. Fendt Trisix (2007 г.) 540 к.с.:

Германският гигант си остава експериментален прототип

Германия е по-свежото попълнение в групата от категорията на големите трактори.

Тя стартира в надпреварата с прототипа си Fendt Trisix на 6 колела, наречен гальовно с прякора Моби Дик на изложението Агритехника 2007 в Хановер. Тракторът с оси и шаси, заимствани от чешките камиони Tatra, е оборудван с Vario трансмисия, с мощност на двигателя 540 к.с. Развива скорост 60 км/ч. Управлението се осъществява от предния и задния мост за облекчение на гиганта. Макар да се говори за евентуални производствени планове, на този етап Trisix си остава експериментален прототип.

7. Challenger MT875E (2013 г.) 598 к.с.

МТ875Е е най-могъщ и най-икономичен в сегмента

На Агритехника 2013 американската компания Challenger представи най-мощния верижен трактор, който някога е произвеждала - модела MT875E. Той развива максимална мощност 646 к.с.

Това е най-мощният модел от серията MT800E. Оборудван е с вериги 914 мм и с 12-цилиндров двигател AGCO Power -Tier IV Final с мощност 598 к.с. и допълнителен запас от мощност + 48 к.с. Този трактор е флагманът на Challenger, построен и конструиран по най-строгите стандарти за качество в индустрията. Уникалната Mobil-TrackTM система осигурява ненадминато разпределяне на теглителната мощ от двигателя през трансмисията до крайните предавки и оттам до верижните установки. 

С огромната си теглителна способност, той може да се справи и с най-големите инвентари. Тези трактори са с най-малка загуба на енергия, което ги прави най-продуктивните и икономични машини в техния сегмент.

8. Новата серия Case IH Quadtrac, 682 к.с.

Тежки обработки с минимални последствия върху почвата

С максимална мощност от 682 к.с. при сериите Quadtrac и Steiger брандът Case IH постави нови стандарти в селскостопанското машиностроене. Всички двигатели използват технологията за Селективна каталитична редукция (SCR), спомагаща за по-ефективна работа на двигателя, както и за понижаване на разхода на гориво и на вредните емисии. Системата Power Boost дава допълнителна мощност на двигателя при работа в полето, транспортни приложения или работа със силоотводния вал.

Новата серия Case IH Quadtrac включва 4 модела, предлагащи максимална мощност от 502 до 682 конски сили. Тракторите Case IH Quadtrac са задвижвани посредством 4 независими вериги - те намаляват притъпкването на почвата и дават изключително сцепление на машината с цел извършването на всякакви тежки обработки с минимални последствия върху почвата.

Официален вносител на трактори и комбайни CASE IH у нас е Тайтън Машинъри България.

9. Модел T9700 на New Holland, 692 к.с.:

Трактор с толкова много и добре обучени коне

Серията Т9 на New Holland се характеризира с оси с голям капацитет, прецизен контрол на трансмисията и ултраефективни двигатели. New Holland T9 е още по-гъвкав и маневрен по време на работа. Благодарение на сгъващата се рама, радиусът на завой е само 4900 мм. Бързи промени в посоката без уплътняване на почвата - това е още един специалитет на Т9. Тази машина предлага високата мощ със задвижването на 4 колела. Индивидуалният контрол на предния и заден диференциал гарантира сигурност и спокойствие и при лоши условия. Последната версия на New Holland- моделът Т9700, има номинална мощност 628 к.с., а максимална 692 к.с.

10. John Deere(2015) 670 к.с.:

Серия 9RX е идеалният партньор за теглене на тежки товари

На изложението Агритехника 2015 дебют пред широката публика направи първият трактор с четири вериги на американската компания John Deere. Четирите нови модела на серията 9RX са снабдени с двигатели, с номинална мощност между 470 и 620 конски сили. Те са оборудвани с мощна ходова част и система за верижно задвижване, разработени с идеята за поемане на по-големи натоварвания. Серията трактори 9RX е предназначена за извършването на дейности като култивиране, оран, дискова обработка и разрохкване, засяване и дори за несвойствени за селското стопанство задачи.

Новите трактори 9470RX и 9520RX са снабдени с 13,5-литрови двигатели John Deere PowerTech PSS, а моделите 9570RX и 9620RX с 15-литровите двигатели Cummins QSX, предлагащи максимална мощност до 670 к.с. Те задвижват водещите колела и валове с голям диаметър, което заедно с оптимално разположените междинни колела създават голяма теглеща сила с възможно най-малко приплъзване на гъсеничните вериги.

Дистрибутор на John Deere за България е фирмата Мегатрон ЕАД.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Агротехника
4176
0

Предстоящи онлайн търгове Дата на откриване: 11 юни Дата на затваряне: 18 юни 2018 Ден на инспекцията: събота 16 юни от 9.00 до 15.00 часа Повече от 75 трактора и селскостопанска техника в този търг!

11547
0

Световната иновация пренася до 15 кг препарати и обработва 10 дка за 15 минути Диана Ванчева Летяща новост за иновативна растителна защита на БАТА АГРО тази година е SY141HR .

4707
0

От 15 май на международното селскостопанско изложение в Стара Загора - дъжд от премиери на нови високотехнологични разработки и идеи за успешен агробизнес Любомир Коралов Този сезон БАТА АГРО

3150
0

Петрус е изключителен представител за България на италианската фирма SAVI - производител на резервоари и ведомствени бензиностанции. Най-новият продукт на компанията е GIAN SAVI BOX 70 - двустенен

7830
0

Над 200 фирми от страната и чужбина участват тази година на изложението в Стара Загора с надеждата да намерят нови клиенти Ася Василева наш спец. пратеник Изложението за земеделска техника и

Още от Фермер
486
0

Държавен фонд "Земеделие" преведе 43 952 530 лева по мярка 10 "Агроекология и климат" от ПРСР 2014-2020 г., съобщиха от фонда. Подпомагане са получили 3 896 земеделски стопани.

3582
0

"Съберете " ги с някои от силните ви семейства с качествени майки, съветват професионалистите. Процесът е постепенен, като майките на набелязаното за бракуване семейство, се унищожават.

1989
0

Комисията по земеделие на ЕС днес гласува предложението да се даде възможност на държавите-членки да предприемат по-индивидуален подход към политиките в селскостопанския сектор Комисията по

2034
0

Държавен фонд „Земеделие“ преведе 43 952 530 лева по мярка 10 „Агроекология и климат” от ПРСР 2014-2020 г. Подпомагане получиха 3 896 земеделски стопани, съобщиха от фонда.

2043
0

Министрите Румен Порожанов и Нено Димов разгледаха фермерски пазар с продукти, произведени в зоните от „Натура 2000“ Екипът на министерството заедно с производители,

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

До 200 лева взимали посредници за “бърз номер” или с еднакви цифри Целият набор от специални разузнавателни средства е използван, за да се стигне до ареста на началника на КАТ - Благоевград, Данаил Стоицов. Той бе задържан във вторник в кабинета му и изведен с белезници. Акцията на Вътрешна сигурност в МВР,

Шофьорът Гьокхан Кахриман е арестуван за 72 ч. Рейс №7 се движел в аварийната лента, когато е ударен отзад Турският тираджия Гьокхан Кахриман, който предизвика тежка катастрофа с автобус и 12 ранени на магистрала “Тракия”, не е спазил дистанцията на пътя. Той е ударил автобус №7 на градския транспорт при опит да го изпревари.

Екипът на сериала на Нова тв ще се събере на едно място, за да изгледа последния, двоен епизод. Това ще стане на 29 май в Дома на киното, където към актьорите ще се присъединят и почитатели на “Откраднат живот”. На края на прожекцията екипът ще отговаря на техни въпроси. Най-дълго излъчваният български сериал - “Столичани в повече”, също свършва.

Отговор:Едногодишното дръвче се реже до 50-70 см над почвената повърхност. По този начин се провокира израстването на странични клони около централния клон на 30-60 см от повърхността. В първите години се...
youtube video
Към галерията с видеа