Любомир Коралов

Въпреки някои предварителни прогнози за стагнация в търговията с агротехника през 2017 г., на българския пазар се очерта тенденция на нарастване на интереса към иновативната и по-продуктивна техника, без оглед на по-високите й цени. Това сочат годишната статистика и данните за регистрирани нови машини от Службата за контрол и техническата инспекция на министерството на земеделието. Числата сочат следното:

- при зърнокомбайните през 2016 г. са закупени 115 броя, а през 2017- 158 (увеличение с 43 машини)

- при тракторите се забелязва същата положителна тенденция - през 2016 г. са регистрирани 1222, а през миналата година те са 1340 (118 повече)

- при товарачите картината не е по-различна- регистрираните нови телескопични товарачи са се увеличили с 46, а при челните увеличението е само с един брой.

По марки разпределението на първите три места не е много по-различно от това през 2016 г. При комбайните през 2017 г. CLAAS води с 46, следва го JOHN DEERE с 35, а NEW HOLLAND са трети с 25 нови машини. В сектора на тракторите води JOHN DEERE с 277 броя, след тях са NEW HOLLAND с 184 и KUBOTA с 130. Листата на телескопичните товарачи се оглавява от JCB с 72, следвани от MANITOU с 66 и BOBCAT с 50. При челните товарачи на предна позиция е BOBCAT с 29, следвани от KOMATSU с 15, а третият GEHL е с 13 броя.

Разбира се, възниква въпросът: кои са причините за този добър баланс при по-песимистичните предвиждания в началото на 2017 г., когато сделките за нови машини бяха сравнително ограничени? Отговорът не е еднозначен и е пряко свързан с някои размествания в европейското и световно пазарно агропространство, свързани с утвърждаване на дигиталната ера в земеделието.

Според специалистите, въпреки намаленото еврофинасиране, земеделските производители в Европа са “развързали кесиите” за нови машини. Обяснимо. Те са с по-високи качества, съответстват на новите технологически и екологични изисквания. Фермерите по инстинкт са предразположени да искат новото, от което се очаква да гарантира просперитета им. Нараснал е и техният интерес към ергономията, иновативните кабини и модерния дизайн. Те се научиха точно да избират и точно да инвестират...

Друга предпоствка за позитивния растеж на продажбите на земеделска техника е нейният постепенно стабилизиращ се пазарен дял в рамките на общата реализация на земеделската продукция в европейски и световен мащаб. Най-отчетливо това се прояви в изненадващия за някои наблюдатели бум в продажбите в Източна Европа където добрата реколта беше предпоставка и стимул за търсенето на най-нови модерни машини. Подобно явление беше наблюдавано и в Южна Америка. На фона на тази тенденция в други части на света, например във Франция, САЩ, Китай и др., имаше неголям, но осезаем спад в покупките на агротехника, което направи общата картина на търговията в този сектор доста разнородна, без да повлияе решително върху общия ръст на печалбата на производители и дилъри.

Всички тези обстоятелства, както и бурното нахлуване на автоматизацията, роботизацията и дигитализацията в конструкцията на машините, карат оптимистично настроените технонаблюдатели и спецове да правят, макар и предпазливи, прогнози за неголямо, но трайно нарастване на продажбите на нови машини и през 2018 г.

Идеята е фермерите с тях да обновят машинните си паркове с универсални и високопроизводителни машини. Това би било сериозна заявка и гаранция за успеха на професионалните земеделски производители, търсещи по-висока рентабилност.

От друга страна ще се повиши и устойчивостта им на променливите икономически условия в различните части на света.

Очаква се през 2018 г. подобно развитие и за българското земеделие, като някои познавачи на технопроблемите отбелязват и влиянието на инерцията.

Вероятно има доза истина и в това. Но нашите стопани и агробизнесмени освен информацията, получена от международните техноизложения като SIMA в Париж и АГРИТЕХНИКА в Хановер ще имат възможност на живо да изпробват технологичните новости по време на подготвяните изложения АГРА в Пловдив, БАТА АГРО в Стара Загора, Добрички панаир.

Часовниците ще бъдат сверени и, ако няма катастрофически природни бедствия, инфлационни изненади и пазарни трусове, и през 2018 г. ще продължи очерталата се положителна тенденция на закупуване на нова техника и осигуряване на земеделските стопанства с рентабилни машини, но и подходящи за българските условия.