Консултантът ни д-р инж. техн. Николай Бакалов отговаря на няколко читателки
Ликьорите са аперитивни спиртни напитки с високо съдържание на захар - най-малко 100 грама на литър или 10%.
Единствено черешовият е допустимо да съдържа до 70 г/л или 7%.
За яйчния ликьор пък изискването е най-малко 150 г/л или 15%.
С най-високо съдържание на захар са ликьорите от типа на кремовете - минимум 250 г/л или 25%. Напитките могат да бъдат ароматизирани по различен начин
Най-качествени са натуралните ликьори, ароматизирани с естествени ароматични вещества - спиртовани плодови сокове или спиртовани плодови настойки. В тях се извлича ароматът от самия плод.
Алкохолното им съдържание не бива да бъде по-малко от 15 об.%, но може да достигне до 40 об.%.
Вестикът ни представя оритинални рецепти за различни ликьори, които могат да се направят при домашни условия.
В случая ракията, която е необходима, я приемаме с 40 об.% :
Яйчен ликьор "Айер коняк"
За 1 литър - 17 об.% алкохол и 30% захар.
Спирт - 0,18 л или ракия 0,43л
Захар - 0,3 кг.
Жълтъци от пресни яйца - 7 броя.
Ванилинова есенция - 0,003 л.
Какао на прах - на вкус от 0,02 до 0,03 кг.
Шоколадов ликьор
За 1 л - 18 об.% алкохол и 35% захар.
Спирт - 0,19 л или ракия 0,45 л.
Захар - 0, 35 кг.
Жълтъци и белтъци от пресни яйца - 3 броя.
Ванилинова есенция - 0,0003 л.
Какао на прах на вкус - 0,03 кг
Кафе ликьор
За 1 л - 18 об.% алкохол и 35% захар.
Спирт - 0,19 л или ракия 0,45 л.
Кафе сварено и прецедено - 0,1 до 0,15 л.
Захар - 0,35 кг.
Жълтъци и белтъци от пресни яйца - 3 броя.
Ванилинова есенция - 0,0003 л.
Какао на прах на вкус - 0,03 кг
Ликьор от вишни
За 1 л - 28 об.% алкохол и 40% захар.
Спиртован сок от вишни с 30 об.% алкохол или настойка от вишни без костилките - с ракия - в продължение на 10 до 20 дни - 0,4литра.
Захар- 0,4 кг.
Спирт - 0,17 л или ракия 0,4 литра.
Вишните да не се поставят с костилките, защото понякога те съдържат повече амигдалин, който е силно отровно вещество.
Малинов ликьор
За 1 л - 28 об.% алкохол и 40% захар.
Настойка с ракия с 30 об.% алкохол - 0,4л.
Захар - 0,4 кг.
Спирт - 0,17 л или ракия 0,4 л.
От зелени орехчета
За 1 л - 24 об.% алкохол и 40% захар
Настойка от зелени орехчета се прави с ракия с 30 об.% алкохол - 0,2 л.
Захар - 0,4 кг.
Спирт - 0,2 л или ракия 0,45 л.
Ликьор "Роза"
За 1 л - 24 об.% алкохол и 40% захар.
Настойка от розови листа - с ракия с 30 об.% алкохол - 0,05 л.
Захар - 0,4 кг.
Спирт - 0,233 л или ракия 0,56 л.
Съвет 1:
По аналогия може да направите ликьори и от настойки с ракия от други плодове.
Ако желаете да експериментирате с билкиЫ използувайте само чай от тях.
Съвет 2:
Алкохолните настойки от билки често могат да бъдат и опасни, защото спиртът е по-добър разтворител от водата и може да съдържат вредни за организма вещества.
Съвет 3:
Ликьорите на яйчена основа се правят в малки количества за определени случаи и се съхраняват в хладилник не по-дълго от 20-30 дни. Тези на плодова основа са стабилни.
Коментари