Консултантът ни д-р инж. техн. Николай Бакалов отговаря на няколко читателки

Ликьорите са аперитивни спиртни напитки с високо съдържание на захар - най-малко 100 грама на литър или 10%.

Единствено черешовият е допустимо да съдържа до 70 г/л или 7%.

За яйчния ликьор пък изискването е най-малко 150 г/л или 15%.

С най-високо съдържание на захар са ликьорите от типа на кремовете - минимум 250 г/л или 25%. Напитките могат да бъдат ароматизирани по различен начин

Най-качествени са натуралните ликьори, ароматизирани с естествени ароматични вещества - спиртовани плодови сокове или спиртовани плодови настойки. В тях се извлича ароматът от самия плод.

Алкохолното им съдържание не бива да бъде по-малко от 15 об.%, но може да достигне до 40 об.%.

Вестикът ни представя оритинални рецепти за различни ликьори, които могат да се направят при домашни условия.

В случая ракията, която е необходима, я приемаме с 40 об.% :

Яйчен ликьор "Айер коняк"

За 1 литър - 17 об.% алкохол и 30% захар.

Спирт - 0,18 л или ракия 0,43л

Захар - 0,3 кг.

Жълтъци от пресни яйца - 7 броя.

Ванилинова есенция - 0,003 л.

Какао на прах - на вкус от 0,02 до 0,03 кг.

Шоколадов ликьор

За 1 л - 18 об.% алкохол и 35% захар.

Спирт - 0,19 л или ракия 0,45 л.

Захар - 0, 35 кг.

Жълтъци и белтъци от пресни яйца - 3 броя.

Ванилинова есенция - 0,0003 л.

Какао на прах на вкус - 0,03 кг

Кафе ликьор

За 1 л - 18 об.% алкохол и 35% захар.

Спирт - 0,19 л или ракия 0,45 л.

Кафе сварено и прецедено - 0,1 до 0,15 л.

Захар - 0,35 кг.

Жълтъци и белтъци от пресни яйца - 3 броя.

Ванилинова есенция - 0,0003 л.

Какао на прах на вкус - 0,03 кг

Ликьор от вишни

За 1 л - 28 об.% алкохол и 40% захар.

Спиртован сок от вишни с 30 об.% алкохол или настойка от вишни без костилките - с ракия - в продължение на 10 до 20 дни - 0,4литра.

Захар- 0,4 кг.

Спирт - 0,17 л или ракия 0,4 литра.

Вишните да не се поставят с костилките, защото понякога те съдържат повече амигдалин, който е силно отровно вещество.

Малинов ликьор

За 1 л - 28 об.% алкохол и 40% захар.

Настойка с ракия с 30 об.% алкохол - 0,4л.

Захар - 0,4 кг.

Спирт - 0,17 л или ракия 0,4 л.

От зелени орехчета

За 1 л - 24 об.% алкохол и 40% захар

Настойка от зелени орехчета се прави с ракия с 30 об.% алкохол - 0,2 л.

Захар - 0,4 кг.

Спирт - 0,2 л или ракия 0,45 л.

Ликьор "Роза"

За 1 л - 24 об.% алкохол и 40% захар.

Настойка от розови листа - с ракия с 30 об.% алкохол - 0,05 л.

Захар - 0,4 кг.

Спирт - 0,233 л или ракия 0,56 л.

Съвет 1:

По аналогия може да направите ликьори и от настойки с ракия от други плодове.

Ако желаете да експериментирате с билкиЫ използувайте само чай от тях.

Съвет 2:

Алкохолните настойки от билки често могат да бъдат и опасни, защото спиртът е по-добър разтворител от водата и може да съдържат вредни за организма вещества.

Съвет 3:

Ликьорите на яйчена основа се правят в малки количества за определени случаи и се съхраняват в хладилник не по-дълго от 20-30 дни. Тези на плодова основа са стабилни.