В ирландското графство Мийт кавалкада от машини с обща мощност 65 000 к. с. прибра силажа от 405 декара поле за по-малко от 6 минути

На тазгодишното издание на Великия празник на тревата, който по традиция се провежда в Ирландия под надслова Combines 4 Charity, бе поставен нов световен рекорд. 104 самоходни силажокомбайна от цялата страна стартираха едновременно в 100-акрово поле и прибраха силажа само за 5 минути и 45 секунди! (1 акър = 4046 кв. м или 4,05 дка). Така бе подобрен предишният световен рекорд от 2012 година за най-масовото участие на комбайни, впрегнати в обща работа на едно и също поле. Мястото на събитието този път бяха ливадите на млекодайното стопанство на фермера ОСъливан край град Трим, графство Мийт в провинция Ленстър, северозападно от Дъблин.

Великият парад на титаните не e самоцел - събрани бяха хиляди евро за благотворителност. Заедно с 104-те комбайна работеха и 113 трактора с ремаркета, които извозваха окосената трева до силажните ями.

Сlaas бе най-представеният бранд в състезанието, следван от John Deere, New Holland и Krone.Не липсваха и някои редки екземпляри като MengeleMammut 7800 и неговият червен побратим - CharityCase 7400 (CaseIH), който бе реставриран за събитието. Но най-внушителният "класически" силажокомбайн бе напълно реставрираният New Holland 1895 CropCruiser.

Денят на събитието се случи ясен и слънчев, в унисон с приповдигнатото настроение на над 5500 очевидци, пристигнали от различни краища на Ирландия, а също от Германия и дори от далечна Австралия. Те присъстваха на една незабравима гледка: машини на стойност 30 милиона евро с обща мощност 65 000 конски сили, работещи едновременно на едно поле. Това невиждано съсредоточаване на работна сила бе сравнено с мощността на голям презокеански кораб.

За поставянето на световния рекорд имаше значение и подготовката на полето: дни преди това бяха окосени паралелни коридори, широки 20 фута (около 6,7 м) за комбайните и помощниците за събирането на окосената трева - тракторите с ремаркетата.

Рекордът беше отсъден от авторитетното списание за селскостопанска техника Profi

Съдийството бе безкомпромисно: въпреки че за надпреварата се бяха подготвили 106 самоходни комбайна, два от тях отпаднаха и екипите им не бяха удостоени с почетни отличия. Единият, хибрид от трактор Mercedes Benz MB-trac с вграден силажокомбайн Pottinger не бе признат за самоходен, а друг комбайн получи техническа повреда още в предстартовата подготовка. Сред щастливите участници в събитието бе фермерът Джералд Малоун от Уестмийт, който получил новата си придобивка - Claas 950 Jaguar, само ден преди състезанието. "Невероятно е да участваш в поставянето на световен рекорд - възторгва се той пред британското сп. Farmers Weekly. Тъй като живея недалеч от тук, успях да пристигна рано сутринта..."

Целта е благотворителност

Организаторите на Великия празник на тревата коректно събират средства от участниците със състезателните машини, от зрителите с входните билети и от спонсори. Те обявяваха събраните суми по време на цялата надпревара. Парите ще бъдат дарени на Онкологичния център Gary Kelly, на Националната болница по рехабилитация и на благотворителната организация за деца в неравностойно положение Barnados.