Премиерите на световните брандове MASSEY FERGUSON, DIECI, SEPPI M, LEMKEN, GREAT PLAIN, CAPELLO и др.

Филип Лазаров търговски директор на VAREX, специално за в. “Български фермер” Хановер - София

На състоялото се в Хановер изложение Агритехника отново се събраха фирми от над 52 страни, като изложителите бяха над 2900. Компании от различни сектори на селското и горското стопанство показаха най-новите иновативни конструкторски и инженерни решения, вложени в техните продукти, машини и услуги. С най-сериозно присъствие на изложението се открои представянето на бранда MASSEY FERGUSON, който показа машини в различни категории като трактори, комбайни, балопреси, машини за "Зелена линия", както и телескопични товарачи. Други щандове, които впечатлиха посетителите бяха DIECI - телескопични товарачи, SEPPI M - мулчери и мултифункционални почистващи машини, LEMKEN - популярният немски производител на почвообработващи машини и сеялки, GREAT PLAINS - известната марка за почвообработващи машини и сеялки, CAPELLO - адаптери за жътва на слънчоглед и царевица, MX- оборудване за челни товарачи, GUSTROWER - претоварващи ремаркета и торачки.

Тракторите MASSEY FERGUSON

От щанда на MASSEY FERGUSON обясниха, че всички трактори произведени след началото на 2018г. ще бъдат с последно поколение двигатели тип TIER 4FINAL, ще се увеличи защитата на оператора в случай на произшествие на трактора, ще се добави и задължителна двукръгова спирачна система за ремарке и др.. Всичко това е в съответствие с новите MOTHER REGULATIONS, като директиви на Европейския съюз които налагат стриктни мерки на производителите с цел намаляване на вредните емисии и повишаване безопасността на операторите. На щанда на производителя се видяха трактори от обновените основни серии на MASSEY FERGUSON, серия MF3700, който е най-добрият трактор за лозарство и се предлага в 5 разновидности V, S, F, GE & WF в зависимост от предназначението и с мощност между 75 и 105 к.с. с 4 цилиндров двигател. Беше представена и Global серия на MF, включваща няколко опростени и икономични серии MF4700, MF5700, MF6700 с мощност от 75 до 130 к.с.

Тракторите, които ще започнат да излизат от фабриката в началото на 2018 ще притежават патентования S EFFECT на MASSEY FERGUSON. Това са сериите MF5700S, MF6700S, MF7700S, MF8700S с мощности от 95 до 400 к.с.

Най-мощният трактор от гамата на MASSEY FERGUSON е моделът MF8740 с мощност 405 к.с., двигателят е с обем 8,4 л и е Tier IV Final, отговарящ на всички изисквания за норми на изгорелите газове. Оборудван е с последно поколение електроника в кабината и монитор за настройки FIELDSTAR 5. Има възможност за избор на автоматично водене NOVATEL или TRIMBLE. Един от най-големите производители на гуми в света компанията MICHELIN произвежда специални гуми AXIOBIB 2 за MF8740, като по този начин се увеличава контактната повърхност на трактора със земята с над 25%.

Комбайнът IDEAL с безценни награди

Новата машина на бъдещето, представена от Massey Ferguson, е комбайнът IDEAL, който спечели сребърен медал в категория "Иновации" и безценната Награда на публиката. Комбайните IDEAL ще променят бъдещето при зърноприбиращата техника. Продуктът се предлага в три модела 7т, 8т и 9т с мощност съответно 451 к.с., 538 к.с., 647 к.с. Предлагат се с един или два ротора, които са най-дългите на пазара с размери: дължина - 4837 мм и диаметър 600 мм. Бункерът е с вместимост 17 100 л и се разтоварва за 82 секунди. За първи път в индустрията се разработва комбайн, който се самоуправлява и саморегулира. Това се постига чрез 52 броя акустични сензори разположени на ключови позиции в машината, които отчитат и следят всички параметри на работа. Чрез тези параметри машината регулира всички системи, скорост на въртене на роторите, скорост на въртене на вентилаторите, позицията на контрите, положението на ситата - горни и долни, както и скоростта на въртене на сечката и разпръсквача с цел постигане на максимална производителност.

За първи път производителят съобщи, че на българския пазар ще се предлагат новите рулонни балопреси на Massey Ferguson. Те ще са две разновидности: с фиксирана камера в три модела с диаметър на балите до 125 см и с променлива камера в четири разновидности с диаметър на балите от 90 до 180 см, както и с различни типове насичащи механизми, опции и материали за оплитане на балата. Massey Ferguson представи за първи път и своята най-нова разработка по линия на големите правоъгълни балопреси. Балопресата MF2370 UHD е предназначена за всички крупни фермери, които желаят да получат най-добрата производителност и плътност на своята бала като теглото й достига над 630 кг. Нова конструкция на шасито, подобрен маховик, бутало и компресиращ механизъм. Напълно нов е връзващият апарат на 6 сезалния механизъм. Машината се предлага стандартно с тандемна ос и произвежда бали с размер 120х90 и достига дължина 280 см.

Големите премиери на световни брандове

Задължително трябва да се отбележи новият продукт, показан на щанда на LEMKEN - сеялката за пролетници AZURIT. Тя е със сдвоени, шахматно разположени изсяващи редове съвсем нова технология, която би представлявала интерес за фермерите в България.

Друг голям производител на инвентар GREAT PLAINS показа изключително впечатляващ експонат на сеялка за слята повърхност SPARTAN - адаптиран вариант на американския модел на компанията NTA, с различна работна ширина.

Най-големият италиански производител на мулчери SEPPI M показа най-новите си разработки на високотехнологични и високоефективни мулчери и надробители за дървета и камъни.

Посетителите на Агритехника можеха да намерят адаптерите за жътва на царевица или слънчоглед на щанда на италианския производител CAPELLO. Те предлагаха съответно 6, 8, 10 или 12 реда сгъваеми или несгъваем адаптери за царевица и Helianthus 5700, 7500 и 9400 модели от лифтерен тип за слънчоглед.

На площ от 800 кв. м бяха показани телескопичните товарачи на DIECI. Освен изцяло обновената линия за селското стопанство с подобрени оперативни показатели, на изложението беше представена и новата кабина с италиански дизайн на Giugiaro, за която фирмата е направила значителна инвестиция с цел подобряване на ергономичната среда на оператора на машините.

Фирма ВАРЕКС ООД е официален вносител и дистрибутор на посочените марки продукти на пазара в България, като осигурява на своите клиенти, гаранционно и извън гаранционно сервизно обслужване, с високо качество на предоставяните услуги. Много от представените новости на изложението АГРИТЕХНИКА ще получат своята премиера на пазара в България през 2018 г. благодарение на ВАРЕКС.

Трактор MF5709 оборудван с челен товарач и щипка за бали
Трактор MF5709 оборудван с челен товарач и щипка за бали
Най-мощният трактор от гамата на MASSEY FERGUSON-моделът MF8740 S
Най-мощният трактор от гамата на MASSEY FERGUSON-моделът MF8740 S
Трактор MF7722 S с преден навес и прикачена косачка MF
Трактор MF7722 S с преден навес и прикачена косачка MF