Ябълките се измиват добре с течаща вода, почистват се от повредените, гнилите и червиви части, без да се отстранява сърцевината им и без да се белят.

Нарязват се на тънки кръгли резенчета или се настъргват на едро ренде и се поставят в голям стъклен буркан, дървено открито каче или емайлиран съд с широко гърло.

Заливат с топла, предварително преварена вода, докато се покрият напълно (0,5 л вода на 0,4 кг ябълков продукт). На всеки литър вода се прибавят по 100 г мед или захар, а за ускоряване на оцетно-киселата ферментация - и по 10 г хлебна мая и 20 г сух черен хляб.

Съдът се оставя на тъмно, тъй като слънчевите ултравиолетови лъчи възпрепятстват и забавят ферментацията. За първата й фаза температурата в помещението трябва да бъде в границите между 25 и 30 градуса. Кашата се разбърква 2-3 пъти дневно с дървена лопатка.

След около 9-10 дни се прехвърля в торба от марля или етамин и се пресова в тава. Как става това? Марлената торбичка с кашата в нея се поставя между две чисти гладко рендосани дъски и се притиска, за да излезе сока.

Отделеният сок се прецежда още веднъж през марля и се прелива в съдове с широко гърло. Към всеки литър сок може да се прибавят допълнително по 50-100 г мед или захар, като се бърка до пълното им разтваряне и хомогенизиране на течността.

За втората фаза на ферментацията гърлата на съдовете се покриват и завързват с марля и се оставят на топло място. Ферментацията е завършена, когато от течността престанат да се отделят газови мехурчета и тя се избистри напълно.

Бистрият оцет се източва от съдовете с маркуч, прецежда се и се налива в бутилки от тъмно стъкло, които се затварят плътно и се съхраняват в хладно помещение. В зависимост от подготовката на сока и температурата оцетът е готов за около 40-60 дни. Той е с приятен вкус и се употребява като подправка.