Състоянието на посевите в страната е много добро, очаква се добив от около 550 кг в Добричка област

„Състоянието на пшеницата е много добро. Заболявания почти няма. Нужен е още дъжд за пролетниците. Очаква се жътвата да закъснее с 10-15 дни” – заяви професор Иван Киряков, завеждащ отел „Зърнено-житни и бобови култури” в Добруджанския земеделски институт-Ген. Тошево, на традиционния Ден на отворените врати. „На този ден събираме учени,фермери, контрагенти от страната и чужбина, за да покажем състоянието на посевите ни със семена” – каза директорът на научното звено доц. Илия Илиев.

Той алармира за това, че има тенденция в България да не се сее с български сортове пшеница, а да се предпочитат чуждестранни. Затова тази година от института ще съобразяват количеството на произведените семена с поръчките. За м.г. при произведени семена около 1200 тона, продадените са около 350 тона. Цената е 850 лева за тон нови семена и 650 лева за преокачествени. Цената на тон вносни семена за пшеница е около 1500 лева. Въпреки това, с български сортове са засети едва около 30 процента от площите с пшеница у нас, неповече от 3 млн. дка. Причината за това, според специалистите, е,че няма разлика в цената за качествена и тъй нар. фуражна пшеница, а производителите гонели добиви.

„Около 25 процента от семената за пшеница, произведени в института, отиват в Турция” – каза още доц. Илиев. На форума Кемал Йозтюрк от семепроизводителната фирма „Добруджа Тохумджулък” в град Коня, Турция, обяви, че сорта на института са вписани на 13 април в националната сортова листа на Турция. Той връчи плакети на селекционерите на сортовете – проф. Иван Панайотов – за „Мерилин” и проф. Николай Ценов – за „Лазарка”. Това провокира И.Панайотов да сподели, че за толкова години работа в института не е получавал награда от България. Двамата селекционери имат създадени по над 60 сорта в института.

Според Н. Ценов, на световния пазар на пшеница тази година се очакват около 15 млн. тона по-малко – основно от големите играчи САЩ, Австралия, Канада, Аржентина. „Затова очаквам цените на тазгодишното зърно да са по-високи” – добави той.

Добруджанският земеделски институт представи на Деня на отворените врати 14 сорта обикновена пшеница, 2 сорта тритикале и 1 ечемик. Нов сорт пшеница „Никодим” е бил признат – добавиха оттам.