Зърненият вид се отглежда с малко вода и торове, почти не се налага да се третира срещу вредители
Опазване на водните ресурси
Соргото е едно от отглежданите културни растения, които имат най-малко нужда от вода.
Освен това, благодарение на своята гъста коренова система (която може да достигне повече от 2 метра дълбочина в дълбока и добре обработена почва), то е в състояние да извлече и да използва по-ефективно водата и хранителните вещества от почвата.
Общите му нужди (резерв на почвата + дъжд + напояване) са от порядъка на 400 до 500 мм.
Соргото е устойчиво на условия с недостиг на вода. При средно дълбоки почви нуждите му са значително по-ниски от тези на други пролетни култури.
Не се нуждае от много торене
Между 10 и 15 кг N и 6 кг P и K са достатъчни, за да се постигне най-добрият добив. Голяма част се връща в почвата след прибиране на реколтата: 40% от азота, 80-85% от калия и 20-30% от фосфора. Количеството на влагането се определя в зависимост от целта на добива.
Толерантност към почвата и околната среда
Със силно развитата си коренова система, способността си да расте през цялото лято и високото си производство на биомаса, соргото дава много предимства при ротациите: опазване на почвата през лятото и по-добър контрол над плевелите, благодарение на конкурентността, която има заради високата си покривна способност. Ако е отглеждано като предходна пролетна култура, соргото има предимството да ограничи през зимата ерозията на почвите и отмиването на азота и да запази структурата на почвата.
Абсорбация на СО2
Една от особеностите на соргото е, че е наречено тип С4 като царевицата и захарната тръстика. Благодарение на този механизъм растението има по-добра ефективност на фотосинтезата при сухи условия или при високи температури.
Културата и вредителите
Въвеждането на соргото в сеитбобращението може да помогне да се намалят щетите от някои вредители. Растението е признато с ефективното си действие срещу нематоди. Освен това то може да бъде отглеждано в райони, в които щетите от диабротика (Западна Европа) и макрофомина (Южна Европа) са много големи.
Агрономически ползи
- 85% от обработваемите площи в Европа са без приспособения за напояване. Способността за адаптация на соргото към недостига на вода е добре известна. В повечето случаи напояване не е необходимо. При средно дълбоки почви нуждите от вода на соргото са значително по-ниски от тези на други пролетни култури.
Ако земеделецът разполага с напоителна система, в случай на специфична нужда (лятна суша, плитка почва), целенасоченото напояване (между фазите на набъбването и изкласяването) ще има значение.
- Соргото има ниски нужди от ресурси както по отношение на торове, така и на продукти за растителна защита. Към днешно време културата е слабо изложена на вредни атаки от биоагресори.
Поради способността му да усвоява ефикасно голяма част от минералния азот, наличен в почвата, соргото се нуждае от умерено добавяне на азотни торове. То оставя много малко разтворими остатъци след прибиране на реколтата, което спомага за намаляването на загубата на нитрати във водата.
- Соргото почти не се напада от болести и неприятели. Понякога може да бъде обект на паразитни атаки, но обикновено нападението е слабо и не изисква намеса. Най-честите случаи са свързани с листни въшки (особено в източните райони).
Модерна храна
Днешният потребител е „гладен" за здравословни продукти с ясен произход, произведени на местно ниво при условия, зачитащи околната среда. Соргото е сред онези полезни зърнени култури, на които специалистите в областта на храненето могат да разчитат.
Това е петата най-култивирана зърнена култура в света, главно в Африка, и е в разцвет в Европа. И не без основания. Зърното на соргото е съпоставимо с основните зърнени храни по отношение на протеини, енергия, витамини и минерали. Освен това е много богат източник на фибри.
Сорго за зърно
Соргото, предназначено за консумация от човека, е соргото за зърно. В Европа това е сорго с малко по размер зърно, признато благодарение на високия потенциал за добив и отличната устойчивост на болести, свързани с полягане на културата.
Цветове и размери
Зърното на соргото е сравнително кръгло. Характеризира се с голямо разнообразие на цветове и размери (диаметър от 4 до 8 мм). Теглото му на хиляда зърна варира от 6 до 70 г .
Завладяване на пазари и здравословен продукт
Ново ли е соргото? Да, но не съвсем. Да, за Европа, но е древно за Африка и Азия. То се е доказало, като винаги е било храна с богато съдържание на суровини.
Това е зърно, което се приготвя като ориза или киноата, което влиза в състава на бирата, от което се правят сладкиши, сиропи, алкохол, пуканки и др. С многобройните си качества, то е подходящо по всяко време: за закуска, обяд, вечеря.
Днес Европа открива всички вкусови и диетични качества на това зърно: което му обещава добро бъдеще.
Соргото е не само деликатес, подходящ за приготвяне на разнообразни кулинарни фантазии, но освен това е полезно. Хранително, богато е на протеини, желязо, витамин B6, ниацин, фосфор и др. Енергиен източник, богат на антиоксиданти, без глутен, без риск при алергии, източник и на хранителни фибри и калий.
Накратко, соргото е сигурен съюзник на здравето и на околната среда, понеже използва малко вода, за да се развива.
Байу, ракия, направена от сорго, е традиционна китайска напитка, сервирана при големи празници, официални вечери и бизнес обеди. Изтънчено, елитно, плод на дълга подготовка, Байу се пие от малки чашки (20 мл).
Соргото е също суровина за традиционната бира, която се пие в Африка от векове. Днес, благодарение на качествата си, соргото заема видно място в бирариите в Европа.
Източник: ID Sorghum
Коментари