Климатичните промени все повече засягат селските райони и увеличават дела на чесъна от категория II във Франция. Ето защо Френската междупрофесионална асоциация за чесън приканва хранително-вкусовата промишленост да използва дехидратирани чеснови пюрета и чесън от френско производство.

Според FreshPlaza това развитие има смисъл и огромен потенциал, като се има предвид, че 99 % от чесъна, преработван и влаган в хранителната промишленост във Франция и Европа, всъщност идва от Китай.

Добавяне на стойност 

"Климатичните смущения водят до реколта с разнородно качество, с напукани люспи, липсващи шушулки, петна по скилидките... Такъв беше случаят и миналата година, когато по време на жътвата се разразиха силни бури, довели до големи разминавания при сортирането", обяснява Елен Руфо от ANIAIL. Въпреки тези леки визуални дефекти чесънът от категория II "запазва всички свои хранителни качества и остава здрав". В зависимост от годината това може да представлява "голямо предизвикателство за производителите и техните търговци" и "истинска възможност за преработвателния сектор".

Потенциал за развитие

Пазарът за преработка на чесън (пюрета, дехидратиран, замразен) е привилегирован канал, но не ни позволява да използваме всички включени обеми, въпреки че предлага значителен потенциал за развитие. Всъщност Франция е огледален образ на европейския пазар: 99 % от преработения чесън, включен в рецептите на хранително-вкусовата промишленост, идва от Китай.

Стратегическо позициониране

Изборът на препарати от чесън, произведен и преработен във Франция, означава "да се отговори на все по-нарастващото потребителско търсене на френски продукти. Това означава да се подпомогне поддържането на динамични региони, като се подкрепи развитието на предприятията, производителите и множеството официални знаци за качество и географски произход: Чесън от Кадур, бял чесън от Ломаня, чесън от Дром, розов чесън от Лотрек, пушен чесън от Арле. Този всписък ще бъде обогатен през следващите години и с други чесъни.

Официалните сертификати за произход и качество могат да бъдат отлична част от стратегията за диференциация на марката." Но френският чесън е и гаранция за "качествен чесън, който е богат на аромат и е произведен с уважение към околната среда, като отговаря на строги спецификации и стандарти за качество".

Производителите на чесън се нуждаят от преработватели, за да добавят стойност към част от продукцията си, а за развитието на преработката на чесън от Франция е необходима подкрепата на производителите на храни. "За да развият този сектор, производителите могат да сключат договори с производителите нагоре по веригата. За да осигурят доставките си, производителите могат дори да обмислят промяна на техническия си маршрут, за да произвеждат по-големи количества от този чесън за преработка," заключава Елен Руфо.