Масовата беритба в Кюстендилско ще започне в началото на юни

Първите български череши вече са факт. А цената им от 50 лева за килограм, не изненадва никого. Дори в сравнение с предходни години, когато първите плодове се търгуваха за 80-90 лв., а се е случвало да надминават и 100 лв., си е направо „ниска". Безспорно първите черешите държат едни от най-високите цени. А и да не забравяме, че в много европейски държави именно черешите са сред най-скъпите плодовете. Съвсем скоро обаче цените ще се нормализират, а именно когато започнат масовите беритби. Тази година развитието на културите, включително и при овощните видове, върви доста по-рано - с около 20 дни. Така че разгарът на беритбата на черешите ще е в началото на юни.

Първите български череши се берат в по-южните райони – основно Пловдивско и Хасковско, където се отглеждат по-ранни сортове, които зреят около 5-10 май, така че е нормално да са подранили. Те обаче не са показателни за страната, а по-скоро дават сигнал, че

сезонът на черешите наближава

А за да добием по-ясна представа, естествено, се насочваме към меката на черешите, а именно Кюстендилско.

В момента черешите са след фаза на прецъфтяване, завръзът е с размер на грахово зърно, когато започва да се очертава реколтата, каза проф. д-р Димитър Сотиров, зам.-директор на Института по земеделие в Кюстендил. За съжаление, тази година обаче тя няма да е такава, каквато очаквахме, тъй като първоначално предвиждахме да е много по-добра. Но за това си има причини. По време на масовия цъфтеж температурата беше изключително висока. При някои от сортовете, които цъфтяха при температура над 24 градуса, а имаше и дни със стойности до 31 градуса, се наруши процесът на оплождането. Да, времето беше сухо, имаше летеж на пчели, но в такива условия - при толкова високи температури, близалцето прегаря много бързо. Затова не можа да стане нормално оплождане, а неоплодените цветове дървото ги изхвърля. Така че реколта ще има, но пак казвам, не толкова добра, каквато очаквахме. Все пак

паднаха дъждове, които се отразиха

благоприятно на по-нататъшното

нарастване на плодовете

Ако не беше заваляло, това щеше още повече да лимитира добива.

При всички земеделски култури тази година развитието им върви доста по-ранно от обичайното. При овощните също се наблюдава „забързано" преминаване през отделните фази. Това, разбира се, се обуславя от по-топлите зимни месеци, както и от топлото време, което продължи в началото на пролетта.

Тази година високите температури, които имаше през декември, януари, февруари и особено март, предопределиха много по-ранното развитие на овощните култури, пояснява проф. Сотиров. Движи се някъде с около 20 дни по-рано. Интересното при черешата е, че тя има свойството „да задържи", т.е. ако времето е по-хладно, може пак да се включи в нормалния си ритъм на развитие. Но въпреки това ще е по-рано от нормалния срок.

Традиционно масовата беритба на черешите в Кюстендилско е след 15 юни. Тази година се очаква беритбите да започнат в края на май, но масово ще е в началото на юни. Това, разбира се, са прогнози с уговорката, ако времето не захладнее по-продължително време, което да задържи зреенето на плодовете.

Редуцирането на плодовете,

което стана „естествено"

благодарение на ниските температури, има и положителна страната. По-малкото на брой череши ще им позволи да нараснат повече и да се образуват по-едри и качествени плодове. Това, разбира се, е добре, стига да има достойна реализация на качествената продукция, което за България не е много сигурно. При черешите, както и при повечето плодове, а и зеленчуци, качеството, за съжаление, не е водещ показател, който да се търси и оценява от прекупвачите. Това е при повечето търговците, има и изключения, но това е друга тема.

В момента надеждата на черешопроизводителите е времето да е с тях. А това означава да няма резки промени в температурите, както и чести дъждове, които да „съсипят" плодовете.

Стига времето да е добро, да няма дъждове, както миналата година, смятам, че реколтата ще е добра, казва проф. Сотиров. Например през миналата година честите валежи компрометираха продукцията на някои места в страната. Изключително важно е по време на наедряването и особено при зазряването на черешите да няма дъждове. Ако има такива - плодовете се напукват, което впоследствие води до загниването им, както се случи през миналия сезон.

Има добри практики, които повлияват в някаква степен напукването да се ограничи. Сред тях е

третирането на дърветата с калциеви

торове, които донякъде намаляват

пораженията по плодовете

Но ако в този критичен период валежите са чести, няма спасение. Разбира се, покриването на дърветата е вариант, но в големи градини, това е невъзможно. В много случаи сме безсилни срещу природата. Силни мразове, дъждове, както и на горещото време – няма как да им се повлияе.

За съжаление, черешата, която би трябвало да е много привлекателна овощна култура за българските земеделци, не успява да развие пълния си потенциал. Имаме условия, може да отглеждаме този скъп плод, който има място на европейските пазари, но не се случва.

Допреди 10-ина години имаше бум в създаването на нови черешови градини, казва проф. Сотиров. Напоследък обаче има затихване, почти няма нови насаждения. И това е съвсем обяснимо – младите хора, за съжаление, напускат страната по една или друга причина. Тези, които искаха да се занимават със земеделие, и по-конкретно с овощарство, направиха насаждения. Лош сигнал е, че напоследък масово се продават стари градини. Това е свързано основно с реализацията на продукцията. Например през последните години се наблюдава тенденцията, че

независимо от количеството на реколтата,

цените се задържат на едно ниво

Това няма как да удовлетвори производителите, защото разходите драстично се увеличиха – препарати, горива, възнаграждения. Знаете ли, че няма работник, който да се съгласи да бере под 80 ст. А през миналата година черешите се изкупуваха на 1,10-1,20 лв. Сметката се прави много лесно. Останалите няколко стотинки не могат да покрият разходите. И все пак много от производителите още са в бизнеса, защото разчитат и на субсидиите. Ако не са те - градините масово ще се изоставят.

На този етап никой не се наема да прави прогнози относно реализацията и изкупните цени на черешите. Наскоро в Кюстендил се проведе среща, организирана от инж. Огнян Атанасов, кмет на общината, която събра производители и прекупвачи.

Целта ни е още преди кампанията да намерим добър баланс за бизнеса, каза инж. Атанасов. Има определени изисквания, с които производителите е важно да се съобразят. Например дърветата не трябва да се третират с продукти, съдържащи активното вещество диметоат, както и други, които са забранени в ЕС, но въпреки това се използва от някои производители. А най-важното е, че

постигнахме съгласие да няма гръцки и

турски тирове по време на тази кампания

По време на срещата стана ясно, че малките производители могат да открият собствени теренни пунктове. За целта стопаните трябва да подадат схема в общинската администрация. Документът е готов в рамките на една седмица. На база на него ще се издава разрешително от Областна дирекция по безопасност на храните.

Фирмите, които изкупуват индустриална череша, имат изисквания за вида и качеството на плодовете - да не са пръскани с продукти за растителна защита, които са забранени за използване в ЕС, както и да са с калибър максимум до 24 мм.

Проблем за производителите на череши пък е наредбата на НАП, която засяга продажбата на продукцията. Предстои да се потърси съдействие от страна на агенцията. Ще започнат разговори и с Агенцията за борба с градушките. Целта е в следващите години Кюстендил да попадне в обхвата на действие на агенцията. Предстои да бъде организирана среща и с Инспекция по труда, която касае наемането на работна ръка с временни трудови договори. От там посочват, че не е проблем един човек да е нает с еднодневен трудов договор и да запази правото си да получава социални помощи.

Цъфтежът е изобилен, но завръзите са по-малко
Цъфтежът е изобилен, но завръзите са по-малко
Черешово насаждение в Кюстендилско
Снимките са ни предоставени от проф. Сотиров
Черешово насаждение в Кюстендилско Снимките са ни предоставени от проф. Сотиров
Черешовите дървета са били отрупани с цвят, но високите температури попречиха на качественото оплождането
Черешовите дървета са били отрупани с цвят, но високите температури попречиха на качественото оплождането
Плодовете започват да нарастват
Плодовете започват да нарастват