На грандиозно събитие в Холандия, пред повече от 500 европейски аграрни журналисти, финландският бранд Valtra представи най-голямото обновление на продуктовата си гама в историята си

Ася Василева, наш спец. пратеник в Холандия

Според речника думата "иновация" означава нов, невиждан до този момент, технологичен пробив. Думата "иновация" е много обичана от компаниите и те не пропускат да я използват, описвайки себе си, с повод и без такъв. Според Wall Street Journal, тази дума е била употребена от американските компании в техните комюникета повече от 33 000 пъти само през 2011 година. Всички искат да бъдат "иновативни". На пръсти обаче се броят тези, които наистина са такива.

Иноватор може да се нарече не този, който просто представя нов продукт. Иноватор е този, който съзнателно инвестира, разработва и влага значително време, ресурси и средства, в създаването на новите технологии. Този, който сам търси и създава бъдещето.

Иноватор е финландският бранд Valtra

Компанията е единствената в света, която организира и провежда собствен конкурс за индустриален дизайн в земеделието, който е призван да открива и създава бъдещето на аграрната техника - Valtra Design Challenge. Резултатите от тази сериозна и заслужаваща похвала инициатива, която бе обявена по време на изложението SIMA в Париж, бяха представени пред европейските аграрни журналисти на впечатляващо събитие в Холандия. Журито, съставено от световнопризнати специалисти по индустриален дизайн и членове на AGCO, обяви тримата победители, чиито виждания за бъдещето определено са доста смели и със сигурност са иновативни.

Във Valtra Design Challenge са взели участие 133 екипа от 41 страни от цял свят. А победителят получи награда в размер на 10 000 евро. Тази година голямата награда отиде при трима млади учени от Аржентина за проект, наречен "MOD2", който представлява земеделската машина на бъдещото, според вижданията на нейните създатели, а според журито е много интересна като перспектива и лесна за работа.

Основната цел на Valtra Design Challenge е да обърне внимание към промените, които предстоят в земеделието, и с които фермерите по света много скоро ще се сблъскат. Нещо, което много малко останали производители правят. Платформата дава възможност на млади хора от цял свят да представят своите виждания и наистина иновативни идеи, сред които може да бъде точно, онази която ще бъде бъдещето на земеделската техника.

"Valtra е известна със своя революционен и визионерски начин на създаване на индустриален дизайн. Ние искаме да накараме хората и земеделците да мислят мащабно, в перспектива, да са готови за промените, които ще настъпят в земеделието. Това ни дава възможност да постигаме неща, които другите не могат.

Нашето ДНК е да бъдем иновативни", каза председателят на журито на Valtra Design Challenge и мениджър по индустриален дизайн във Valtra, Киммо Ухинен пред европейските аграрни журналисти на церемонията по награждаването на победителите. И добави: "Изборът беше много труден. Нивото на проектите, които получихме беше изключително високо.

Всички те са изключително иновативни, перспективни и много професионално създадени. Огромното участие в нашия конкурс показа, че индустрията определено има нужда от виждане за бъдещето. Valtra Design Challenge ще продължи и през 2018 година".

В духа на вижданията си за бъдещето, Valtra представи в Холандия новата си продуктова гама, която е на разположение на фермерите още от това лято. Обновени са тракторите от всички серии и мощности от 75 до 405 к.с.

Valtra A4 - един глобален трудов герой

Напълно нова е серията Valtra A4. Тя е четвъртото поколение на тракторите, които се произвеждат в Суолахти, Финландия и в Бразилия, което я прави един абсолютно глобален трактор. Четвъртото поколение на А серията на Valtra е създадено в духа на това, което Valtra винаги обещава на своите клиенти - "Вашата работеща машина".

Всеки ден, всеки сезон, навсякъде по света, тракторите от новата А4 серия са верен и надежден помощник на фермерите. Адаптивният дизайн на Valtra означава, че машините са напълно подходящи за всякакви нужди във фермата, представяйки се винаги по най-добрия начин. С тракторите от новата серия фермерите не трябва да работят повече, защото работят по-умно. Така обобщи духът на новите трактори Мико Лехикойнен, маркетинг директор на Valtra, пред журналистите.

Четвъртото поколение на серия А на Valtra е получило нов компактен двигател AGCO Power, отговарящ на еконормите Stage 4. Трите най-малки модела имат двигатели с обем 3,3 литра, а четирите по-големи - 4,4 литра.

Двигателите имат напълно нова система за впръскване common rail, която гарантира значителна икономия на гориво. Технологията, използвана за постигане на еконормите е SCR (Selective Catalytic Reduction), която също способства за икономия на гориво и няма нужда от никакво обслужване през целия живот на машината.

Капакът над двигателя е с напълно нов дизайн, който осигурява невиждана досега видимост за оператора.

Новата А4 серия на Valtra включва машини в много широка гама на мощност - от 75 до 130 к.с. За тях са налични три различни шасита, което позволява да се предложат трактори в различен клас на мощност, но с общи дизайн и компоненти. Както и всички трактори на финландския бранд, новите машини имат голям клирънс, което ги прави идеални за работа както на полето при пръскане на културите, така и в гората.

Почти половината от тракторите от серия А4 се поръчват фабрично с челен товарач. Новите челни товарачи от серия G са с конструкция, която предлага подобрена видимост и много висока надеждност и стабилност. Но тракторите от серия А предлагат отлична и силно увеличена видимост не само към предния товарач, но и към всички останали части на машината, независимо дали се работи през деня или през нощта, на открито, или в закрити помещения, при лошо или слънчево време. Концепцията на Valtra за 365 дни отлична видимост вече е приложена успешно и при тракторите от серии N4 и T4.

При новата А4 серия на Valtra доказалата се с отличната си работа трансмисия HiTech power shuttle е допълнена от най-добрата механична трансмисия, която някога е имало в такъв клас трактори. 12 предни и задни скорости са разпределени само в 2 групи, което минимализира смяната на скоростите до само 2 нива. Налична е и опцията super creeper, която позволява на трактора да работи с 90 м/час (1400 об/мин).

Тракторите имат подемна сила от 5,2 тона и хидравлична помпа с производителност до 98 л/мин, което гарантира бърза работа дори и с по-големи челни товарачи или друг инвентар.

Дизайнът на кабината на новата серия е изцяло нов, и предлага много повече място за оператора. Кабината е едновременно функционална и много комфортна, което прави тракторът приятно и лесно за работа място. Както и при всички трактори на Valtra, седалката на оператора се обръща на 180 градуса.

И също както и всички останали трактори на Valtra, и тези от новата А4 серия, могат да се изработват по индивидулни изисквания на клиента още на завода с услугата Valtra Unlimitеd.

Новата серия A4 на Valtra включва седем различни модела и три размера на шасито. Всички модели са с кабина и задвижване на четирите колела.

И абсолютно се вписва в концепцията на бранда: Всичко, което е необходимо, нищо, което е излишно

SmartTouch - комбинация на тъчскрийн и подлакътник

Другата голяма новост, представена от бранда в Холандия, е комбинацията на тъчскрийн и подлакътник, която за първи път бе показана на най-големия трактор от серия S4 с мощност 405 к.с. на изложението SIMA през февруари. Това е голяма стъпка за компанията, която твърдо заяви намерението си за увеличаването на пазарния си дял в света. SmartTouch значително подобрява привлекателността на тракторите Valtra за потребителите. Първоначално SmartTouch ще бъде наличен при моделите Versu (powershift) и Direct (CVT) при сериите N и T, които вече могат да се движат със скорост до 60 км/час.

В сърцето на новата система за управление и контрол на машините е 9-инчов екран, който използва много от технологиите на Fendt. Абсолютно всяка една функция на машината може да бъде достигната само с две кликвания на екрана, много подобен на таблет. Защото, както казават от Valtra, технологията не трябва да плаши потребителите, а да улеснява работата им

Работата с новият монитор е толкова улеснена, че е невъзможно да се загубиш в менюто. Операторът може да контролира всички функции на машината от тъчскрина, да калибрира GPS системата, да вижда ISOBUS свързания инвентар и да управлява документирането на работния процес.

Най-големият четирицилндров трактор

Надпреварата между производителите на трактори за това кой прави най-големият четирилициндров трактор на пазара вече има нов лидер, след като Valtra представи в Холандия новия модел N174 с двоен boost, който развива мощност от 201 к.с. за работа със силоотводен вал и транспорт.

Нови модели Т4

Серия Т се увеличи отново, този път с моделите T234 Direct и T254 HiTech, Active аи Versu. Машините запълват празнината между Т и S сериите.

Всички останали трактори на финландския производител също са сериозно обновени. Новостите са толкова много, че справедливо събитието бе наречено

Представянето на всички времена

Цялата гама на бранда е сериозно подновена и модернизирана. Няма начин всичко това да бъде обхванато в рамките на една статия. Информация за всички новости може да получите при официалния вносител на Valtra за България - фирма ЗЛАТЕКС.

Годините на усилена работа на полето, във фермата и в гората, както и иновативните разработки, са направили тракторите на Valtra здрави и лесни за работа машини. Те се трудят и в дъжд и в пек, при екстремни горещини и арктически студ у дома си във Финландия, стабилно ден след ден вършат работата си в най-различни страни от цял свят.

Тракторите на Valtra са напълно приспособими за променящите се условия на земеделието. Независимо дали става дума за животновъдство, или за работа в гората, за работа на полето или за превозване на товари, Valtra поема предизвикателството и предлага прости и надеждни решения за нуждите на фермерите. Valtra не само създава трактори, но и предоставя на земеделците високопрофесионално и сигурно обслужване, което прави ежедневната им работа много по-лесна. Всеки един трактор Valtra е създаден, за да отговори на нуждите на своя конкретен собственик в собствената фабрика на бранда в сърцето на Финландия.

Тракторите на Valtra печелят многобройни престижни международни отличия. Серия N4 бе отличена с "Машина на годината 2016" и спечели нградата "Златен трактор за дизайн 2016", а серия Т4 получи званието "Машина на годината 2015" и наградата Red Dot Award 2016 за дизайн. Серия А4 е "Машина на годината 2017". Убедена съм, че това е само началото и мога да кажа на българските фермери:

Вземете Valtra и нека бъдещето бъде с вас!

SmartTouch - новият подлакътник в комбинация с тъчскрийн прави тракторите на Valtra изключително удобни и лесни за управление
SmartTouch - новият подлакътник в комбинация с тъчскрийн прави тракторите на Valtra изключително удобни и лесни за управление
MOD2 - проектът, който спечели Valtra Design Challenge. Може би така ще изглеждат земеделските машини на бъдещето.
MOD2 - проектът, който спечели Valtra Design Challenge. Може би така ще изглеждат земеделските машини на бъдещето.
Церемонията по награждаването на победителите от Valtra Design Challenge
Церемонията по награждаването на победителите от Valtra Design Challenge
Независимо дали на полето или във фермата - с тракторите на Valtra няма да сбъркате
Независимо дали на полето или във фермата - с тракторите на Valtra няма да сбъркате
Марку Ворнанен, мениджър на Valtra за Южна Европа, е изключително доволен от съвместната си работа с българския представител на бранда - компания ЗЛАТЕКС
Марку Ворнанен, мениджър на Valtra за Южна Европа, е изключително доволен от съвместната си работа с българския представител на бранда - компания ЗЛАТЕКС